Özçelik, 'Koronavirüs takip edilebilir'

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgınında Coğrafi Bilgi Sistemlerinin etkin olarak kullanılabileceğini ifade etti. Özçelik, 'Herhangi bir acil durum yönetiminde ne kadar çok veriye sahip olursanız, o kadar çok bilgi türetebilirsiniz. Virüsün görüldüğü ve görülmesi muhtemel yerler zamana ve konuma göre belirlenirse onlar da kendi kişisel koruma önlemlerini alabilirler' dedi. 

  • 2653

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgınında Coğrafi Bilgi Sistemlerinin etkin olarak kullanılabileceğini ifade etti. Özçelik, “Herhangi bir acil durum yönetiminde ne kadar çok veriye sahip olursanız, o kadar çok bilgi türetebilirsiniz. Virüsün görüldüğü ve görülmesi muhtemel yerler zamana ve konuma göre belirlenirse; onlar da kendi kişisel koruma önlemlerini alabilirler” dedi. 

Bir bölge hakkında ne kadar veri olursa o kadar doğru bilginin üretilebileceğinin altını çizen MSKÜ Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin alana ve zaman bağlı olarak topladığı bilgileri insanlığın faydasına sunduğunu belirtti. 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik yaptığı açıklamada, “Herhangi bir acil durum yönetiminde ne kadar çok veriye sahip olursanız, o kadar çok bilgi türetebilirsiniz. Virüsün görüldüğü ve görülmesi muhtemel yerler zamana ve konuma göre belirlenirse; onlar da kendi kişisel koruma önlemlerini alabilirler. Dolayısıyla bireyleri bu acil durum yönetimine dahil ederek, kişilerin kendi sosyal mesafelerini korumalarında ve kendi izolasyonlarını üretmelerinde fırsat tanımış oluruz. Coğrafi Bilgi Sistemleri de budur. Alana ve zamana bağlı her türlü bilgiyi toplayıp, kişilerin kullanacağı bilgiler halinde dönüştüren ve insanların faydasına sunan bilgi sistemleridir” dedi. 

Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “İşin uzmanları ile koordineli bir şekilde çalışılıp, tespitler yapıldığı takdirde kişilerin takibinde kullanılabilir. Bunlar statik (kişilerin son görüldüğü yerler) ve dinamik yani kimlerle iletişim halinde olduğu yönünde olabilir. Kimlerin ne zaman riske maruz kaldığını ya da kalabileceğini bilebilirsek, insanlar kendi önlemlerini alabilirler” diye konuştu. 

“Bilgi iletişim teknolojilerini hayatımızın her yerine dahil etmemiz gerekiyor” diyen Özçelik, “Eğer bir korona virüsünün nerede olduğunu bilirsek, oraya gidip küçük bir karantina ile sorunu çözebiliriz. Dolayısıyla elinizde ne kadar bilgi olursa, o kadar çok doğru bilgi üretilebilir. Bu şekilde minimum zarar, maksimum faydaya dönüştürmek anlamında alansal bilgi teknolojilerini hayatımıza aktarmamız lazım. Böylelikle ülkemiz, gelecek yüzyıllarda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alabilir” ifadelerini kullandı. 


 

Bakmadan Geçme