Seydikemer'in gizli hazinesi: Sidyma Antik Kenti

Muğla'nın önemli turizm rotaları arasında yer alan Seydikemer ilçesine 50 kilometre uzaklıktaki Sidyma Antik Kenti… Tarihi, milattan önce birinci yüz yıla kadar uzanıyor. Antik kenti sınırlarına alan Dodurga Mahallesi'nde ise günlük yaşam kesintisiz devam ediyor. İşte size Sidyma Antik Kenti hakkında bilgiler…

  • 48

Seydikemer'in gizli hazinesi: Sidyma Antik Kenti

Antik kenti J. A Schonborn 1842 yılında, Rodos'a gitmek üzere kalkan bir gemiye yetişirken keşfetmiş.  SI damgasıyla Sidyma'da bulunmuş olan Milattan önce 1. yüzyıla ait gümüş sikkeler, antik kentin Likya Birliği üyesi olduğunun kanıtı. Sidyma'dan günümüze kadar kalmayı başarmış Roma dönemine ait Artemis Tapınağı ve Tiyatrosu, farklı mimarisiyle kaya mezarları, hamam ve kilisesinin yanında bugün sütunlarıyla Dodurga köyünün Asar mahallesinin ortasında, mahalleye sahip çıkar edasıyla dimdik duran Stoa, antik kentin bütününü tamamlarcasına resimde yerini alıyor. Köyün ortasında bulunan Stoa ise bulunan kitabelere göre Cladius zamanında kendisine armağan edilmek üzere yapıldığının bilgisini bizlere veriyor. Harabenin üzerine inşa edilmiş köy evleri ne yazık ki kalıntıların üzerinde olduğu için zor görülebiliyor.

Seydikemer'in gizli hazinesi: Sidyma Antik Kenti

NASIL GİDİLİR?

Fethiye'den Kaş Yolu'na giderken 55 kilometre uzaklıkta bulunan Sidyma Antik Kenti Eşen'den 17 km mesafelik bir yol ayrımıyla Dodurga mahallesine bağlanır. Buradan yol güzergâhında köyün Asar mahallesine ulaşırsanız antik kentin ören yerine ulaşmış olursunuz. Ben bu yolu Kaş'tan gelerek yaptım. Kaş-Sidyma arası 27 kilometre, arabayla yaklaşık 30-35 dakika. Çevrede o kadar gezilecek yerler var ki patika yollardan geçitlerden geçerek buraları keşfetmek başka bir keyif.

Bakmadan Geçme