- Haberler
- Ekonomi
- SGK uzmanı Özgür Erdursun açıkladı: Yurtdışı borçlanmasıyla SSK'dan emeklilik hakkı geri geldi
SGK uzmanı Özgür Erdursun açıkladı: Yurtdışı borçlanmasıyla SSK'dan emeklilik hakkı geri geldi
SGK Uzmanı Özgür Erdursun, milyonlarca emeklilik bekleyen vatandaşa sevindirici haber verdi. Yurtdışı borçlanmasıyla Türkiye'den emekli olmak isteyenler için mahkemeden önemli bir karar çıktı. SGK'nın itiraz ettiği uygulama iptal edilirken, yurtdışında çalışanların emeklilik yolu yeniden açıldı.

Yurtdışı Borçlanmasıyla Emeklilikte Mahkemeden Sevindirici Karar
Özgür Erdursun ayrıca, yurtdışı borçlanması ile ilgili olarak da önemli bir yargı kararını paylaştı. 31 Temmuz 2019 sonrası SGK düzenlemesiyle yurtdışı borçlanmaları doğrudan Bağ-Kur kapsamına alınmıştı. Bu uygulama nedeniyle yurtdışında işe başlayan kişilerin sigorta başlangıç tarihleri Türkiye’de geçerli sayılmıyordu.
Ancak açılan davalarda, mahkemeler SGK'nın bu uygulamasını haksız buldu. Artık yurtdışındaki işe başlama tarihleri, Türkiye’deki sigorta başlangıcı olarak kabul edilebilecek. Böylece yurtdışında çalışmış olan sigortalılar, Türkiye’de daha erken yaşta ve SSK üzerinden emeklilik hakkı elde edebilecek.
Örnek bir davada; 8 Eylül 1999'dan önce yurtdışında çalışmaya başlayan bir kadın sigortalı, 20 yıllık hizmet borçlanması yaparak emekli olmak istedi. SGK, 58 yaş şartını dayatırken, mahkeme, yurtdışı başlangıç tarihine göre bu kişinin emeklilik hakkı kazandığına hükmetti.
Bakmadan Geçme





