Öğretmenlikten arıcılığa bir yaşam

İngilizce öğretmenliğini, sevdiği arıcılıkla birleştirmek isteyen Beyza Yavuz, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan 40 kovan hibe desteği alarak arıcılık mesleğinde ilk adımını attı. Fethiye'ye bağlı İncirköy Mahallesi'nde arıcılığa başlayan Beyza Yavuz, 5 yılda 30 çeşit bal ve arı ürünü üretir hale geldi. Marka tescillerini yaptırıp kendi şirketini kurdu. Bundan sonraki hayali ise 'Arıcılık Okulu' açmak ve öğrenciler yetiştirmek.

  • 1739

Beyza Yavuz, bundan 5 sene önce Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan aldığı 40 kovanlık hibe desteği ile arıcılık mesleğine adım attı. Fethiye’ye bağlı İncirköy Mahallesi’nde yaşayan Yavuz, 5 sene önce sadece bal üretirken şimdi 30 çeşit bal ve bal ürünü üreterek bölgedeki tüketicinin ihtiyacını karşılıyor. Arıcı Beyza Yavuz, bu mesleğe nasıl başladığını anlatarak gelecekteki hedeflerinden bahsetti. Yavuz, “Desteğimi 2016 yılında aldım. Bana 40 kovan ve bütün arı malzemelerini hibe ettiler. Şu anda 30 çeşit ürün var. 5 yıl içinde şirket açtım. Marka tesciline başvurdum. İleride arıcılığın aynı zamanda uygulamalı olarak da öğretilebileceği bir Arıcılık okulu açmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
5 YILDA 30 ÇEŞİT ÜRÜN
Arıcı Beyza Yavuz “Tıbbi Aromatik bitkiler yetiştirmek istiyordum. Bir bahçeyi gezerken bana lavanta yetiştirme konusunda öneride bulundular. Ben de hemen arı yetiştiririm deyip aslında İngilizce öğretmenliği mezunuyum. Halk Eğitimde arıcılık kursuna gittim. Oradaki öğretmenlerimiz aynı zamanda ilçe tarımda çalışıyordu. Bana genç çiftçilere destek olunduğunu ve her şeyimin uygun olduğunu söylediler. Ben de bakanlığa başvurdum ve çıktı. Desteğimi 2016 yılında aldım. Bana 40 kovan ve bütün arı malzemelerini hibe ettiler. Kovan sayım pek artmadı şu an 65 civarında. Ama ürün çeşidim fazla. Balmumu yapıyorum. Krem yapanlara satıyorum. İnternette sosyal medyada sayfa açtım ve ürünlerimi orda pazarlıyorum. 
İlk yıl arıcılığı ve arı ürünlerini öğrendim. İlk yıl sadece çam balı sattım. Bununla geçinince diğer ürünleri üretip satmaya başladım. Temel petekten mum üretmeye başladım ve ürün yelpazemi genişlettim. İlk önce bir üründü, şu anda 30 çeşit ürün var. 5 yıl içinde şirket açtım. Marka tesciline başvurdum” diye konuştu.
POPÜLER MESLEK
İleriki hedeflerinden bahseden Beyza Yavuz “Kırsala geri bir göç başladı ve arıcılık da çok popüler. Ben arıcılığın teorik derslerini almıştım. Arıcıların yanına giderek bana öğretmeleri için yakalarına yapışmıştım. İleride arıcılığın aynı zamanda uygulamalı olarak da öğretilebileceği bir Arıcılık okulu açmak istiyorum. Arıcıların, ürünlerini nasıl dönüştürmeleri gerektiğinin de öğretileceği bir okul hedefliyorum” dedi.
PRATİK YAPMAK ÖNEMLİ
Bu mesleği yapmak isteyen genç arıcılık adaylarına tavsiyede de bulunan Yavuz “ bu işi yapmak isteyenlere ilk tavsiyem, deneyimli bir arıcının yanında çıraklık etmeleri. Böylece çevreniz genişliyor. Kovanı, arıyı nerden alacağınızı biliyorsunuz. İlk senelerde, diğer arıcılarla muhabbet edip onların tecrübelerinden yararlandım. Temel bilgileri Halk Eğitim Merkezi’nin kursundan, pratik bilgileri de arıcılardan aldım. Zorlukları da var bu mesleğin. İndir, kaldır, ağır iş. Bir arıcı köyüne taşındım. Kendi işini kurmak çok güzel bir duygu. Kendi işinizi yapıyorsunuz, açık havadasın, çiçeklerin, arıların içindesin. Herkese tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu. 
 

Öğretmenlikten arıcılığa bir yaşam
Öğretmenlikten arıcılığa bir yaşam

Bakmadan Geçme