Odun sorunu büyüyor

Havaların soğuması nedeni ile serada üretim yapan çiftçiler don nöbeti tutmaya başladı. Ürettikleri ürünün soğuğa maruz kalmaması için seralarda sürekli odun yakmak zorunda kalan üretici odun sorunu yaşamaya başladı. Orman İşletme Müdürlükleri'nde yılbaşından önce KDV dahil 150 TL'ye, yılbaşından sora KDV dahil 225 TL'ye satılan odunun metreküpünün  bugünden itibaren KDV dahil 350 TL'ye satılması bekleniyor.

  • 5058
Odun sorunu büyüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu sene kış sert geçiyor. Hava sıcaklıklarının akşam saatlerinde eksi derecelere düşmesi serada üreticilik yapan çiftçileri zorlamaya başladı.Soğuk havalarda ürünlerine soğuk vurmasın diye sürekli odun yakmak zorunda olan çiftçi  odun sorunu yaşamaya başladı.
KÖYCEĞİZ ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ’NDE ODUN VAR
Serada  soba yakmak için sürekli odun arayışında olan çiftçi artan odun fiyatları nedeni ile de zorlu günler geçiriyor. Artan maliyetler ile ürettiğinin karşılığını alamayan üretici masraflarına birde odun parası eklenince isyan etme  noktasına geldi. Şu anda Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü’nde sürekli diğer depolardan takviye yapılarak odun satışı yapılıyor. Fakat metreküp fiyatı değişeceğinden yeni fiyat gelene kadar satışlar durmuş  durumda . Ama Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü’nün depolarında   2 Bin metreküp odun olduğu ifade ediliyor. Cuma günü Orman İşletme Müdürlüklerinde KDV dahil metreküpü 225TL’ye satılan odunun   bugün yeni fiyat güncellemesi yapılarak KDV dahil 350 TL gibi bir fiyata satılacağı tahmin ediliyor.
YILBAŞINDAN ÖNCE 1 METREKÜP ODUN 150 TL’DEN 350TL’YE ÇIKMIŞ DURUMDA
Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü’nden odun almak isteyen Fethiyeli üreticiler  yüksek fiyatlarla karşılaştılar. Dün Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü’nden metreküpü 225 TL’den odun almak için paralarını hazırladıklarını ama bugün Köyceğiz’e gittiklerinde 350TL gibi bir fiyatla karşılaştıklarını ifade eden sosyal medya üzerinden kurulan ve  10 bin takipçisi olan Karaçulha Çiftçi Birliği Başkanı Halil Daşar “Artık  ne yapacağımızı bilmiyoruz. Dün bize Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü’nden metreküpü  225 TL’ye odun alabileceğimizi söylediler.Bugün odun almak için Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü’ne gittiğimizde metreküpü 350TL gibi bir fiyatla karşılaştık.Nakliyesi ile beraber bize 400TL’ ye mal olacak.Bir gecede ben 4 metreküp odun yakıyorum.Bu da 1.200TL yapar.Bu maliyetlerin altından nasıl kalkacağız. Yazın orman yangınlarında kazma kürek o ormanları söndürmek için bizler koştuk. Şimdi ihtiyacımız olduğu anda bize yardımcı olmuyorlar. Böyle devam ederse odun bulmak için her yola başvurmaya başlayacağız. Yılbaşından önce aynı odunu biz metreküpü 150TL gibi bir fiyatla alıyorduk” dedi.
CUMA GÜNÜ 225TL PAZARTESİ GÜNÜ 350 TL
Fethiye’de serada üreticilik yapan çiftçiler Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü’nden metreküpü KDV dahil 225 TL’ye odun alıyorlardı. Şimdi ise fiyat ortalamalarını değiştiğini ve Bölge Müdürlüğü’ne odunun  güncellenen metreküp fiyatı için  yazı yazıklarını ifade eden Orman İşletme Müdürlüğü Yetkilileri “ Cuma günü 1 metreküp odunu çiftçimize KDV dahil 225 TL gibi fiyatla veriyorduk. Ama orman işletme müdürlüklerinde odun fiyatları her ay güncellemesi yapılır. Bu ay fiyat güncellemesi için görüş yazısı yazdık. Bugün için odun satışını ,ç,n yeni fiyatın gelmesini bekliyoruz. Güncellenen fiyat ile 1 metreküp odunun yaklaşık KDV dahil 350 TL gibi olacağını tahmin ediyoruz. Çiftçimize tespit edilen fiyatın altında odun satmamız şu anda mümkün değil. Mevzuat gereği bunun olabilmesi için bize yazı gelmesi lazım”  dediler.
Meteorolojiden alınan bilgiye göre  hava sıcaklıklarının  Ocak tarihine kadar mevsim normallerinin altında seyredeceği ve zirai dona karşı dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

 

Bakmadan Geçme