Prof. Dr. Kulan, 'Kovid-19 ancak kendi kendine gidecek'

39 yıldır sağlık sektöründe hizmet veren ve birçok hastane ile üniversite hastanesinin kardiyoloji biriminin kurulmasında önemli görevler üstlenen Kardiyolog Prof. Dr. Kaan Kulan, Kovid-19'un ancak kendi kendine gidebileceğini söyledi. Korona virüsünü ortadan kaldırma şansı olmadığını dile getiren Prof. Dr. Kulan, 'Son 6 ay içerisinde Kovid-19 nedeniyle 700 bin kişi hayatını kaybederken, kalp damar hastalığına bağlı olarak 10 milyon kişi hayatını kaybetti' dedi.

  • 4485
Prof. Dr. Kulan, 'Kovid-19 ancak kendi kendine gidecek'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye’yi çok sevdiği için tercih ettiğini kaydeden Kardiyolog Prof. Dr. Kaan Kulan, son 6 ay içerisinde Kovid 19’dan 700 bin, kalp damar hastalıkları nedeniyle de 10 milyon kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Fethiye’deki muayenehanesinde hasta kabulüne başlayan Prof. Dr. Kulan, Kovid-19’un ancak kendi kendine geçebileceğinin altını çizdi. Korona virüsün yenilme şansının olmadığına değinen Kulan; vatandaşların maske, mesafe ve hijyen konusunda hassas olmaları ricasında bulundu.  

MASKE, MESAFE VE HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ 
Vatandaşların maske, mesafe ve hijyen konusuna çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Kardiyolog Prof. Dr. Kaan Kulan, “1980 yılından bu yana Muğla’yı çok yakından tanıyorum. Aradığım birçok kriteri Fethiye’de bulduğum için buradayım. Fethiye insanların birbirine saygı duyduğu bir yer. Eşimle birlikte semt pazarına gittiğimizde herkesin maske, sosyal mesafe ve hijyen kuralına dikkat ettiğini gördüm. En ucuz şey korunmaktır. Koruyucu hekimlik kadar ucuz, basit ve uygulanabilir bir husus yok. Maske ve sosyal mesafeye uyduğunuz zaman bulaşma riskini çok aza indiriyorsunuz. Mesafe ve maske çok önemli…” şeklinde konuştu. 

KALP VE DAMAR HASTALIĞINDAN 10 MİLYON KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 
Kardiyolog Prof. Dr. Kaan Kulan, “Öyle bir Kovid-19 korkusu yayıldı ki kronik hastalığı olanları hastaneye gitmekten korkuttuk. Özeller de çok kabalık oldu, oraya da gidemediler. Benim gözlemim tedavisiz kaldılar. Birçok kolaylık sağlandı ama bazı eksiklikler ortaya çıktı. Son 6 ay içerisinde Kovid-19 nedeniyle 700 bin kişi hayatını kaybederken, kalp damar hastalığına bağlı olarak 10 milyon kişi hayatını kaybetti. Her yıl kardiyovasküler rahatsızlıklardan 22 milyon kişi ölüyor” ifadelerini kullandı. 

KOVİD-19 DÜNYANIN MESELESİ 
Korona virüsünün birkaç yıl daha kalacağına dikkat çeken Prof. Dr. Kulan, “Kovid-19 bizim başımızın belası. Birkaç yıl daha kalacak gibi görünüyor. Şu anda doğal bağışıklık bile sağlanamıyor. Bu hastalığı atlatanlarda bile antikor uzun süre vücutta kalmıyor. Kovid sürekli şekil değiştiriyor. İnsanlar hijyeni öğrenecek, başka çaresi yok. Korona virüsünden kurtulmanın yolu maske, sosyal mesafe ve hijyen… Hastalığın etkisinin ne zaman geçeceğini de bilmiyoruz. Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Avrupa ülkelerinde ciddi ölümler olmasına rağmen herkes normal yaşantısına döndü. Hastalığı geçirmenize rağmen tekrar hasta olma riskiniz var. Aşının bulunduğu söyleniyor fakat ortada gerekli deneyler yok. Bu dünyanın meselesi… Herkes üzerinde çalışıyor. Kovid ancak kendi kendine gidecek. Bunun kendi kendini yok etmeden, bizim onu yok etme şansımız yok” dedi. 

Prof. Dr. Kulan, 'Kovid-19 ancak kendi kendine gidecek'
Prof. Dr. Kulan, 'Kovid-19 ancak kendi kendine gidecek'
Prof. Dr. Kulan, 'Kovid-19 ancak kendi kendine gidecek'

Bakmadan Geçme