Müzik ve film tarihine ışık tutuyor

Film ve müzik tutkunu olan Süleyman Saraçoğlu, 46 yıl önce film afişleri ile müzik kasetlerini biriktirmeye karar verdi. O süreçten günümüze 3 binden fazla müzik kitabı ve 750 film arşivi ile bir miktar film CD ve DVD'si toplayan Saraçoğlu, adeta müzik ve film tarihine ışık tutuyor.

  • 590
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Müzik ve film tarihine ışık tutuyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde çalışan 61 yaşındaki Süleyman Saraçoğlu, müzik kasetleri ve film afişleri ile adeta tarihe ışık tutuyor. Yayınladığı dönemlerde büyük ses getiren kasetlerin yanı sıra film afişleri görenleri şaşkına çeviriyor. Geçtiğimiz dönemlerde film afişlerini sergi ile tanıtan Süleyman Saraçoğlu, yerli ve yabancı şarkıcıların kasetlerinden oluşan arşivine gözü gibi bakıyor. 

ÜNLÜ ŞARKICILARIN KASETLERİ ARŞİVİNDE
Dünyaca ünlü şarkıcı Elvis Presley ve Julio İglesias’ın yanı sıra çıktığı dönemde dünyayı kasıp kavuran Abba grubunun da kasetini arşivinde bulunduran Süleyman Saraçoğlu, birçok ünlü Türk şarkıcının kasetini de arşivinde barındırıyor. Arabesk, pop müziğin gelmiş geçmiş birçok önemli sesinin kasetlerini alan ve bugüne kadar koruyan Saraçoğlu, sinema filmleri ve belgesel CD ve DVD’lerini de topladı.  

1974 YILINDA BAŞLADI
Süleyman Saraçoğlu yaptığı açıklamada, “Fethiye Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde çalışıyorum. Kaset toplama hevesi çocukluğumda müziğe olan ilgimden dolayı başladı. 1974 yılında sinema filmlerine merak sardım ve afişleri toplamaya karar verdim. 750 civarında sine filmleri afişim var. 3 binin üzerinde müzik kasetim var. Bunun yanında film ve belgesel CD ve DVD’leri de var” dedi. 

MÜZİK VE FİLM TUTKUSU 
Müzik ve film tutkusu ile koleksiyonlarına başlayan Süleyman Saraçoğlu, arkadaşlarının ve yakınlarının da desteği ile inanılmaz rakamlara ulaştı. Fethiye’den albüm çıkarmış olan mahalli sanatçıların kasetleri de Saraçoğlu’nun arşivinde yer alıyor. Süleyman Saraçoğlu, “Merak ve sevda ile koleksiyon toplamaya başladım. 46 yıl önce başlamama rağmen kaset ve afiş toplamayı sürdürüyorum. Daha birkaç gün önce Sivas’tan arkadaşım 40 civarında müzik kaseti gönderdi. Yardımcı olan arkadaşlarım var. Çoğunu ben kendim satın aldım. Afiş topladığımı duyan arkadaşlarım, ellerinde olan afişleri bana gönderiyorlar” diye konuştu. 

SERGİ AÇMAYA DEVAM EDECEĞİM
Yerli ve yabancı 750 civarında filmin afişini ve 3 binin üzerinde müzik kasetini evinde saklayan Süleyman Saraçoğlu, “Geçtiğimiz dönemlerde film afişlerimi açtığım bir sergi ile tanıttım. Şu an pandemi süreci olduğu için bildiğiniz gibi etkinlikler yapılamıyor. Fakat salgın atlatıldığı zaman sergilerime devam edeceğim. Müzik kasetlerim ile ilgili herhangi bir sergi yapmayı düşünmüyorum” ifadelerini kullandı. 

AFİŞLERDE VE ŞARKILARDA KENDİMİ BULUYORUM 
Her müzik kasetinde ve film afişinde kendinden bir anı bulduğunu vurgulayan Süleyman Saraçoğlu, “Kasetlerimde her şarkıda ve film afişlerinde kendimden bir anı buluyorum. Yaşamış olduğum olaylar var. Çalışmadığım dönemlerde günümün çoğu müzik dinlemekle geçiyor. Akşam saatlerinde ise film izlemeyi tercih ediyorum. Müzik kasetlerimi satın almak istediğini belirtenler oluyor. Fakat ben müzik kasetlerimin hepsini arşiv için elimde tutuyorum. Fakat mahalli sanatçılarımızın kasetlerinden isteyen olursa o konuda yardımcı olabilirim. Fakat diğer sanatçıların kasetlerini satmak gibi bir düşüncem yok. Bu konuda bazen büyük sıkıntı yaşıyorum” şeklinde ifadeler kullandı. (FATİH DERELİ)


 

Bakmadan Geçme