PAZARDA ÜRETİCİNİN HAKKI YENİYOR İDDİASI

Fethiye'de Cuma günleri kurulan üretici pazarında, bazı kişilerin kendi ürettiği ürünlerini değil, dışardan satın alınan ürünleri sattığı iddia edildi. Fethiye Sabit Pazarcılar ve Manavlar Odası Başkanı Adem Hıra ile Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit pandemi nedeni ile bir süredir yapamadıkları denetlemeyi gerçekleştirdiler. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, 'Üretici pazarında satış yapmak için Ziraat Odasına kayıtlı olunması gerekiyor' dedi. Fethiye Sabit Pazarcılar ve Manavlar Odası Başkanı Adem Hıra ise, 'Arada bazı satıcılar işi ticaret boyutuna getirip üreticinin hakkını yiyor' diye konuştu.

  • 1070
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
PAZARDA ÜRETİCİNİN HAKKI YENİYOR İDDİASI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ile Fethiye Sabit Pazarcılar ve Manavlar Odası Başkanı Adem Hıra, Fethiye üretici pazarında denetleme gerçekleştirdi. Fethiye ve Seydikemer ilçesinden gelen Fethiye Ziraat Odasına kayıtlı üreticilerin satış yaptığı pazarda canlılık gözlenirken, bazı satış yapan üreticilerin yaka kartlarını takmadıkları da görüldü. Bu üreticiler başkanlar tarafından uyarılırken, üreticilerin ve alışveriş yapan vatandaşların genellikle maske ve sosyal mesafe kurallarına uydukları gözlendi. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit pazarda satış yapabilmek için Ziraat Odasına kayıtlı olunması gerektiğini hatırlatıp, üreticilerinde yaka kartlarını takmaları gerektiğini ifade etti.
Karayiğit, “Üretici pazarında genellikle her hafta denetim yapıyorduk. Pandemi döneminde olduğumuz için bu denetimler seyreldi. Şimdi yine denetimlere başladık. Üretici pazarında tezgâh açan üreticilerin Ziraat Odasına kayıtlı üye olmaları gerekiyor. Üreticilerin yaka kartlarına arazilerinde ne yetiştiriyor ise yazmaları gerekiyor. Kartlarda yazan ürünleri buraya gelip satıyorlar. Biz burada belge denetimi uyguluyoruz, sabah bütün üreticilere belge denetimi yaptık. Bazı arkadaşlarımız yaka kartlarını yani ürün belgelerini takmıyorlar, biz de takmaları için uyarılarda bulunuyoruz” dedi. 
Dışarıdan sebze ve meyve alıp satan üreticilere Fethiye Belediyesi Zabıta görevlilerinin gerekli ceza-i işlem uygulayabileceğini söyleyen Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit “Burada tezgâh kuran pazarcılar yaka kartında yetiştirmediği ürünleri satıyor ise üretici değildir, başka bir yerden alıp satıyordur. Bunu yapan üreticilerimiz ile ceza anlamında biraz ilgilenmemiz gerekiyor. Bizim ceza kesme yetkimiz yok fakat Fethiye Belediyesi zabıta ekipleri cezai işlem uygulayabiliyor.  Denetim yaparken bütün tezgâhları dolaşıp kimin hangi ürünü yetiştirmeden sattığını zabıta ekiplerine bildiririz ve zabıta ekipleri ile gelip tutanak tutarak cezai işlem uygulatırız. Para cezası uygulaması yok ancak üretici belgesini iptal etme cezamız var. Bu ceza sonucunda 6 ay ila bir yıl pazarda tezgâh kuramaz” dedi.

TEZGÂHA BU KADAR BİBER KONMAZ
Başkan Karayiğit üretici pazarındaki tezgâhlardaki ürünleri de değerlendirip tezgâha bu kadar biber konmaz, burada satılan balda dışarıdan alınma ifadelerini kullanarak, “Bu yıl piyasada yeni bal bulma imkânı yok. Buradaki balların çoğu geçen sene işlenen ballar. Dün Arıcılar Kooperatifi başkanımız ile beraberdim, ‘başkanım bu yıl bal yok’ dedi. Bu üretici arkadaşın tezgâhtaki balı kendi ürettiği bal değil. Az sonra zabıta ekipleri ile gelip üretici arkadaş ile tekrar görüşeceğiz, adresini alıp nerede ürettiğine bakacağız, gerçekten kendisi üretiyor ise yapacağımız bir işlem yok. Üretici pazarı bu, buraya gelse gelse iki buçuk-üç kilo biber gelir. Sen tezgâha 500 kilo biber koyarsan üretici değilsin. Bu kadar çok üretiyorsan kanunen bu pazarda 200-250 kilo satacaksın. Çok fazla üretiyorsan gidip halde satacaksın. Halden veya başka bir yerden ürün alıp bu pazarda satarak diğer üreticilerin hakkını yemeyeceksin. Biz bunun için denetim yapıyoruz. Çiftçi bizim velinimetimiz, pandemi döneminde gördük. İnsanların asfalt ve beton yemediğini gördük. Bütün dünya stok yaparken bizim çiftçimiz üretti. Türkiye’de stok yoktu, bütün çiftçilerimiz durmadan üretti. Ben çiftçiyim deyip halden alıp satıyorsa çiftçi değildir. Bazı arkadaşlar bizi yanlış anlıyor. Biz tüketicilerin ve üreticilerin hakkını korumaya çalışıyoruz” diye konuştu.

ÜRETİCİLER MAĞDUR
Fethiye Sabit Pazarcılar ve Manavlar Odası Başkanı Adem Hıra, “Geçmişten günümüze Fethiye’de üretici pazarında gelinen noktada, pazarın amacının dışına çıktığını görüyoruz. Pazarcının kendi üretmeden ürünlerini al-sat yaparak satış yaptığını görüyoruz. Belediyemize yazılı ve sözlü olarak da dile getiriyoruz. Ziraat odasına kayıtlı olan üreticilerimiz mağdur oluyor. Arada bazı satıcılar işi ticaret boyutuna getirip üreticinin hakkını yiyor. Dışarıdan mal alındığı için hal esnafımda mağdur oluyor. Belediyeden ricamız denetimlerin sıkı yapılması. Bunlara dikkat edilirse üreticinin hakkını korumuş oluruz. Üreticinin üretmesi için destek olmamız gerekiyor” diye konuştu.
 

PAZARDA ÜRETİCİNİN HAKKI YENİYOR İDDİASI
PAZARDA ÜRETİCİNİN HAKKI YENİYOR İDDİASI
PAZARDA ÜRETİCİNİN HAKKI YENİYOR İDDİASI
PAZARDA ÜRETİCİNİN HAKKI YENİYOR İDDİASI
PAZARDA ÜRETİCİNİN HAKKI YENİYOR İDDİASI
PAZARDA ÜRETİCİNİN HAKKI YENİYOR İDDİASI

Bakmadan Geçme