Saylak, 'Küresel iklim değişikliğine karşı tek güvencemiz sigorta'
Muğla'nın Menteşe İlçesi Gazeller Mahallesi'nde geçtiğimiz günlerde doludan zarar gören tarım arazileri ve üreticileri Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak ve TARSİM Denizli Bölge Müdürü Oktay Çayıroğlu ziyaret etti.
Muğla’nın Menteşe ilçesi Gazeller Mahallesi'nde 2 Eylül Cumartesi günü etkili olan dolu nedeniyle toplam 21 üretici zarar gördü. Silajlık mısır üreten 17 çiftçinin 187,5 dekarlık arazisi doludan etkilenirken, bazı bahçelerde ceviz ve dut ağaçları ile sebze alanları hasar gördü. Bir ton tütünün zararının da oluştuğu afet sonrası yapılan hasar tespit çalışmalarında zararın 1 milyon 617 bin 625 TL olduğu belirlendi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ile TARSİM Denizli Bölge Müdürü Oktay Çayıroğlu, Gazeller’de doludan zarar gören mahalleleri ziyaret ederek üreticilerle bir araya geldi. Çevre mahallelerin muhtarlarının da katıldığı toplantıda konuşan İl Müdürü Barış Saylak, tüm dünyada ve Türkiye’de olduğu gibi Muğla’da da küresel ısınmanın yol açtığı iklim değişikliklerinin doğal afetler ve şiddeti artan yağış rejimleri ile kendisini gösterdiğini hatırlatarak, tarımsal üretimde sigortanın önemini hatırlattı. Saylak, “İnsanlık, bilgisiz yapılaşma, yayılma ile doğaya zarar veriyor, iklim değişikliği de insanlığın hatalarını tabiatın affetmesini imkansız hale getiriyor. Kısacası doğa insanoğluna ‘ben bu yükü artık kaldıramıyorum, benden aldıklarınızı geri verin’ mesajı veriyor” ifadelerini kullandı.
Muğla’da son yıllarda küresel iklim değişiklikleri nedeniyle yaşanan gelişmelere dikkat çeken Saylak, şunları kaydetti:
“Sadece Kızıldeniz’de yaşayan balık türleri artık Gökova’ya kadar geldi. Basra böcekleri kuzeye doğru kaymaya başladı. Bu ne demek? Muğla’mızın en önemli değerlerinden çam balı için tehlike çanları çalıyor demek. 2021 yılında yaşadığımız ve haftalarca süren yangınların acısını unutmadık. Benzer şekilde Yunanistan’da, İtalya’da, Kanada’da orman yangınları çok sık yaşanmaya başladı. Muğla’ya Haziran ayında dolu yağıyor. Bu yıl Seydikemer, Fethiye’de elma ve üzüm bahçelerinin verimi yüzde 70 düştü. Tütünde mavi küf yaptı. Açık sebze alanlarında, zeytinde de aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Doğa verdiğini geri alıyor. Bizler bununla mücadele edemeyiz. Yapabileceğimiz tek şey, emeğimizi, toprağımızı, ürünümüzü güvence altına almak. TARSİM’i sizlere her fırsatta anlatmaya çalışıyoruz. Yüzde 50 ila 70 arası primi devlet tarafından karşılanan bu sigortadan yararlanın”
Toplantıda daha sonra TARSİM Denizli Bölge Müdürü Oktay Çayıroğlu tarafından devlet destekli tarım sigortaları sisteminin işleyişi ve başvuru şartları hakkında üreticilere bir sunum yapıldı.