• Haberler
  • Güncel
  • Patara ve Batı Akdeniz bölgesinin zengin biyolojik çeşitliliği anlatıldı

Patara ve Batı Akdeniz bölgesinin zengin biyolojik çeşitliliği anlatıldı

Patara ve Batı Akdeniz Bölgesi'nin zengin biyolojik çeşitliliği araştırılıp, rapor haline getirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi sonuç toplantısı Fethiye'de düzenlendi.

  • 2870
Patara ve Batı Akdeniz bölgesinin zengin biyolojik çeşitliliği anlatıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şehit Yüzbaşı Özgür Özekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda; Patara Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi kapsamında elde edilen bilgiler paylaşılarak, Patara ve Batı Akdeniz bölgesinin zengin biyolojik çeşitliliği tanıtıldı. Toplantıda dünyanın hiçbir yerinde olmayan hayvan ve bitki türlerinin Patara ÖÇK bölgesinde olduğu ifade edildi. Proje çalışmaları kapsamında yeni tespit edilen;balık, kuş, bitki ve sürüngen türleri ile omurgasız canlı yaşam türleri anlatıldı. Patara bölgesinde 343 yeni türün tespit edildiği belirtildi. 

Toplantıya; Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner,Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kolçak, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Seydikemer Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Ali Türkan, Koruma ve İzleme Daire Başkanı Nuri Kunt, resmi kurumlar ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldılar. Toplantının açılış konuşmasını Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner yaptı. Gün boyu süren toplantıda; Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Coşkun Yurteri konuşmasında proje ve proje ekibinin tanıtımını gerçekleştirdi. Damarlı Bitkiler Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Emre  Yaprak ile  Doç. Dr. Mehmet Çiçek;  Patara ÖÇK bölgesinin Floristik açıdan değerlendirmesini,  Ekolog Prof. Dr. Gül Nilhan Tuğ; habitat çeşitliliği,  Prof. Dr. Utku Perktaş; kuş faunası,  Doç. Dr. Mehmet Borga Ergönül; iç su balıkları faunası, Doç. Dr. Onur Candan; sürüngen ve çift yaşar faunası, Doç. Dr. Mahmut Kabalak; omurgasız hayvan faunası, Öğretim üyesi Dr. Tarkan Yorulmaz; memeli hayvan faunası, Prof. Dr. Hatim Elhatip de jeplojik ve hidrojeolojik yapısı konularındaki araştırmalarını sundular. 

 

PROJEDE NELER BULUNUYOR?
18.01.1990 tarih ve 90/77 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edilen Patara ÖÇK bölgesinde  sürdürülebilir koruma ve kullanım kararlarına esas olmak üzere karasal biyoçeşitliliğin (flora-fauna) tespiti, mevcut durumun ortaya konulması; endemik, nadir, nesli tehdit ve tehlike altında olan tür ve habitatların sınıflandırılması, bölgelenmesi, tehditlerinin ve korunmasına esas verilerin ortaya konması,  koruma ve kullanma ilkelerinin belirlenmesi ve yönetilmesini sağlamak üzere karar vericilere yol göstermesi amacıyla 10 Ağustos 2017 tarihinde imzalanan sözleşme ile Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi başlatıldı. 

Projenin sonuç toplantısı Fethiye’de gerçekleşti. İki yıl süren proje faaliyetleri kapsamında arazi çalışmalarında elde edilen bilgiler ve biyolojik çeşitlilik ileendemik veyeni türleri kamuoyunda paylaşmak amacıyla sonuç ve değerlendirme toplantısı düzenlendi. Sonuç toplantısında yapılan açıklamada Patara ÖÇK ve Batı Akdeniz Bölgesi’nde 343 yeni tür tespit edildi. Toplantıda Patara bölgesinin biyolojik flora çeşitliliğinin önemi vurgulandı. 
 

Bakmadan Geçme