(Özel Haber) Diyetisyen Arsal, 'Kahvaltı En Önemli Öğünümüzdür'

Türk kültüründe kahvaltının yeri olmazsa olmazdır. Birçok beslenme uzmanının ve diyetisyenin 'günün en önemli öğünü kahvaltıdır' tavsiyesine karşı dünyaca ünlü Doktor Mehmet Öz'den tam tersi bir açıklama geldi ve bir anda gözler kahvaltı masalarına çevrildi. Bizde kahvaltı gerekli midir yoksa gereksiz mi sorusunu Diyetisyen Gamze Arsal'a sorduk.

  • 1880
(Özel Haber) Diyetisyen Arsal, 'Kahvaltı En Önemli Öğünümüzdür'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doktor Mehmet Öz, bir dergiye verdiği röportajında kahvaltının gereksiz olduğunu belirterek, ‘Kahvaltı yasaklansın’ dedi. Kahvaltının bir reklam aracı olarak kullanıldığını kaydeden Öz’ün tartışma yaratan röportajında “Kahvaltıya ihtiyacımız olduğunu sanmıyorum. Bu bir reklam aracı. Bu inanışların birçoğu sağlığımız hakkındaki gerçeklere dayanmadı” dedi. 
Gerçek Fethiye Gazetesi’nden Emrullah Gök ve Hülya Kulalı, kahvaltının gerekli mi yoksa gereksiz mi olduğu sorusunu Diyetisyen Gamze Arsal’a sordu. 
“KAHVALTI EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜMÜZDÜR”
Diyetisyen Gamze Arsal; “Doktor Mehmet Öz’ün düşüncesine kesinlikle katılmıyorum. Amerikan kültürüyle Türk kültürü farklı olabilir. Doktorlar da bu konuda kendilerini daha bilgili hissediyor olabilirler ama bunun asıl eğitimini alan kişiler diyetisyenler yani biziz. Kahvaltı en önemli öğünümüzdür çünkü kahvaltı bizim bütün gün şekerimizi etkiler. Gün içindeki aktivitelerimizi yerine getirebilmek için, fiziksel aktivitelerimiz için kan şekerimizin belli bir dengede olması gerekiyor. Kahvaltı bizim ilk öğünümüz olduğu için bütün gün şekerimizi etkileyecek. Dengeli bir kahvaltı yapmadığımız zaman veya kahvaltıyı tamamen atladığımız zaman bütün gün kan şekerimiz düşük oluyor. Kan şekerimiz düşük olunca da bu sefer canımız hep glisemin indeksi yüksek besinler dediğimiz  daha çok tatlılar, abur cuburlar istiyor. Özellikle öğleden sonra saat üçle dört  arasında tatlı krizleri yaşamamız çok normaldir. O yüzden mutlaka dengeli bir kahvaltı yapmamız lazım. Güne kahvaltıyla başlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Dengeli bir kahvaltı yapabilmek için kahvaltı tabağında olması gerekenleri anlayan Diyetisyen Arsal, “Bazen simit ya da poğaçayla kahvaltı geçiştirilebiliyor. O zaman dengesiz kahvaltı yapmış oluyoruz. Sadece karbonhidrat almış oluyoruz. Ama bizim evde biraz daha vakit ayırarak dengeli bir kahvaltı yapmamız gerekiyor. Dengeli bir kahvaltı için öncelikle 4 tane besin grubumuz vardır. Bunlardan birincisi protein grubu. Yumurta ve peynir bu gruba girer. Örnek bir tabak yapacak olursak 1 tane yumurta, 1 kibrit kutusu peynir idealdir. Daha sonra ikinci grubumuz yağlardır. Avokado bir yağ türüdür. Bitkisel bir yağ kaynağı olduğu için yarım avokado tüketilebilir. Zeytinden daha masumdur. Avokado sevmeyenler için 5 adet zeytin bir porsiyon yağ demektir. Veya daha pratik kahvaltı isteyenler için de 6 tane fındık yiyebilirler. Daha sonra üçüncü gurubumuzda olan sebzeler. Yeşilliklerimizin kalorisi yoktur o yüzden sınırsız bir şekilde yiyebiliriz. Hem bizi çok tok tutarlar hem de hiç kalori içermezler. 1 domates ve yeşilliklerimizin tamamını kahvaltımıza alabiliriz. Böylece çok doyurucu kahvaltı tüketmiş oluruz. Dördüncü grubumuz da ekmek grubudur.  Bir dilim ekmek kahvaltımız için yeterlidir. Tabiki beyaz undan yapılmış ya da lavaş türü ekmekleri yemeyeceğiz. Tam buğday, kepek, çavdar ekmeği olabilir. Bir dilim yeterlidir. Bazı kişiler hiç ekmek sevmiyor olabilirler. Ekmek tüketmek zorunda değilsiniz. Ekmek tüketmeyi sevmiyorsanız meyve tüketebilirsiniz. Bir porsiyon meyveyle bir dilim ekmeğimiz aynı oluyor. 1 elma veya iki tane mandalina bizim için uygundur. Kahvaltının yanında da yeşil çay içmek daha uygun olur. Hem metabolizmamızı hızlandırır hem de antioksidan içerir. Bunun doğal olarak aktarlardan almak bizim için daha sağlıklıdır” dedi.
Kahvaltı tabağı hazırlamaya vakti olmayan ama yine de dengeli ve sağlıklı beslenmek isteyenlere de tavsiye de bulunan Arsal şunları söyledi; 
“Peynirde ve yumurtada olan protein aynı şekilde yoğurtta da vardır. 4 yemek kaşığı yoğurdumuza 2 yemek kaşığı yulaf koyabiliriz. Bu da ekmekle aynı değerdedir. Yağ olarak 1 yemek kaşığı keten tohumu koyabiliriz. Tatlandırmak için de çok hafif tarçın koyduğumuz zaman daha lezzetli bir öğün haline getirmiş oluyoruz. 2 dakikada kahvaltımızı yapmış oluyoruz.”

(Özel Haber) Diyetisyen Arsal, 'Kahvaltı En Önemli Öğünümüzdür'
(Özel Haber) Diyetisyen Arsal, 'Kahvaltı En Önemli Öğünümüzdür'
(Özel Haber) Diyetisyen Arsal, 'Kahvaltı En Önemli Öğünümüzdür'
(Özel Haber) Diyetisyen Arsal, 'Kahvaltı En Önemli Öğünümüzdür'

Bakmadan Geçme