Ortaca'da Turizm Tanıtım ve Geliştirme Toplantısı
Muğla'nın Ortaca ilçesinde Turizm, Tanıtım ve Geliştirme Toplantısı yapıldı. Toplantıda Muğla'nın turizmdeki 4.ilçesi konumundaki Ortaca'nın turizmde potansiyeli masaya yatırılırken, turizmden yeterli pay almadığı belirtildi ve önümüzdeki süreçte kurulacak komisyonlar ile turizmde yapılacak hamleler değerlendirildi.
“Ortaca turizmde çok önemli bir yerde”
YDA Operasyonlar ve Gelirler Direktörü Orçun Songur ise, 2024 yılında Dalaman Havalimanı'nın 5.6 milyon yolcuya ulaştığını belirterek, "Pandemi öncesinin çok üzerinde bir rakam. Geçen yıl 5,2 milyondu, üzerine 400 bin yolcu eklendi. Bu yolcuların çoğu dış hatlar" dedi.
Ortaca'nın Dalyan, Sarıgermesi gibi destinasyonları ile Türkiye turizminde çok önemli bir yerde bulunduğunu belirten Orçun Songur, "Almanya'ya gittiğinizde katalogda Türkiye'den çok fazla yer bulamıyorsunuz, Sarıgerme'deki oteller var. Dalyan'daki doğayı, oradaki tarihi, biz pazarlama faaliyetlerinde ve toplantılarında anlattığımızda insanlar gördükleri ve duyduklarına inanamıyorlar. Fakat ne yazık ki geçmiş dönemde burada bilenlerde var, bu tarz oluşumlar yapılmaya denendiyse de şöyle bir toplantı olamadı. Bunun güzel bir adım olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
Kış boyunca 9 dış hat uçuşunun devam ettiğini belirten Orçun Songur, "İngilitere'nin 3 havalimanından, Moskova'dan, Bratislava'ya uçuşlar var. Fakat misafirler geldiğinde yapabilecekleri çok fazla aktivite yok. Kalacakları çok fazla nitelikli tesis yok. Ortaca tamda bu zamanda hali hazırda golf yatırımları da gündeme gelmişken, oteller buna yatırım yapıyorken, ticari boyutu ve istihdama katkısını ve kış turizmine katkısını anlatmak istiyorum. Kışın bu uçuşları artırmamız buradaki nitelikli hizmeti artırma çabasına büyük fayda sağlayacak. Çünkü sezonluk personelle çalışmak herkesi zorlayan bir durum. Maalesef bu kaliteden de uzaklaştırıyor. Mikro incelenirse aile yapısının değişikliğine kadar birçok zorluk oluşturuyor. Çünkü sezonluk bir iş güven telkin etmediği gibi değişkenlikte sağlıyor. Bu nedenle hiç kimseye bir fayda sağlamıyor. Burada kayak yapılamayacağı aşikar ama yıllar önce Dalyan'da kışın narenciye toplama turlarından bahsediliyordu. O gün çok heyecan vericiydi ama bugüne kadar ortada bir şey yok. Bu bile çok ciddi bir aktivite. Metropollerde, gri gökyüzünü yılın 300 günü görmek zorunda kalan insanlar için müthiş bir aktivite. Sağlık turizmi ile alakalı adımlarda atılması bölgedeki kış turizmini destekler. Bunların hiçbir tek başına yetmiyor" diye konuştu.
“Futbol sahaları projesi iptal edildi, park projesi yapıldı”
Spor turizmine de değinen Songur, "Yaklaşık 5-6 yıl önce, bir yatırımcı ile Sarıgerme yolunda daha önce tahsisi yapılmış, çok büyük bir arazinin UEFA standartlarında futbol sahalarına dönüştürülmesi ve o yılın kış ayında 38 tane takımın Almanya'dan getirilip bu bölgede antrenman yapmasını ve bağlı kulüplerin Dalyan, Köyceğiz'de kürek takımlarının çalışması, oradaki sahalar yetmezse de, Dalyan, Ortaca ve Dalaman'da bulunan futbol sahalarının da bu takımlara kullandırılabileceğini konuşmuşuz. En son futbol sahası yapılma projesi iptal edilerek park bahçe türü rekterasyon alanına dönüştürülmesi planlanmış. Umuyorum ki tekrar o alan futbol sahaları projesi olarak döndürülebilir" dedi.