Sepet örmeyi öğrendiler

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde arıcılık ile uğraşan Beyza Yavuz, atölyesine sepet ustası davet ederek kendisi ve mahalle sakinleri için kamış ve kargı kullanarak sepet örmeyi öğrettirdi. 12 kursiyer sepet ustası Vedat Yaman ile birlikte ördükleri sepetleri alışverişte kullanmak için evlerine götürdü.

  • 1718
Sepet örmeyi öğrendiler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Seydikemer ilçesi Zorlar mahallesinde arı üreticiliği yapan Beyza Yavuz, yıllar önce arıcıların kullandığı sepetten arı kovanları yapabilmek için harekete geçti. Fethiye’de sepet ustası Vedat Yaman’dan bu konuda destek isteyen arı üreticisi Beyza Yavuz, evinin bahçesindeki atölyeye kamış, hayıt ve kargıdan başta sepet arı kovanı ile alışverişte kullanmak için sepet örmek isteyenleri davet etti. Mahallesinden 12 kursiyer önce çevredeki hayıt, kargı ve kamışları toplayıp atölyeye geldiler. Yaklaşık 40 yıldır sepet örerek geçimini sağlayan Vedat Yaman’dan sepet örmek için bilgiler alan Beyza Yavuz ve kursiyerler ellerindeki kamış ve hayıtlar ile kargıyı, önce suya batırıp ayrılmalarını sağlayıp sepet örmeye başladılar. Arıcı Beyza Yavuz, arı kovanı sepeti yaparken bazı kursiyerler de alışverişte ve evlerinde kullanmak için sepet yaptılar. 12 kursiyer yaptıkları sepetleri ellerine takıp götürürken, arı üreticisi Beyza Yavuz ‘Yıllar önce arı kovanları sepet olarak yapılıyormuş. Sepet kovanı nasıl yapabileceğimi araştırdım. Sepet ustası Vedat Yaman ile görüştüm, mahalle sakini arıcı arkadaşları atölyeme davet ettim. Sepet örmesini öğrendik. Aslında çok zor değil, ancak iyi bir ustadan bilgi alınınca yapılabiliyor. Bundan böyle arılarım için kovan olarak bu sepetleri çoğaltıp kullanacağım. Ayrıca sepet ören arkadaşlar sepetlerini alıp gittiler. Eğlenceli ve üretken bir gün geçirdik’ ifadelerini kullandı. 
Sepet ustası Vedat Yaman ise sepetten arı kovanı yapma talebi gelince seve seve kabul ettiğini belirtip, ‘Önce sepetin yapılabileceği kamışlar temin edildi. Sepetin nasıl yapılacağını anlatıp uygulamalı olarak gösterdim. Sepetini yapan evine götürdü, sepet yapmayı öğrettiğim için çok mutlu oldum’ diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme