PASPATUR ESNAFINDAN TESK VE TOBB'A ÇAĞRI

Fethiye'de pandemiden zarar gören turistik çarşı esnafları destek bekliyor. Pek çok kesime destek yapıldığını ifade eden esnaflar, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'a çağrıda bulunarak, Bizler turiste yönelik ticaret yapan küçük esnaflarız. Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz, pandemi ile birlikte daha da derinleşmiş olup ticari faaliyette bulunan biz turizm işletmeleri ve küçük esnafları derinden etkilemektedir' dediler.

  • 1314
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
PASPATUR ESNAFINDAN TESK VE TOBB'A ÇAĞRI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye Turistik Çarşı esnafları zor bir süreçten geçtiklerini belirttiler. Gün boyu müşteri bekleyen esnaflar, siftah bile yapamadıklarını ifade ettiler. Bir araya gelen esnaflar çarşı merkezinde ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.  

Fethiye Turistik Çarşı ve Paspatur’u Güzelleştirme Derneği Başkanı Ali Zerçek yaptığı açıklamada, “Bizler turiste yönelik ticaret yapan küçük esnaflarız. Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz, pandemi ile birlikte daha da derinleşmiş olup ticari faaliyette bulunan biz turizm işletmeleri ve küçük esnafları derinden etkilemektedir. Normalde 6 ay olan sezonumuzun, 3 ayında üstüne üstlük yüzde 30 iş potansiyeli ve turistiyle ayakta kalabilmenin çarelerini aramaktayız” dedi. 

KİRAMIZI ÖDEYEMİYORUZ
Açıklamasını sürdüren Zerçek, “Hiçbir turizm esnafı kirasını ödeyememekte, almış oldukları ürünlerinin bedelini ödeyememekte, dolayısıyla mülk sahipleri ile mal temin ettiğimiz firmalarla ciddi problemler yaşamakta, kepenk kapatma durumuyla karşı karşıyadırlar. 
Anayasamızın 135. maddesinde ki hususlara ve 5174 sayılı kanun dayanak alınarak kurulan, kuruluş amaçları öncelikle üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak olan üyeleri olduğumuz TESK ve TOBB bu süreçte bizler için ne yapmışlardır. Kendilerine kamu görevi verilmiş olan TESK ve TOBB gibi bu iki büyük kurum, iktidarın biz bize yeteriz kampanyasına milyonlarca liralık bağış yapabilecek kadar zengin üyeleri için girişimlerde bulunurken, biz küçük esnafları görmezden gelmektedirler. TOBB’un şaşasıyla Denizbank destekli faizli kredi çalışmasında sadece sicili bozuk olmayan, vergi borcu olmayan esnaflara kredi verilmiştir. Halkbank aracılığıyla da nispeten küçük esnaf daha kolay kredi alabilmiştir.
Esnaf destek paketine başvuran 582 bin esnaftan 134 binine kredi kullandırılmamıştır. Bu kullanılan kredilerin ödeme günü gelmekte biz turizmci esnaflar ne ile karşılaşacağımızı bilmemekteyiz” diye konuştu. 

FAİZLİ KREDİLER YERİNE HİBE VERİLMELİDİR 
Dernek Başkanı Zerçek, “Bu pandemi sürecinde tüm dünya ülkeleri vatandaşına, öncelikle esnafına karşılıksız hibelerle kira yardımıyla destek olurken, bizlere faizle kredi vererek o da şanslı olanlara lütufta bulunduğunu ilan edenler bizleri daha da derin borç batağına sürüklemekte, iflasımızı kolaylaştırmaktadırlar. Faizli kerdi yerine hibe verilmesini sağlayabilecek, vergi affı, Sigorta affı, BAĞ-KUR primi borçları affı, işsizlik ödeneği gibi konularda iktidara bu haklı taleplerimizi iletip, gerekli baskıyı yapacak gücü yok mudur? Üyelik aidatı tahsiline gelindiğinde haciz gönderebilme, borcunu ödemeden matbu belge vermeme basiretini, üyelerinin sorunlarının çözümü söz konusu olduğunda gösteremeyecekler midir? Sırça köşklerinden sadece devletin yapacağı yardımları gözleyen, TESK ve TOBB yıllardır üyelerinden topladıkları, dolup taşan kasalarındaki milyarları, biz küçük esnaflara bu hayatta kalabilme sürecinde neden karşılıksız hibe olarak aktarmaz, destek olmaz. Bu noktada gerek TESK gerekse de ticaret odaları üst yapılanması olan TOBB nerededir. Ne noktadadır, ne kadar fonksiyoneldir. Bu mevcut durum itibariyle TESK ve TOBB anayasal ve yasal görevini ifa etmemekte meşrutiyetine gölge düşürmektedir. TESK ve TOBB Anayasa ve yasaların kendilerine verdiği görevi ifa etmeli üyelerinin sorunları çözümü noktasında yerini almalıdır. En öncelikli ve en esaslı sorunumuz ekonomiktir. Esnafımızın yükü alınmalı ya da hafifletilmelidir. Bu sorunlar başta krediler olmak üzere Vergi, sigorta, BAĞ-KUR vesaire gibi girdi maliyetlerinin affı sağlanmalı, öncelikle turizm esnafına hibe kira yardımı yapılmalıdır. TOBB ve TESK görevinizi hatırlayın küçük esnafın sorunlarının çözümü konusunda hükümet Nezdinde acilen girişimlerde bulununuz. Esnafın aidatları ile varlığınız devam etmekte olup, işte tam da bu zor dönemde küçük esnafa yardım etmek, karşılıksız hibe yapmak mevcudiyetinizin tek yoludur” ifadelerini kullandı. 


    
 

PASPATUR ESNAFINDAN TESK VE TOBB'A ÇAĞRI
PASPATUR ESNAFINDAN TESK VE TOBB'A ÇAĞRI
PASPATUR ESNAFINDAN TESK VE TOBB'A ÇAĞRI
PASPATUR ESNAFINDAN TESK VE TOBB'A ÇAĞRI
PASPATUR ESNAFINDAN TESK VE TOBB'A ÇAĞRI
PASPATUR ESNAFINDAN TESK VE TOBB'A ÇAĞRI

Bakmadan Geçme