'Sanat- Edebiyat Buluşması' büyük ilgi gördü

Fethiye Özer Olgun Kültür Merkezi sergi salonunda kurulan sergi vatandaşlar tarafından ilgi gördü.

  • 1243

Fethiye Belediyesi katkılarıyla URD Fethiye Sanat-Edebiyat Buluşması Özer Olgun Kültür Merkezi sergi salonunda misafirlere kapılarını açtı. Resim, el sanatları ve şiir dinletisinin de yapıldığı etkinlikte sanatçılar çeşitli açıklamalar da yapıldı. 

Mehtap Cömert, “Edirne doğumluyum. Trakya üniversitesi eğitim fakültesi Resim İş bölümünden emekli oldum. Esas alanım duvar teknikleri. Ama her türlü duvar teknikleri alanında, duvar resimlerinden kalem işlerinin bir alt grubu olan Edirnekari üzerine yıllarca çalıştım. Bir kitabım yayınlandı. Kitabımın tanıtımı Eylül’de Edirne’de yapılacak. Ama sağ olsun arkadaşlarım, çok sevdiğim öğrencim sayesinde ilk tanıtımımı Fethiye’de yapmaya başladım. Bu benim için ayrı bir gurur meselesi oldu. 

Edirnekari’ye gelince, Edirnekari 18. Yüzyılda birçok aile dolap kapaklarına, çeyiz sandıklarına tek dal üzerinde, belinden kurdeleyle bağlı ya da çiçek tasvirleri yapmışlar. 1877-78 Rus işgalinde dönemin valisi “cephaneliği ateşe verin.” Deyince Edirne sarayı ve Edirne günlerce yanmış. Ne sanatçı ne Edirnekari ne de insan kalmış. 

Küllerin üzerine güller serpilmişti, unutulmuştu. Ben de bilmiyordum. Üniversitede ki hocam “Edirne ve Edirnekari nedir biliyor musun?” deyince Edirnekari’yi araştırmaya başladım. 13 yıl sonunda bir kitapçık yayınladık. Sanatta yeterliliğimi Mimar Sinan Üniversitesi’nde yaparak yardım doçentliğimi aldım. Daha sonra emekli oldum. Yerimi halen doçent olan ve profesörlüğünü beklediğimiz Mehtap Kodaman’a bıraktım. Onlar o göreve devam ediyorlar. Ama ben emekli olduktan beri yurt içinde de yurt dışında da her türlü fırsatı değerlendirerek Edirnekari’yi yaşatmaya ve anlatmaya devam ediyorum.
Bunlar yüklük dolap kapaklarında yapılmış motifler. Önceleri komple kuramıyla oralardan, müzelerden aldıkları ürünleri malzemelerden çıkartıp tanıtmak için duvar resmi haline getirdik. Kitap ayraçları, küçük kutular gibi küçük hediyelikler haline getirdik. Şimdi yeniden ayna kenarlarında, büyük dolap kapaklarına, sipariş veren olursa yüklüklere ve kaybolmaya yüz tutmuş eski sandıkların üstünde yaşatarak yeniden eski mazlum eserlere dönmeye başladık” dedi.

Nazmi Metin, “Uluslararası ressam dayanışması derneği, Trakya ressamlar derneği, Trakya şairler ve yazarlar Derneği’nin kurucu başkanıyım. 

Buradaki etkinliğimiz sanat- edebiyat buluşması. İlk Fethiye’de başladık. Burada gerçekleşen şey resim sergisi, şiir dinletisi ve imza günleri. Bunu Türkiye’nin birçok il ve ilçelerinde gerçekleştireceğiz. 18-24 eylülde Eski Foça’da olacak. Ekim ayında Narlıdere’de. Şu anlık kesinleşen programımız bu. Yıl boyu devam edecek. 

Daha önce resim sergileri yaptık. Sadece resim sergileri oluyordu. Artık bundan sonra sanat ve edebiyatı bir mekânda buluşturacağız. Yurt dışında olabilir.

Dün başkan yardımcımız geldi. Tek tek bütün çalışmalarla ilgilendi. Sanırım başkanımız ilçe dışındaymış. Çok memnun olduk.
Fethiye sahil kasabası. Genelde insanlar gündüz uyuyup, aktivitelerini akşam yaparlar. Burada da öyle olması gerekiyor ki tek tük gelenler var. Tabi ki dün ilkiydi, bugün ikincisi. 

Bu arada başkanımıza, kültür müdürümüze çok teşekkür ediyorum. Çok güzel tek tek ilgilendiler” şeklinde konuştu.

Arif Aydar, “Dünyanın inci tanelerinden bir tanesi olan Fethiye’de yaşadığınız için ne kadar şükretseniz azdır. 
Belediye başkan yardımcımız geldi, bir buçuk saat boyunca burada hiç üşenmeden bütün eserleri tek tek inceledi. Konuşmalar yaptı, güzel şeyler konuştuk.

Bunlar benim yaptığım ürünler. Bu dünyada nadir çalışılan bir heykel çeşididir. Kafa derisiyle çalışılır. Çok zor bir sanat olduğunu söyleyebilirim. Ama sonunda çok güzel, güzellikler sunarlar. 

Bu da seramiktir. Benim seramik, ahşap ve deri çalışmalarım vardır. Bütün dostlarımın, evlatlarımın bunu görmesini, bir çamur parçasını eline aldığı zaman ben bundan birçok şey yaparım diyebilmelidir. Bütün evlatlarımız yapar, çok başarılılar. Ben bu eserleri yapmaya başlamadan önce (40-50 sene önce) hiçbir şey bilmiyordum, eğitim almamıştım. Merak diye bir olay vardır insanın içinde. Size güzellikler yaratır. 

Gençlerimizin her şeye ilgisi var ama o ilgiyi teşvik etmek gerekiyor. Yol göstereceksiniz, yol açacaksınız. Ben Silivri’de yaşıyorum. Orada elimden geldiğince gençlere bunu öğretmeye çalışıyorum. Seramik kursları yaptım Silivri’de. Çok rağbet gördü. Çok güzel şeyler yapan, yaratan kişiler oldu. Tabi son yıllarda çok ilgi yok. Sanata da ilginin çok kaldığını düşünmüyorum, zannetmiyorum. İnşallah yanılıyorumdur. Ama maalesef öyle. 

Sanatla uğraşın. Sanat güzelleştirir, sanat iyileştirir, sanat dünyayı güzelleştirir, insanları güzelleştirir, duyguları güzelleştirir. Her şeyin en iyi olması dileklerimle…” şeklinde konuştu.

Mehtap Kodaman, “Trakya üniversitesi öğretim üyesiyim aynı zamanda iki derneğin başkanıyım. Uluslararası ressam dayanışması derneği, Trakya ressamlar derneği. Diğer derneklerimiz de Trakya şairler derneği ve yazarlar derneğinin üyesiyim. Marmara güzel sanatlar derneğinde arkadaşım başkan. Birlikte etkinlikler yapıyoruz. Bundan sonra ki etkinliklerimiz de şairler ve yazarlarla ilgili yapıyoruz hem imza günü oluyor hem şiir dinletileri oluyor. Ve sanat da ortak ve yardımlaşmalı olduğu için mesela bir kitaba her zaman illüstrasyon gerekir ve biz şiirden besleniyoruz ressamlar ve bunlar ortak olduğu için sanat bir bütün ayrılamaz o yüzden undan sonraki çalışmalarımızı da anlamlı olacak 10 ülke var çok güzel 10 ülkede olan sanatçıların eserlerini de taşıdık. Uluslararası boyutta planlıyoruz. Sanata destek verilmesini istiyoruz çünkü gümrük vergileri vs. ağır oluyor. Uluslararası olursa tabi daha güzel olur. Eklemek istediğim bir şey daha var Fethiyeliler sanata biraz daha yönelirse çok güzel olur” dedi. Cengiz Amiklioğlu, “Marmara güzel sanatlar derneği başkanıyım. Biz burada daha önce 5 dernek ortaklaşa sanat dernekleri platformu altında çalışmalarımızı ve etkinliklerimizi sürdürüyoruz burada bu sene etkinlik olarak yani ilk olarak edebiyat ve Şiir’i aramıza aldık. Bunu da ekledik. O bakımdan bu sefer her resim her şiir de edebiyat ve kitap imza günü gibi etkinliklerimi devam ettireceğiz. Ben şunu demek istiyorum zaten genel konularda diğer arkadaşlar gerekli konuları verdiler benim tekrar vermeme gerek yok ben sadece şunu eklemek istiyorum; başkan yardımcımıza, belediye kültür müdürüne çok teşekkür ederek bütün ilgilerinden dolayı saygı ve sevgilerimim sunuyoruz. Fethiye radyo televizyonuna ayrıca teşekkür etmek istiyorum iyi günler diliyorum” şeklinde konuştu.

'Sanat- Edebiyat Buluşması' büyük ilgi gördü

 

'Sanat- Edebiyat Buluşması' büyük ilgi gördü

Bakmadan Geçme