PASPATUR ÇARŞISI RİNG SEFERLERİ İSTİYOR

Fethiye'de tarihi Paspatur çarşısı esnafı Ölüdeniz ve Çalış dolmuşlarının Atatürk ve Çarşı caddelerinden ring seferi yapmasını istiyor.

  • 2254
PASPATUR ÇARŞISI RİNG SEFERLERİ İSTİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye Paspatur Çarşısı esnafları çarşıya daha fazla yerli ve yabancı turist çekilmesi amacıyla yetkililerden çeşitli taleplerde bulundular. Geçtiğimiz günlerde Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Belediye Başkanı Alim Karaca, Emniyet Müdürü Cemil Emre Süel ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı'ya ayrı ayrı ziyaretlerde bulunan Fethiye Turistik Çarşı ve Paspaturu Güzelleştirme Derneği Başkanı Ali Zercek ve yönetim kurulu, 240 imzalı talep dilekçelerini sunarak destek istediler. Paspatur çarşısı esnafları ziyaretlerde özetle Ölüdeniz ve Çalış dolmuşlarının ring seferi yapmasının yanı sıra çarşının çok daha iyi aydınlatılması, sokak başlarına ‘’Paspatur old cıty’’ tabelalar yerleştirilmesi, dalış teknelerinin yolcularını eski Fethiye evi karşısından alıp geriye getirmesini de talep ettiler. Esnaflar, Paspatur çarşısını anlatan broşürler bastırıp son 2 haftadan bu yana salı pazarında yabancı turistlere de dağıtırlarken, çarşının hareketlenmesi ve Fethiye ekonomisine daha fazla katkı sağlamak için yeni projeler üretmeye de çalışıyor. Dernek Başkanı Ali Zercek, ''Paspatur'un tanınırlığının arttırılması amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Fethiye'de ziyaret ettiğimiz yetkililerden Ölüdeniz ve Çalış plajı dolmuşlarının Paspatur'a ring seferi yapmalarını istedik'' diye konuştu.

''OLUMLU SONUÇ BEKLİYORUZ''

Zercek, “Gün geçtikçe Paspatur çarşısının tanınırlığının azalmasından dolayı esnafımız ciddi sıkıntılar yaşıyor. Geçen hafta sayın Belediye Başkanımız Alim Karaca ile görüştük. Kendisinden Paspatur çarşısının turistlerin ilgisini çekebilmesi için acil eylem planı adı altında çeşitli taleplerimiz oldu. Bu dile getirdiğimiz taleplerin hepsi uygulanabilir, basit çözümler gerektiren şeyler. Bu konuda da Alim Başkanın da görüşleri var. Bunların hiç biri yapılmayacak işler değil. Öncelikle Çalış ve Ölüdeniz minibüslerinin Paspatur Çarşısı etrafından ring seferi yapması uygulaması. Bununda komiteden geçmesi gerektiği söylendi. Dolayısıyla bizde esnaf arkadaşlarımızı dolaşarak yaklaşık 240 esnaftan imza topladık. Çarşı esnafı 20 yıldır can çekişiyor ve artık insanlar son noktasında. Bugüne kadar Paspatur atölyesine ve merkeze karşı duyarsız kalan bir yerel yönetim vardı ama bundan sonra biliyoruz ki Alim Bey farklı gözle bakıp, farklı değerlendiriyor, sıkıntılarımız da bildiği için bir şeyler yapacağına inanıyoruz. Bir tek Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Sayın Mehmet Bey’i ziyaret edemedik o haricinde, Sayın Kaymakam Bey, Emniyet Müdürümüz, Ticaret Odası Başkanı Osman Bey’i ziyaret ettik ve hepsi de çok olumlu görüş bildirdi ve onlarda bizim kadar konuya hakimler, Paspatur ’un can çekiştiğini bildiklerini ve bu durumun onları da rahatsız hissettiğini ifade ettiler. Hatta Sayın Emniyet Müdürümüz 20 yıl önce de Fethiye’de görev yapmış bu yüzden buranın eski halini çok iyi bilen birisi ve bu bize umut verdi. Paspatur’u böyle görmek gerçekten çok üzücü diyerek de görüşünü söyledi'' dedi.

NELER TALEP EDİYORLAR?
Zercek, ''Paspatur esnafı olarak öncelikle ring sefer uygulaması, karanlık sokakların aydınlatılması, minibüs durağıyla Paspatur çarşısının balık halini teğet geçmemesini, 97.sokağın canlandırılması ve güzel ışıklandırma yapılmasını istiyoruz. Sokak başlarına ‘’ Paspatur old cıty ’’ şeklinde tarihi bir tabela istiyoruz.  Sokak başlarına taçlar olabilir ama görselin dışında öncelik ile çarşının ekonomisini arttıracak, insanlara rahat nefes aldırtacak olan Ring seferi uygulamasıdır. Bir de bizim üzerinde durduğumuz Fethiye’ye gelen dalgıçların, ticari işletmelerin yaptığı ada turu, 12 ada turu yapan tekneler gibi teknelerin çarşıya yakın bölgeden kalkmamaları. Eski dönemlerde de dalgıç tekneleri müşterilerini burada bırakır, 1 saat çarşıyı gezerlerdi. Alışveriş yapmasalar bile böyle bir çarşının var olduğunu görmüş olurlar ve daha sonra alışveriş yaparlardı. Geçmiş belediyecilik döneminde hepsi buradan kaldırılıp Uğur Mumcu parkına götürüldü, dolayısıyla bizim turistler ile olan iletişimimiz de koparıldı. Bir ikinci ciddi sorun ise, teknelerin bir kısmı bağlama ücretinin yüksekliğinden dolayı teknelerini bağlayamıyorlar. Bağlayamadıkları için de çarşıya müşterilerini indiremiyorlar ve avargada bekliyorlar. Bunlar da olumsuz etkiliyor çünkü bizim etrafımız da otel yok. Yönetimden arkadaşlarla konuşup görüştüğümüz ve madem var olan kurumlardan gerekli desteği göremiyoruz diyerekten, bir arkadaşımızın eşinin de önerisiyle hemen organizasyonumuzu yapıp,  ‘kendi tanıtımımızı, kendimizin yaptığı’ broşürler dağıttık. Bunun da uzun vadede faydası olacağını düşünüyoruz'' ifadelerini kullandı.
''VİZYON GENİŞLEMELİ''

Paspatur çarşısında yıllardır restoran hizmeti verene Birol Ermiş ise ‘’20 yıldan beri Paspaturdayım. Paspatur’un gelişmesi için önce vizyonunun genişlemesi lazım bu da, gençlerin önünü açarak, gençleri dinleyerek ve onlara hayır’’ demek yerine deneme yanılma payıyla deneyimlemesini sağlayarak olur. Şu günlerde turizm de sadece Paspatur çarşısı olarak değil, Fethiye olarak sıkıntılıyız.Bence oda sayılarımız  yetersiz ve birlik beraberlik yok, herkes bireysel olarak işiyle ilgilenmek yerine toplumsal olarak bir şeyler üretse daha verimli oluruz'' diye konuştu.
Paspaturu güzelleştirme derneği başkan yardımcısı İlhan Akşen ise 35 yıldır bu çarşıda esnaflık yaptığını belirterek, ''Ali Başkanımızın da bahsettiği gibi turistle bağlarımız yıllardır kopuk. Tekrar bu bağları kurmak için yetkililerden taleplerimiz oldu. Ama önce esnaf olarak aynı konuda birleşip birlik olmamız lazım. Çünkü herkes aynı tastan çorba içiyor. Görüşümüz ne olursa olsun amacımız aynı” dedi.
ERDOĞAN CANKUŞ/FETHİYE

Bakmadan Geçme