Otizmde Aile ve Sosyal Çevreye Yönelik Öneriler
Fethiye Nursel Özdemir Kurumları bünyesinde görev yapan Psikolog G. Deniz Güzel, otizmde aile ve sosyal çevreye yönelik önerilerde bulundu. Psikolog güzel, 'Otizm genellikle çocukluk döneminde başlayan ve yaşam boyu sürebilen bir nöro-gelişimsel bozukluktur. Otizmin ortaya çıkmasında hem genetik faktörler hem de çevresel faktörler rol oynamaktadır' dedi.
Otizmin en yaygın belirtilerinin göz teması kurmakta zorlanma, konuşmama ya da geç konuşma, nesneleri düzenleme veya belirli sesleri tekrarlama olduğunun altını çizen Psikolog G. Deniz Güzel; bu durumların görülmesi halinde en yakın uzmandan destek alınması gerektiğini belirtti. Ailelerin ve uzmanların uygulayabileceği aktiviteler hakkında da bilgiler aktaran Güzel; bunların duyusal oyunlar, müzik dinletisi ve boyama olduğunu ifade etti.
Fethiye Nursel Özdemir Kurumları bünyesinde görev yapan Psikolog G. Deniz Güzel yaptığı açıklamada, “Ebeveynlerin, çocuklarında fark edebileceği en yaygın otizm belirtileri; göz teması kurmakta zorlanma, konuşmama ya da geç konuşma, nesneleri düzenleme veya belirli sesleri tekrarlama, temas, ışık, koku ve ses gibi uyaranlara aşırı tepki verme, motor becerilerinde güçlük çekme gibi iletişim kurmayı ve sosyalleşmeyi zorlayan davranışlar dikkate alınmalıdır. Ve bu belirtilerin görülmesi durumunda en yakın uzmandan destek alınmalıdır. Otizmli bireyin ihtiyaçları dikkate alınarak, ailelerin ve uzmanların uygulayabileceği temel bazı etkinlikler; duyusal oyunlar, boyama, müzik dinletisi, çalgı aletleri ve ritim etkinlikleri, jimnastik ve doğa yürüyüşleri gibi spor faaliyetleri, kutu oyunları ve kuklalar gibi beceri gerektiren aktiviteler bireysel ve sosyal açıdan geliştirici olabilir” şeklinde ifadeler kullandı.
Açıklamasını sürdüren Psikolog Güzel, “Otizmli çocukların gelişimini desteklemek için ailelere verebileceğim öneriler; otizm hakkında farkındalık kazanmalı ve bilgi edinmelidirler. Çocuk ile iletişim kurarken; açık ve net yönergeler seçilmeli, sade bir dil kullanılmalı, iletişim görseller ile desteklenmeli ve çocuğa uyum sağlanmalıdır. Bireyin kendini konforlu hissettiği, ihtiyaçlarının karşılandığı, ilgi alanlarına ulaşabildiği, sevgi ve değer gördüğü bir pozitif ortam yaratılmalıdır. Otizmli çocuklar için uygulanan özel eğitim programları, Ergoterapi, Psikoterapi, Dil terapisi gibi destek hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Kurumumuz Nursel Özdemir Rehabilitasyon Merkezi’nde yukarıda belirtilen tüm hizmetler mevcut olup, uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz” dedi.