Oğuz, 'Dış piyasada iyiye gidiyoruz' 

Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, 2020 yılında emlak sektörünün olumlu yönde ilerleyeceğini söyleyerek, dış piyasada da satışların artarak devam edeceği yönünde açıklamalarda bulundu. Oğuz, 'Geçtiğimiz yıl aynı döneme göre alış-satışlarda gözle görülür bir artış olduğunu görüyoruz. Bu önümüzdeki aylarda sektör açısından daha iyi duruma gelecek. Faizlerin daha da düşmesini bekliyoruz' dedi. 

  • 1634
Oğuz, 'Dış piyasada iyiye gidiyoruz' 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gerçek Fethiye Gazetesi'nden Erdoğan Karagöz'ün Özel Haberine göre; Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi uygulamasının ileri bir tarihe ertelenmesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, yönetmeliğin 31 Ağustos 2020 tarihine ertelendiğini; bu kapsamda yönetmelikteki eksikliklerin giderileceğini ifade etti. Fethiye ve bölgemizde emlak satışları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Oğuz, piyasanın geçen yılın aynı ayına göre daha iyi olduğunu söyledi. Oğuz, “Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğinin uygulamaya alınması 31 Ağustos 2020 tarihine ertelendi. Buradaki ertelemenin nedeni hem bu işi yapanların hazırlıklarını hem de Bakanlığın yönetmelikle ilgili değişiklikleri tamamlaması. Sektör ve ilgili bakanlık açısından düzenlemeler yapılıyor. Eksikler tamamlanıyor, 31 Ağustos itibariyle yönetmelik tam anlamda geçerli olacak. Yönetmeliğin birçok maddesi geçerli ancak geçiş süreci olarak düzenlenen kısımlar 31 Ağustos 2020 itibariyle netleşecek” ifadelerini kullandı. 

DEVLETİN VATANDAŞLARA KONUT TEŞVİKİ 
Devletin vatandaşlara konut teşviki hakkında bilgiler aktaran Serdar Oğuz, “Konut ya da gayrimenkul insanlar için cezbedici bir sektör. İnsanlar kiracı değil kendi konutlarında oturmak isterler. Devletin bunu teşvik etmesi de devletin görevlerinden bir tanesi… Devlet tarafından herkes kendi evinde otursun, kiracı sayısı azalsın düşüncesi olduğu kanaatindeyim. Vatandaş da kendi evini almak istiyor. Dolayısıyla faizlerin düşmesi buna bir vesile oluyor. Daha önce ifade ettiğim gibi faizlerin düşmesi hem sektörü olumlu etkileyecek hem de vatandaşın konut sahibi olmasını teşvik edecek. Yapılanlar olumlu şeylerdir” dedi. 

OCAK AYI KONUT PİYASASI 
“Geçtiğimiz yıl aynı döneme göre alış-satışlarda gözle görülür bir artış olduğunu görüyoruz” diyen Oğuz, “Bu önümüzdeki aylarda sektör açısından daha iyi duruma gelecek. Faizlerin daha da düşmesini bekliyoruz. Hükümetin yaptığı açıklamalar bu yönde… Bu açıklamalar yurtdışı piyasalarındaki faiz indirimleri ile destekleniyor. Sektör olarak önümüzün açık olduğunu düşünüyorum. Sektörümüz açısından her şey daha iyi olacak” dedi. 

EMLAKÇILIK EĞİTİMSİZ OLMAZ 
Emlak sektöründe eğitimin önemine dikkat çeken Oğuz, oda ve dernek olarak bu yönde çalışmalar yaptıklarına değinerek, “Eğitimsiz emlak danışmanlığı yapılmaz. Yönetmelik zaten eğitimi zorunlu kılıyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için sınava girmek zorundasınız. Zor bir sınav ve geçme mecburiyetindesiniz. Oda ve dernek olarak seminerlerle bunu destekliyoruz. Konusunda uzman kişilerin katılımı ile toplantılar yapıyoruz. Bu etkinlikleri devam ettireceğiz” dedi. 

RİSKLİ BİNALAR İNCELENMELİDİR
Elazığ depreminden sonra ortaya çıkan binaların sağlamlığı hususunda Fethiye’nin bundan ders çıkarması gerektiğini anlatan Oğuz, “Fethiye’de yapılaşma 2001’den sonra hız kazandı. Bölgede yabancıların talebi ciddi etkili oldu. Dolayısıyla yapılaşmanın büyük bir oranı, deprem yönetmeliği değişikliğinin sonrasına denk geliyor.Bu açıdan sektör temsilcisi olarakFethiye’de depremsel açıdan riskli binanın olduğunu düşünmüyorum.2001 yılından önce yapılmış çok katlı binalar belki risk teşkil edebilir. Bu riskin ortaya çıkarılması ile ilgili uzmanlar Fethiye’de mevcuttur. İncelemeler yapılıp, riskli binalar tespit edilebilir. Bu konuda daha önceki yasa ile ilgili hükümet bir değişiklik yaptı. Riskli binalar için kentsel dönüşüm düzenlenmesi yapılabilir. Bu tür çalışmalar binaların yenilenmesini hızlandıracaktır. Eski binaların deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesi için yıkılıp, tekrar yapılması gerekiyorsa kentsel dönüşüm olarak yapılabilir. Vatandaşlarımız aldığı evin konumu veya manzarasından önce sağlamlığını göz önünde bulundurmalıdır. Konunun uzmanlarına araştırma yaptırmalılar. Bu yönde tavsiyelerde bulunuyoruz” dedi. 

YABANCILARA SATIŞTA ARTIŞ BEKLENİYOR  
“Fethiye’de daha çok İngiliz olan yabancı satışlara Arap ve Rus pazarı da eklendi” diyen Serdar Oğuz, “Yabancılara konut satışı mevcut şekli ile devam ediyor. Muğla bölgesi olarak sayılarda pek değişiklik yok. Fakat ülkemizde geçmiş yıllara göre bir artış var. Bu da piyasanın toparlanması, güvenliğin sağlanmasıve çeşitli ülkelerin Türkiye’ye bakışında olumlu gelişmeler neticesinde olan şeyler. Hem yerli hem de yabancı piyasa açısından Türkiye’de olumlu gelişmelerin olacağını düşünüyoruz. Fethiye dış piyasada İngiliz, Arap ve Rus pazarına hitap etmektedir. Her geçen iyileşme gözlemliyoruz. Yabancı talebinin her geçen yıl artacağı yönünde beklentilerimiz var” diye konuştu. 

Bakmadan Geçme