Pandeminin Muğla'ya maliyeti 1,6 milyar dolar

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından gerçekleştirilen FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı'nda, koronavirüs (Covid-19) pandemisinin Muğla'ya etkileri konuşuldu. Pandemi nedeniyle Muğla'nın 2020 yılında 2 milyon 300 bin turist kaybettiği belirtilen toplantıda, ortaya çıkan mali kaybın 1,6 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.

  • 1238

2021 yılında Mart ve Eylül aylarında düzenlenecek FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantıları’nın ilki, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı başkanlığında, çevrimiçi video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Toplantıya FTSO Başkan Yardımcısı Mete Ay, Yönetim Kurulu üyeleri Halil İbrahim Öztürk, Ramazan Dim, Şevket Gürol, Fatih Tufan, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu ve meslek komitesi üyeleriyle birlikte toplam 37 kişi katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, süresi belirsiz, giderek kötüleşen ve etkileri derinleşen küresel bir krizle karşı karşıya olduklarını söyledi. Türkiye genelinde tablonun da her geçen gün kötüye gittiğini belirten Başkan Çıralı, turizm sezonu öncesinde açılma beklerken, yeni kapanmaların gündeme geldiğini kaydetti. Son olarak bölgenin en önemli turizm pazarı İngiltere’de kısıtlamaların arttırıldığını aktaran Başkan Çıralı, “İngiliz hükümeti, geçerli bir sebebi olmayanların ülke dışına çıkışını haziran ayı sonuna kadar yasakladı. Kurala uymayanlara 54 bin TL para cezası uygulanacağı açıklandı. Her gün değişen şartlara ve kısıtlamalara karşın eli taşın altında olan bizler, tüm sektörlerimizle beraber üretmeye devam ediyoruz, ekonominin çarklarını döndürmek için çalışıyoruz. Oda olarak bu zorlu süreçte, Meslek Komitelerimizin de aracılığıyla üyelerimizin yanında olarak, sorunların tespitine ve çözümüne aracılık etmek için çaba harcıyoruz. Bu kapsamda son olarak 23 Aralık 2020 tarihinde 7 Nolu Yiyecek İçecek Meslek Grubumuzla başlayan ve 19 Şubat 2021 tarihinde 1 Nolu İmalatçılar Meslek Grubumuz ile sona eren toplantılar serisinde, 13 meslek grubumuzla video konferans yöntemiyle bir araya geldik. Tüm sektörlerimizin sorunlarını, talep ve çözüm önerilerini tek tek not aldık ve rapor haline getirdik. Raporumuzu Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e ve Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’ya bizzat ilettim. Raporumuzu, 29 Mart Pazartesi günü Ankara’da TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve ilgili bakanlıklara ileteceğiz. Raporda yer alan tüm sorunların çözümünün ve taleplerin takipçisi olacağız.” dedi.
Başkan Çıralı, FTSO tarafından Oda üyelerinin iş hayatına katkı sağlamak ve bölge ekonomisine değer katmak amacıyla yürütülen projeler ve çalışmalar hakkında da katılımcılara bilgi verdi. 
Türkiye ekonomisine pandemi etkisi
Başkan Çıralı’nın ardından toplantı, TOBB Muğla İli Odaları ve Borsa Akademik Danışmanı Doçent Doktor Serkan Dirlik’in “Siyah Kuğunun Gölgesinde; Türkiye ve Muğla 2020 Değerlendirmesi’ başlıklı sunumuyla devam etti. Pandemi gibi tüm dünyayı etkileyen büyük buhranlara ‘Siyah kuğu’ adı verildiğini belirten Dirlik, ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart 2020’den sonra, Türkiye’de ekonomik verilerin giderek kötüleştiğini söyledi. Pandemi süreci öncesi, Türkiye ekonomisinin toparlanma sürecinde olduğunu anlatan Dirlik, 2020 yılı sonu ve 2021 yılı başı itibari ile giderek kötüleşen bir ekonomik tabloyla karşı karşıya kalındığını kaydetti. 
Muğla özelinde ithalat ve ihracat verilerine de değinen Dirlik, “Muğla 2019 yılında 567 milyon dolar olan ihracatını, 2020 yılında 609 milyon dolara çıkararak iyi bir performans sergiledi. İhracat rakamlarına baktığımızda Muğla’yı Türkiye 25’incisi olarak görüyoruz. İthalatta ise 2019 yılında 327 milyon dolarlık rakamın, 2020 yılında 287 milyon dolara düştüğünü gözlemliyoruz. Bu da gayet olumlu bir rakam olarak dikkati çekiyor. Balıkçılık, tarım ve hayvancılık ile metalik olmayan mineral ürünler ihracatımızın yüzde 90’ını oluşturuyor. İthalatta ise metal eşya, makine-teçhizat, elektrikli cihazlar, tıbbı aletler ve ulaşım araçları ön plana çıkıyor.” dedi.
“Pandemi nedeniyle Muğla, 2,3 milyon turist, 1,6 milyar dolar kaybetti”
Koronavirüs pandemisinin Türkiye turizmine ektilerini rakamlarla ortaya koyan Dirlik, “Türkiye 2019 yılında 51 milyon, pandeminin etkilediği 2020’de ise sadece 15 milyon ziyaretçi ağırladı. 2019 yılında Türkiye’ye gelen her 100 turistten 7’si Muğla’ya gelmiş, kişi başı harcaması ortalama 716 dolar olarak gerçekleşmişti. Bu rakamlar ortaya koyuyor ki Muğla pandemi nedeniyle 2020 yılında, 2 milyon 300 bin turist kaybetti. Muğla’nın mali kaybı ise 1,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Tesis başına ortalama 1 milyon 270 bin dolar kayıptan söz ediyoruz.” diye konuştu.                


 

Pandeminin Muğla'ya maliyeti 1,6 milyar dolar
Pandeminin Muğla'ya maliyeti 1,6 milyar dolar
Pandeminin Muğla'ya maliyeti 1,6 milyar dolar
Pandeminin Muğla'ya maliyeti 1,6 milyar dolar

Bakmadan Geçme