Sabah 6'da kalkanlar dikkat, vücudunuzda bakın neler değişiyor?
Zorunlu olarak sabah altıda kalkıp işe veya okula gitmek zorunda kalanlar, bebeği olduğu için uykusunu alamayıp erken uyananlar, vücudunuz tehlike altında olabilir. Erken yatıp erken kalkmanın birçok faydası bulunuyorken erken geç yatıp erken kalkmak vücudunuzu iflas noktasına kadar getirebiliyor.
"Uyku, anılarımızı pekiştirmemize yardımcı olur, yani ne kadar iyi uyursak bu anıların kalıcı olma olasılığı da o kadar artar. Uykusuzluğun ya da yetersiz uykunun hafıza üzerindeki kısa vadeli etkisi unutkanlığın artmasıdır, çünkü beyin yorgunluğu nedeniyle bilişsel bir gerileme söz konusudur. İnsan beyninin sakladığı farklı türde anılar vardır; prosedürel anılar, gerçeklere dayalı anılar ve epizodik anılar” diyen Dr. Anita şu bilgileri verdi:
Prosedürel anılar bize bir şeyleri nasıl yapacağımızı söyler, örneğin su ısıtıcısını nasıl açacağımızı. Gerçeklere dayalı anılar, dünya nüfusunu bilmek gibi şeylerdir. Daha sonra, örneğin okuldaki ilk gününüz gibi yaşam olaylarına dayanan epizodik anılarımız vardır. Hafıza oluşturma süreci üç ana sütuna dayanır. Bir, hafızanın edinilmesi, iki, hafızanın pekiştirilmesi ve daha sonra hafızanın geri çağrılması. Araştırmacılar anıların pekiştirilmesinin biz uykudayken gerçekleştiğine inanıyor. Bu nedenle eğer yeterince uyumuyorsanız, anılar pekiştirilemez, yani hatırlanmaları zorlaşır.”