ŞOFÖR ESNAFI ''PAHALILIK ULAŞIM SEKTÖRÜNE DE YANSIDI''
Muğla Büyükşehir Belediyesinin toplu ulaşım ücretlerine yaptığı zam vatandaşlar tarafından tepki ile karşılanırken, şoför esnafı hayat pahalılığının altında ezildiklerini, pahalılığın ulaşım sektörüne de yansıdığını ileri sürdüler.
Muğla ve İlçeleri ile Fethiye'de Özel Toplu Taşıma Esnafı ve Oda Başkanlıklarınca yapılan zam talebi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulunda görüşülüp, maliyet artışlarına göre sunulan zam listesi kurulda kabul edilince; vatandaşlar toplu taşıma ücretlerine yapılan zamma büyük tepki gösterdi. Bir anda hemen hemen tüm Türkiye'de en pahalı toplu taşıma ücretleri Muğla ve İlçelerinde diye yapılan haberler, şoför esnafını üzdü. Özellikle öğrencilerin toplu taşıma ücretlerinde en pahalı il Muğla diye gösterilmesinin ardından şoförler ve otomobilciler odaları ile sürücü esnafı, ortak basın toplantıları gerçekleştirdi. Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şaban Taşar, ''Ülkemizdeki genel pahalılık ulaşım sektörüne de yansımıştır. Şoför esnafına yansıtılan akaryakıttan kasko ve yedek parça artışlarına kadar pek çok artış, şoför esnafının belini bükmüştür. Bazı kesimlerin kamuoyuna yansıttığı gibi ücretler, 4 TL'ye yükseltilmemiş, elektronik kart kullanıcıları için 3.05 TL olarak güncellenmiştir. Nakit biniş sisteminin kaldırılması elektronik kart kullanmaya teşvik amacıyla yapılmıştır'' dedi.
Taşar; ''Fethiye'de vatandaşlarımıza ulaştırma hizmeti sağlamak bizim için büyük bir önem ve sorumluluk arz etmektedir. Biz şoför esnafı olarak bu sorumluluğun farkındayız. Ancak son yıllarda ülkemizde artan hayat pahalılığı, hepinizin malumudur. Pahalılık doğal olarak ulaşım sektörüne de yansımıştır. Akaryakıt ve sigorta fiyatları yıllık enflasyon artışı, araçların bakım ve onarımlarındaki masraflar, işçilik, kasko ve yedek parçada yaşanan artışlar şoför esnafını maddi açıdan oldukça zor durumda bırakmıştır. Bunların yanı sıra bölgemizde yolcu kapasitesinin düşük olması sebebiyle zor günlerden geçen şoför esnafının işlerini sürdürebilmesi için uzun zamandır ulaşım koordinasyon merkezinden fiyat güncellemesi talebinde bulunuyorduk. Uzun uğraşlar sonunda talebimiz yapılan maliyet hesaplarının ardından değerlendirilip 1 Temmuz itibariyle uygulanmaya başlamıştır'' dedi.
Taşar; ''Ücretlerin düzenlenmesini istememizdeki amacımız vatandaşlarımızı mağdur etmek değil, sadece verdiğimiz hizmetin karşılığını almaktır. Sonuç olarak biz de sorumluluğunu taşıdığımız ailemizi geçindirebilmek için çalışmaktayız. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da halkımıza en iyi hizmeti vermek için çalışmaya devam edeceğiz. Ulaşım sistemini biz şoför esnafı ile çözen ve bu aşamada bizim sorunlarımıza kayıtsız kalmayan Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün ile Ulaşım Daire Başkanımız ve personeline teşekkürlerimizi sunarız'' dedi.
Fethiye Yenievler Kooperatif Başkanı Alim Kumlu, akaryakıt ve diğer giderlerin fiyatlarının artmasından şikayet ederek; ''2 yıldır fiyat ayarlaması bekliyorduk'' dedi. ''Vatandaşlara yoğun bir destek veriyoruz'' diyen Kumlu; ‘’Bu uygulamada biz, müşterilerimizin memnuniyeti için uğraşıyoruz, biz görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Müşterilerimiz de kart uygulamasına geçecek ve daha rahat olacak, biz de yolda daha rahat gelip gideceğiz. Çünkü kart olduğunda daha rahat olunacak kartı okutup yerine geçebilecek. Öbür türlü müşteri öğrenci mi, bandrolü var mı, geçti mi geçmedi mi diye kontrol etmekten yol takip edilmiyor. Fethiye’miz trafik açısından da belli trafik çok yoğun. Bu uygulama müşterimiz için çok uygun kartını çıkarıp, uygun fiyata gelip gidecekler. Masraflarımız belli, enflasyon arttı, bu yüzden bütün masraflarımız da arttı, biz ücretlerimizin arttırılmasından memnunuz. Vatandaşımızın bizi de düşünmesi gerekir'' dedi.
''ÇOK MAĞDUR OLDUK''
''TEPKİ YAPMASINLAR''
Alim Kumlu, sosyal medyada Büyükşehir Belediyesine yapılan tepkiyi hayretle karşıladığını ifade ederek; ''Büyükşehir Belediyesi bunu rastgele yapmadı. Bizim mağduriyetimize göre yaptı'' dedi. Kumlu; ''Biz 2,3 senedir bu zammı istiyoruz. Sosyal medyaya baktığımızda bu kadar zam mı olur diyorlar, siyasete çekiyorlar. Siyaseti başka yerde yapsınlar. Bizim dayanacak gücümüz kalmadı, hacizlik olan arkadaşlarımız var. Bizim üzerimizden siyaset yapmayın, buna gerek yok. Büyükşehre yapılan bu yükleme bizi üzüyor. Sosyal medyada gördüğümüz de gerçekten üzülüyoruz'' dedi.
''ZAMLARI GÖREN YOK''
Sürücü Soner Dikmen ise sürücü esnafı olarak zor durumda kaldıklarını belirterek; ''Akaryakıt ve diğer zamları gören yok mu?'' diye konuştu. Dikmen; ''En büyük sorunumuz akaryakıt. 1,5 yıldır zam yapılmadı, 1,5 yıl sonra zam yapıldı ve vatandaş burada söyleniyor. Proteste ediyorlarmış. O zaman biz bu dönüşüm ilk başladığında biz 260 TL ’ye doldurduğumuz akaryakıtı 520 TL’ye dolduruyoruz. Biz kime bağıracağız? 12 kalem de bedava insan götürüyoruz. Artı 65’i, engellisi, basını, medyası, polisi, astsubayı bedavaya götürüyoruz. Vatandaş bunu biliyor mu? Vatandaş bizim derdimizi biliyor mu? Ben sadece bunu öğrenmek istiyorum. Lütfen bir şeyi eleştirirken haklı bir şekilde eleştirelim, sonuna kadar gidelim. Biz de memnun değiliz. Adam teknesin de 2 TL'ye mazotla turist gezdirsin. Ben burada yaşlı gezdireyim ve 7 TL'ye mazot alayım. Bu adaletse ben yorumu vatandaşa bırakıyorum. 3-4 aydır mazot parasına hizmet ediyoruz. Zam hakkımızdır. Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyoruz'' dedi.
''NEREYE KADAR VARACAĞIZ?''
Ulvi Karaisaoğlu ise hemen herkesin mağdur olduğunu, vatandaşlar gibi şoför esnafının da mağdur olduğunu ileri sürerek ''Bütün millet mağdur. Esnafların da mağdur, yollar da çok rezil. Biz bu rezilliği çekemeyeceğiz. Affedersiniz 65 yaş üstü biniyor, öğrenci yer veriyor, turist biniyor o da 65 yaş üstüne yer veriyor. Nereye kadar varacağız ? Bir de zam geldi diye kabullenmiyorlar. Biz ne yapacağız ? Esnaf olarak bize de hak verin'' dedi.
''ARABALARIMIZ BİTTİ''
Seki 119 nolu kooperatif yetkililerinden Yusuf Keskin ise ''Enflasyon oranına göre zam yapıldı'' dedi. Keskin; ''Enflasyon durumuna uygun bir zam yapıldı. Ama bizim şöyle bir mağduriyetimiz var, elimiz de belgelerimiz var. 2 bin 500 tane yolcu 3 araba ile Seki'ye ücretsiz yolcu taşıdık. Ben bu 90 km yere ücretsiz yolcu götürüyorum. Buna bir çare bulunsun. Ondan sonra fiyatlarda indirim de biz de yardımcı oluruz. Arabalarımız da bitti, sanayiye gittiğimiz de çıkamıyoruz. Belgelerimizin hepsi de buradadır, aylık ne kadar yolcu taşıdığımız da bellidir'' dedi.
''KİME İSYAN EDECEĞİZ''
Araç sahiplerinden Adem Özer ise ''Girdi fiyatlarının yüksekliğini hatırlatıp; esnaflığımız bitmek üzere. Bu zam belki nefes aldırır'' diye konuştu. Özer, ''Biz haftalık 1500 TL para topluyoruz, 1000 TL mazot parası ,2 kişi ortağız, bize haftalık 250 TL düşüyor. Mazot 7 TL, hiçbir şeyin yanına varılmıyor. Biz ne yapacağız? Biz kime isyan edeceğiz? Bizim fiyatlarımız şimdi normalleşti. Bunu dile getirmek isteriz'' dedi.
''HAYAT PAHALILIĞI ORTADA''
Bir vatandaş ise minibüsçülerin haklı olduğunu ifade ederek; ''Hayat pahalılığı ortada. Fiyatlar konusunda minibüsçüler dertli hem de çok dertliler. Ben Karaağaç mahallesinde oturuyorum Yayla gökmen’de de evim var oraya gidiyorum, Kıbrıs Gazisiyim 74 Harekatı kartımı yeni çıkardım ona rağmen daha gazi kartımı kullanmadım. Sabah Karaçulha otobüsüyle yeni geldim ve bir tane bile para veren olmadı. Devlet ya da Büyükşehir buna önlem almalı çünkü mazotun ücreti belli minibüsçüler zarar ediyor. Büyükşehir ya da hükümetimizin buna bir sınırlama getirmeli diye düşünüyorum'' dedi.