MUTSO Meclisinde Çocuklar Yapay Zekâyı Konuştu, Sanatla Buluştu
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 105. yıl dönümünü bu yıl dördüncüsünü düzenlediği 'Bugünün Küçükleri, Yarının İş İnsanları – Çocuk Meclisi' etkinliği ile kutladı. MUTSO hizmet binasında gerçekleştirilen etkinlik, dördüncü sınıfta eğitim gören 31 öğrencinin katılımıyla renkli ve anlamlı anlara sahne oldu.
Çocuk Meclisinde Yapay Zekâ Eğitimi
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen geleneksel "Bugünün Küçükleri, Yarının İş İnsanları Çocuk Meclisi" etkinliğinde bu yılın teması “Yapay Zekâ” oldu.
Etkinliğe katılan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi ve Yapay Zekâ Uzmanı Prof. Dr. Gamze Yüksel, çocuklara yapay zekânın ne olduğu, nasıl çalıştığı ve günlük yaşamda nasıl kullanıldığına dair interaktif bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda yapay zekânın temellerinin matematik ve bilgisayar programlama olduğunu vurgulayan Yüksel, yapay zekânın veri ile beslenerek öğrenme gerçekleştirdiğini örneklerle anlattı.
Öğrencilere Siri, Spotify ve robot süpürgeler gibi örneklerle yapay zekânın günlük hayattaki uygulamaları tanıtıldı. Dar, genel ve süper yapay zekâ kavramlarını açıklayan Prof. Dr. Yüksel, günümüzde kullanılan sistemlerin dar yapay zekâ düzeyinde olduğunu, ancak gelecekte insan zekâsını aşan süper yapay zekâya ulaşılmasının mümkün olduğunu ifade etti.
Sunumun sonunda üretken yapay zekâya da değinen Yüksel, bu sistemlerin görsel, video ve ses üretebildiğini belirterek, çocuklara Atatürk’ün yapay zekâ ile oluşturulmuş konuşmasının yer aldığı bir örnek video izlettirdi.
Yapay Zekânın Yanına Sanatı Eklediler: Ebru Atölyesiyle Renkli Anlar
Toplantının ardından çocuklar, sanatın büyüleyici dünyasıyla tanışma fırsatı buldu. Resim Öğretmeni Gülsüm Kılıç rehberliğinde düzenlenen ebru atölyesinde geleneksel Türk sanatlarından biri olan ebru sanatıyla tanışan minikler, renkleri suyun üzerinde dans ettirerek kendi eserlerini oluşturdu.
Katılımcılar, fırçalarla boyaları dikkatle suya serperek, ardından özel kağıtlara aktardıkları desenlerle hem eğlendi hem de üretmenin keyfini yaşadı. Yoğun geçen toplantının ardından düzenlenen bu atölye çalışması, çocuklar için hem rahatlatıcı hem de ilham verici bir deneyime dönüştü.
Yapay zekâ ile geleceği konuşan çocuklar, ebru sanatıyla geçmişin izini sürdü. Böylece teknoloji ve sanat, bu özel etkinlikte anlamlı bir bütünlük oluşturdu.
Bakmadan Geçme





