Sivas'ta katledilen 33 aydın anıldı

2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri'ne gelen 33 aydının Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle öldürülmesi 29'uncu yılında Fethiye'de yapılan basın açıklaması ile anıldı. Bu kapsamda Pir Sultan Abdal Derneği Fethiye Şubesi Fethiye Belediyesi özer Olgun Kültür Merkezi Önü'nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • 956
Sivas'ta katledilen 33 aydın anıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gerçekleştirilen basın açıklamasında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Fethiye Şubesi adına konuşan derneğin kurucu yönetim kurulu üyesi Çetin Şimşek açıklamasında “2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak Oteli’nde yaşatılan katliamın üzerinden tam 29 yıl geçti. İnancın, bilincin, direncin simgesi olan Pir Sultan Abdal’ı anma etkinliklerinin ilk üçü pirimizin yaşamış olduğu Yıldızeli’nin Manas Köyü’nde gerçekleştirilmişti. 93 yılında Sivas merkezinde yapılması planlanan 4. anma etkinlikleri program dâhilinde devam ediyorken gerici, faşistler tarafından günler öncesinden başlayan provokasyonlar sonuç vermiş ve devletin kolluk güçleri gözetiminde Madımak Oteli’ne doğru yürüyüşe geçen kışkırtılmış, gerici ve yobaz kalabalık, oteli ablukaya almıştır.
Gözü dönmüş kalabalığa 8 saat boyunca hiçbir müdahalede bulunulmamıştır. Hafızalarımızdan asla silinmeyecek slogan ve sevinç naraları eşliğinde otel ateşe verilmiş ve 33 aydınımız, ozanımız, sanatçımız, semahçımız, gencimiz kısacası aydınlık geleceğimiz ile birlikte iki otel görevlisi de diri diri yakılarak katledilmiştir. Bu katliamda 105 canımız da yaralanmıştır. 
Üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen katliamın hesabı verilmemiş, arkasındaki gerçek sorumlular açığa çıkarılmamış, katliamda bizzat rol oynayan çoğu piyon rolü oynayanlar hakkında göstermelik davalar açılsa da adalet yerine getirilmemiştir. Katillerin çoğu affedilmiş, yurt dışına çıkarılmış, normal yaşamlarına devam ettirilmiştir. Bilinçli olarak uzatılan davalar zaman aşımına uğratılmış ve tutuklu olanlar dahi serbest bırakılmıştır. Bu zaman aşımı kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “ Milletimize hayırlı olsun” diyerek karşılanmış ve büyük bir memnuniyet duygusu ile halka ilan edilmiştir. Aranan sanıklar yönünden devam eden mahkeme süreci de önceki süreçlere benzer biçimde devam etmekte ve adeta şehit ailelerimiz başta olmak üzere alevi toplumunun sabrı zorlanmaktadır. Dava yeniden zaman aşımına uğratılmak istenmektedir. 
Herkes bilmelidir ki Sivas Madımak katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı asla olamaz. Bunun hesabını mutlaka soracağız. Bu gerçeği her yerde haykırmaya devam edeceğiz. İnsanlık suçlarını unutturmayacağız” dedi.
 

Bakmadan Geçme