Seydikemer Belediyesi Eğitime Verdiği Desteği Sürdürüyor
Seydikemer Belediyesi 2021-2022 Eğitim ve Öğretim yılının başlamasına az bir zaman kala eğitime verdiği desteği sürdürüyor. Seydikemer Belediyesi bir yandan ilçedeki okullarda dezenfeksiyon çalışması yaparken bir yandan da öğretmenlerin salgın hastalık sürecini yönetmelerine katkı sağlamak amacıyla oturum düzenledi.
Seydikemer Belediyesi sağlıklı bir ortam oluşturmak ve salgın hastalıklarla mücadele etmek amacıyla okulları dezenfekte etti. Seydikemer Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda sınıf, koridor, tuvalet ve kütüphane gibi ortak kullanım alanlarında dezenfeksiyon çalışması yaptı.
Dezenfeksiyon çalışmalarının yanı sıra öğrenci ve öğretmenlerin daha sağlıklı bir eğitim ve öğretim yılı geçirmelerini sağlamak amacıyla Seydikemer Belediyesi toplantı salonunda; Milli Eğitim Bakanlığının 2023 Eğitim Vizyonu hedefleri doğrultusunda öğretmenlere, Fethiye Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde görevli Psikolog Elif Işık tarafından "Covid-19 Salgın hastalık sürecinde Psikoeğitim Çalışması Öğretmen Bilgilendirme Oturumu yapıldı.
Salgın hastalıklar sonrası çocukların ve yetişkinlerin tepkilerini normalleştirmek ve zorlayıcı yaşantıların etkileri konusunda çocukların iletişim becerilerini güçlendirmek amacıyla öğrencilerin gelişimsel ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulan program 4 farklı oturum şeklinde gerçekleştirildi.
Psikolog Elif Işık, öğretmenlere yönelik düzenlenen oturumlarda; Travma/Zorlayıcı Yaşam Olayları, Zorlayıcı Yaşam Olayları Sonrasında Görülebilecek Tepkiler, Yaş Gruplarına Göre Çocuklarda Görülebilecek Tepkiler, Kendimize Nasıl Yardımcı Olabiliriz?, Çocuklara Nasıl Yardımcı Olabiliriz?, Zorlayıcı Yaşam Olaylarında Okulların/Öğretmenlerin Rolü ve Önemi, Ne Zaman Destek Almalıyız?, Nerelerden Destek Alabiliriz?, Psikoeğitim Programı Genel Amaçlar, Psikoeğitim Programı Uygulama Esasları, Etkinlikler Uygulanırken Dikkat Edilecek Hususlar ve Özel Eğitim İhtiyacı Olan Öğrenciler İçin Ek Bilgi ve Uyarılar hakkında sunum yaptı.
TIBBİ MÜDAHALELERLE SALGIN HASTALIKLAR KONTROL ALTINA ALINMIŞ VEYA SONLANMIŞTIR
Tüm dünyayı etkileyen ve yaklaşık 2 yıldır insanların normal yaşantısını sekteye uğratan Kovid-19 salgınının yetişkinler ve çocuklar üzerindeki etkilerini anlatan Psikolog Işık; “Salgın hastalık insanlık tarihi kadar eski olup; hastalık süreçleri yaşanmış, önlemler ve sonrasında yapılan tıbbi müdahalelerle salgın hastalıklar kontrol altına alınmış veya sonlanmıştır. Salgın zamanında herkes bu süreçten farklı şekillerde etkilenir: Bazıları için ani iş kayıpları ve belirsizlikten dolayı ekonomik kayıplar söz konusu olabilir. Bazıları için okul ve iş rutinlerinin değişiminden dolayı günlük yaşamlarında belirsizlikler ve zorluklar ortaya çıkabilir. Karantina önlemlerinden dolayı öğrenciler okullarına devam edemezken, yetişkinler işlerine düzenli biçimde devam edemeyebilir. Bu süreç çocuklar, hastalar ve yaşlılar için daha çok stres ve endişeye neden olabilir. Enfeksiyon riski altında olan kişiler ayrıca hastalığı sevdiklerine bulaştırma konusunda da çok kaygı yaşamaktadır” diye konuştu.
“Öğrencilerinize yardımcı olmadan önce unutmayın: Sizler de bu süreçte etkilendiniz ve bu süreç sizin için de zorlayıcı olmuş olabilir” diyen Işık, salgın hastalığa bağlı olarak yetişkinlerde görülebilecek tepkilerden bahsetti.
ZORLAYICI GÖRÜNTÜLERDEN UZAK DURUN!
Medya ya da sosyal medya üzerinden salgın hastalık sürecinde ilgili haberleri aşırı şekilde takip etmekten, sürekli tekrarlayan zorlayıcı görüntüleri izlemekten vb. kaçınılması gerektiğinin altını çizen Işık; “Salgın hastalıkla ilgili görüntü, resim, haber ve tartışmalara gereğinden fazla odaklanmak tepkilerinizin artmasına neden olabilir. Zamanla bu tepkilerin yoğunluğunun azalması beklenir. Ancak yaklaşık bir ay geçmesine rağmen bu tepkilerde herhangi bir azalma olmuyorsa ya da bu davranışların sıklığı ve şiddeti giderek artıyorsa zaman kaybetmeden mutlaka rehberlik ve psikolojik danışma servisine, rehberlik ve araştırma merkezine ya da bir ruh sağlığı uzmanına başvurun” dedi.