MUTSO'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, gündeme ilişkin konularla ilgili açıklama yaptı. Ercan, Menteşe'de ekmek gramajında düşüşü, kafe ve barlar konusu, SGK primlerinin ertelenmesi talebi ve oda aidatları tebligatları ile oda binası çatısına güneş enerjisi için güneş panelleri yapılması projesi hakkında basında çıkan haberlerle ilgili bir açıklama yaptı.

  • 1131
MUTSO'DAN AÇIKLAMA GELDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi,

EKMEK FİYATLARI
“Değerli üyelerimiz, öncelikle şunu belirmek isterim ki, ekmek fiyatlarının belirlenmesi, Komite, Komisyon, Yönetim Kurulu ve Meclisimiz olmak üzere dört aşamalı bir süreçten geçmektedir. Fiyatlar en son 16 ay önce 25/06/2019 tarihinde değişmişti. Tarife tarihten bu güne enflasyona göre günün şartlarına uygun olarak düzenlenmiştir. Bu fiyatlar önce Ticaret İl Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Belediye, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkârlar Odası temsilcilerinin katıldığı ekmek heyetinde görüşülüp karara bağlanmıştır. Daha sonra bu heyet kararı Ticaret Bakanlığına görüş almak için gönderildi. Bakanlıktan 60 gün süresince cevap gelmediği için Meclisimizin onayına sunuldu. Odamıza bağlı toplam 7 ilçede (Kavaklıdere, Yatağan, Ula, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman ve Datça) Meclisimizin onayladığı şekilde uygulanmaya başlamıştır.

Sadece Menteşe ilçemizde Belediye’nin itirazı ile itiraz komisyonu tarafından yeni tarife iptal edilmiş ve eski fiyattan satışlar devam etmektedir. Türkiye’de 64 vilayette, ilimizde 8 ilçede ekmek fiyatlarının Muğla Merkez-Menteşe’deki fiyatların üzerinde olduğunun da bilinmesini isteriz.”

KAFE ve BARLAR KONUSU

“İfade etmek istediğim bir başka konu ise pandemi sürecinde kapanan ve halen açılamayan bar ve kafe barlarla ilgili. İl Pandemi Kurulunda Odamızı ben temsil ediyorum. Bu kurulda, Sayın Valimiz Orhan Tavlı, kafe-barların kafe bölümlerinin açılabileceğini kurul üyeleri önünde ifade etmiş olup; bizde Yönetim Kurulu olarak bugün itibariyle 7,5 aydır açılamayan üyemiz olan bu işletmelere, kafe barların kafe bölümlerinin açılabileceklerini ifade ettik. Durum bundan ibaret olup konuya bahis olan ithamlarla ne şahsımın ne de Odamın bir ilgisi bulunmamaktadır.”

SGK PRİMLERİNİN ERTELENMESİ TALEBİ ve ODA AİDATLARI TEBLİGATLARI

“Hepinizin bildiği gibi, pandemi sürecinde üyelerimizin ödemekle yükümlü olduğu SGK ve BAĞKUR prim ödemeleri Kasım ayı sonuna kadar uzatılmıştı. Ancak hayatın tam anlamıyla normale dönememesi ve siz üyelerimizin yaşadığı sorunlar göz önünde bulundurulduğunda bu sürenin uzatılması adına talepte bulunduk.  Hem TOBB Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’na hem de TOBB aracılığıyla Bakanlığa talebimizi ilettik. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu talebimize cevaben; SGK primleri ile ilgili taleplerimizin mecliste gündeme geldiğini vergilerin SGK primlerinin ilk taksitlerinin 2021 Temmuz ayından itibaren alınmasının talep edildiğini, bunun üzerine kanun teklifinin bugünlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşüleceğini dile getirdi. Yine pandemi süreci nedeniyle Haziran ayı Oda aidatları bakanlık kararı ile Ekim ayı sonuna ertelenmişti. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak Oda aidatlarının bu yıl hiç alınmayarak, üyelerimize destek sağlanması konusunda TOBB Başkanımıza taleplerimizi ilettik. Bilinmesini isterim ki bu ertelemeler Yönetim Kurulunun insiyatifinde değildir. Bu konuda kanun gereği Bakanlık yetkilidir. Üyelerimizin mağdur olmamaları adına rutin tebligatlarımız 35 yıldır, her ödeme döneminde gönderilmektedir. Bakanlık tarafından aksi bir bildirim olmadıkça hatırlatma amacıyla gönderilmeye de devam edilecektir.”

ODA BİNASI ÇATISINA GÜNEŞ ENERJİSİ İÇİN GÜNEŞ PANELLERİ YAPILMASI PROJESİ

“Odamızın 2020 yılı elektrik tüketimi yıl sonu itibariyle yaklaşık 220.000 TL’yi bulacaktır.  Terasın üzerine yapılacak tonoz çatı ve üzerine konulacak paneller ile mevcut binanın üzerine konulacak güneş panelleri ile diğer ekipman için yapılan projeye göre çıkarılan maliyet tutarı 1.080,000 TL+KDV olacaktır. Bu iş için 2018 yılında projeler hazırlamış ve Belediyeden 02/07/2018 tarihinde ruhsat alınmıştır. Sistem kendini 5 / 5,5 yıllık sürede amorti edecek olup, 6. yıldan sonra yaklaşık asgari 20 yıl Odamıza ücretsiz elektrik üretimi yapacaktır. Bu süreçte Odamız yaptığı yatırım geri aldığı gibi 20 yıllık süreçte bugünkü elektrik fiyatlarıyla asgari 15*250,000= 3.750.000 TL tasarruf edecektir. Bu rakamlar asgari rakamları göstermekte olup panellerin çalışma verimliliğine göre daha da yukarı çekilmesi mümkündür.”


 

Bakmadan Geçme