SAĞIR 'DEVLETİMİZ VE HALKIMIZ ESNAFINA SAHİP ÇIKMALI'

Seydikemer Esnaf Odası Başkanı Harun Sağır, normalleşme sürecine giren Seydikemerli esnafların durumunu değerlendirdi. Ekonomisi tarım ve turizme dayanan Seydikemer'deki esnafların yerli turistlerle birlikte ancak günü kurtarabildiğine değinen Sağır, işletmelerin çoğunun kurallara uyduklarını ama bunların girdiyi arttırdığını dile getirerek 'Son bir yılda esnafın ekonomik girdileri 2-3 kat arttı. Yerli turistin de tatil için harcayacağı bütçe kısıtlı. Bir an önce anlaşmalarının yapılarak yabancıların gelmesi gerekiyor' diye konuştu. Sağır ayrıca, devletin ve halkın esnafa sahip çıkması gerektiğinin de altını çizdi.

  • 1187
SAĞIR 'DEVLETİMİZ VE HALKIMIZ ESNAFINA SAHİP ÇIKMALI'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Seydikemer Esnaf Odası Başkanı Harun Sağır açıklamasında, Seydikemerli esnafların zor bir süreçten geçtiğini vurgulayarak “Tüm dünyayı kasıp kavuran bir virüs bu. Ülkemizi de ciddi manada etkiledi. Özellikle turizmden beslenen, sebze-meyve ihracatı yapan bir ülkeyiz. Dolayısıyla alıverişlerin kısıtlandığı kapatıldığı bir dönemde ülkemizi de etkiledi. Seydikemer de hem tarım hem turizm kenti ve geçiş noktası. İlçemiz, güney beldelerin, ilçelerin orta Anadolu’ya açılan kapısı. Alınan tedbirler kapsamında ilçemizde 400’ün üzerinde işletme kapanmıştı. Bunların içinde kısıtlama yapılanlar ve tam kapananlar oldu. Marketlerimiz ve bakkallarımız dışındaki işletmelerde ciddi bir sıkıntı oldu. Normalleşme süreciyle birlikte içkili eğlence yerlerimiz haricinde birçok işletme açıldı. Hem ülkemizin hem vatandaşımızın içinde bulunduğu ekonomik durumuyla alakalı olarak şu anda ilçemize gelenlerin büyük bir oranı yerli turist. Ama yerli turistin de belli bir ekonomisi var. Sonuçta buraya gelen yerli turist de ya bir esnaf ya da maaşlı bir çalışan. Son bir yılda esnafın ekonomik girdileri 2-3 kat arttı. Yerli turistin de tatil için harcayacağı bütçe kısıtlı. Mesela Saklıkent’e gelen bir turist de marketlerden öğünü kurtarmak için bisküvi gibi yiyecekleri alıp geçen bir kesim. Yani iyi bir restaurantta yemek yiyip giden sayısı gerçekten düşük. Bunlar da bütçesini kısıtlayarak tatile gelmiş insanlar. Bir an önce anlaşmalarının yapılarak yabancıların gelmesi gerekiyor. Konaklama tesisimiz henüz yeterli düzeyde olmadığından Fethiye’ye gelen turist bizi de ilgilendiriyor aslında. Çünkü Fethiye’ye gelen turistin gezdiği, dolaştığı, eğlendiği yer Seydikemer. Esnaflarımız, belli bir dönem kapanmışlığın ardından şevkle heyecanla iş yerlerini açtılar ama dezenfeksiyon işlemleri, iş yerinin alması gereken kurallar var. Biz sağlık bilim kurulunun açıklamış olduğu tedbirlere uymak zorundayız. Ancak maalesef o tedbirlere uyulması mümkün gözükmüyor, devletin bile zor uyacağını düşünüyorum. Bu durumda ‘tamam biz size iş yerini açtırıyoruz ama bunları da yapacaksınız’ demek, olmayan bir şeyi istemek gibi bir şey. Tabii ki de Seydikemer’deki esnaflarımız bu kurallara ciddi olarak kurallara uyuyorlar. Esnaf odası olarak esnaflarımıza uyarıcı levhalar yaptırdık. Maske dağıtımlarımız devam ediyor. Gelen müşterinin maskesi yoksa vereceksin deniliyor. Günde 100 müşterinin uğradığı bir işletme tanesi bir liradan 100 maske dağıtsa günde 100 TL yapar. İşyeri zaten ne kazanıyor da gelen müşteriye maske verecek. Bir şey isterken mantıklı, makul olmak lazım. Burada en büyük duyarlılık halkımıza düşüyor. Maskesiz gelme veya yakın temas durumlarında, müşteri olduğu için bizim esnafımız bir şey diyemiyor. Biz köyden olma, beldeden bozma bir ilçeyiz. Onun için büyük kentlerdeki gibi büyük bir duyarlılık bekleyemiyoruz. Vatandaşlarımızın da bu konuda esnaflarımıza yardımcı olmalarını talep ediyoruz” dedi.

ÜÇ HARFLİ MAĞAZALARDAN UZAK DURUN

“Halkımız üç harfli mağazalardan uzak dursunlar” diyen Seydikemer Esnaf Odası Başkanı Harun Sağır, “Bizim esnaflarımızı desteklesinler. Yurt dışından gelen Hans’tan medet umacağımıza kendi kendimize destek verelim, üç beş kuruş daha fazla kazanalım. Çünkü bizim esnafımız parayı yine burada harcıyor. Büyük mağazalara verdiğimiz para, merkezlerine İstanbul’a, Ankara’ya gidiyor. Onun için azami miktarda halkımızın ve kamu kurumlarımızın esnaflarımıza destek olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

ESNAF, GÜNÜ KURTARMA DERDİNDE

Başkan Sağır, “Bu sene yerli turistten dolayı günü kurtarabiliriz. Hiçbir işletmemiz yatırıma giremedi, giremez de zaten, şu anda kendi karınlarını doyurmanın, çarkı döndürmenin peşindeler. Herkes günü kurtarma derdinde. Denetleyici kurumların da esnaflarımıza yardımcı olmalarını istiyoruz. Çünkü esnaf ayakta olursa devlet ayakta olur. Devlet vergiyle memurunun maaşını ödüyor ve bu vergilerin çoğu esnaftan çıkıyor. Yani, hem devletimizin hem vatandaşlarımızın esnaflarımıza sahip çıkmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme