• Haberler
  • Güncel
  • Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısı Yapıldı

Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısı Yapıldı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MİTSO) ev sahipliğinde yapılan 36. Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısı'nda Fethiye'nin ve Oda üyelerinin sorunlarını dile getirdi. 

  • 477

Milas Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binasında 23 Haziran Cuma günü düzenlenen 36. Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısı’na Muğla Milletvekilleri Yakup Otgöz, Kadem Mete, Gizem Özcan, Süreyya Öneş Derici, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Ticaret Borsası, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Bodrum Ticaret Odası, Marmaris Ticaret Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, İMEAK DTO Marmaris, Bodrum, Fethiye şubeleri yönetim kurulu ve meclis başkanları, meclis üyeleri, genel sekreterleri ile Muğla Odaları Akademik Danışmanı Işıl Arıkan Saltık katıldı. 

Toplantıya FTSO’yu temsilen Meclis Başkanı Kemal Hıra, Meclis Başkanlık Divanı üyeleri Bayram Kiremitli, Bayram Viran, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Başkan Yardımcıları Ramazan Dim, Muhammet Kökten, Yönetim Kurulu üyesi Süleyman Kaya, Genel Sekreter Ezgi Kullukçu katıldı. Milas Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Yüksel ve Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’in açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıda oda üyelerinin ve bölge ekonomisinin sorunları görüşüldü. 

Çıralı, Fethiye’nin il olması için destek istedi
Toplantıda konuşan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye'nin il olması talebini, yat çekek yeri sorunu, imar sorunu, istihdam üzerindeki vergi ve prim yükü konularını gündeme getirdi. 

“Fethiye’den hepinize selam getirdim. Fethiye olarak, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında ayrı bir heyecanı yaşıyoruz. 25 yıldır ısrarla dile getirdiğimiz il olma talebimizin yerine gelmesi için çalışıyoruz. “ diyerek sözlerine başlayan Osman Çıralı, Fethiye’nin bölge ekonomisinin yanı sıra ülke ekonomisi için ürettiği katma değerin yanı sıra, tarım, sanayi ticaret, sanayi ve turizm kapasitesi ile birçok ilden çok daha büyük bir ekonomiye sahip olduğuna dikkat çekti. Osman Çıralı şöyle devam etti:  
“Muğla’ya 135 kilometre uzakta olan Fethiye’den zorunlu işlemler için Muğla merkezine gidip gelmemiz 1 günümüzü alıyor. Bu uzaklık nedeniyle bazı hizmetlerin yeterince ve zamanında Fethiye’ye ulaşmıyor. Fethiyemiz, il olmak için gerekli en az 100 bin nüfus ve il merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta olması kriterlerine göre de il olması gereken ilçeler içinde ilk sıralarda yer alıyor. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Fethiye’nin il olmasını için yapılan girişimlere tam destek veriyoruz. Sizlerden de bu konuda yürüttüğümüz lobi çalışmalarına destek vermenizi talep ediyorum.” 

Başkan Çıralı, Oda üyelerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti

Konuşmasında Fethiye ve Seydikemer’deki Oda üyelerinin yaşadıkları sorunları da dile getiren Başkan Çıralı, Körfez kirliliğine neden olan ve tekne ve yat imalatı sektörünün gelişmesini engelleyen yat çekek yeri ve imalatı sorununa da değindi. Çıralı, “Çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini korumak ve turizmde sürdürülebilirlik açısından Fethiye Körfezimizi, dünyaca ünlü koylarımızı korumak en önemli görevimiz. Bunun için körfez kirliliğinin başlıca sebeplerinden olan ve şehir içinde kalan yat çekek ve imalat yerinin taşınması ve daha modern, atık bertaraf tesislere sahip yeni bir yer için acilen harekete geçilmesi gerekiyor. 

Hâlihazırda çekek yeri olarak kullanılan Karagözler bölgesi, iç körfezde olduğu için, tekne imalatı, bakımı ve onarımı sırasında ortaya çıkan kimyasal maddeler, deniz suyuna karışarak körfez kirliliğini daha da artırıyor. 

Öte yandan, tekne imalatı ve çekek yeri işletmeciliği yapan işletmelerimiz mevcut çekek yerinin, çok dar ve mevzuatlara uygun olmaması nedeniyle imalat, bakım, onarım gibi faaliyetlerini yürütmekte çok zorlanıyorlar.  Fethiye, yat imalatında, Türkiye'nin ilk sıralarında yer alarak, marka haline gelebilecekken, yer problemi nedeniyle yat imalat sektörümüzün gelişmesi ve ilerlemesi de imkânsız hale geliyor. 

Uzun yıllardır gündemde olan bu sorunun ivedilikle çözülmesi, başta denizcilik sektörü olmak üzere bölgemizin en önemli önceliklerinden biri. Bu noktada Karaot mevkiinde yapılması planlanan yat çekek yerinin ya da Çiftlik bölgesinde planlanan çekek yerinin ivedilikle hayata geçirilmesi çok büyük önem arz ediyor.” diye konuştu.  

Başkan Çıralı, toplantıda Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgesi içinde kalan Fethiye’de yaşanan imar sorunuyla ilgili de şunları söyledi: 

“Fethiye’nin büyük bir bölümü ÖÇK sınırları içerisinde olduğundan imar planları Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından hazırlatılmıştır. Bu plan hükümlerine göre üretilen konutların, bölgemiz insanın yaşam tarzına, standartlarına ve taleplerine uymaması, ne yazık ki kaçak yapılaşmaya neden oluyor. Bu durum ve yapım tekniklerindeki ilerleme de göz önüne alınarak plan hükümlerinin revizyonu bir zorunlu haline geldi. 

Ekim 2020’de yapılan revize ihtiyaçları karşılamamıştır bu nedenle yöre dokusuna, bölgemiz amaçlarına uygun plan hükümlerinin revizelerin yapılmasını talep ediyoruz. “

Çıralı: ”istihdam üzerindeki vergi yükü kaldırılmalı”
Türkiye’de KDV ve gelir vergisi oranlarının çok yüksek olduğunu ve vergi gelirlerinin büyük bir bölümü ücretli kesimden alındığını hatırlatan Osman Çıralı, “Ekonomide yüksek enflasyonun neden olduğu gizli kriz döneminde üyelerimiz ciddi sıkıntılar yaşıyor ve üstlerindeki yükün bir nebze de olsa azaltılmasını istiyor. Bu yüklerden en önemlisi ise şüphesiz,  işveren-çalışan çalışma hayatının iki tarafını da etkileyen, istihdam üzerindeki vergi yükü. Bir taraftan yüksek enflasyon diğer taraftan ücretlerden alınan yüksek vergi çalışanları daha da mağdur ediyor. 

Çalışan ücretleri üzerinden alınan gelir vergisi, damga vergisi, SSK primi ve işsizlik sigortası primi gibi istihdam üzerindeki tüm bu vergi ve yükler, üyelerimizin rekabet gücünü de olumsuz etkiliyor. 

İstihdam üzerindeki bu ağır yük, ülkemizde ne yazık ki yeni yatırımları engelleyip, kayıt dışını büyütürken, işletmelerin rekabet gücünü ve istihdam artışını zayıflatıyor. 

Bu nedenle istihdam üzerindeki vergi ve prim yükünün azaltılması gerekiyor. Bu konuda alınacak önlem işsizliğin önlenmesi, girişimciliğin desteklenmesi açısından da önemlidir. 

Değerli Başkanlarım, bu konuda daha önce yaptığımız gibi Muğla Odaları olarak tek ses olmayı ve taleplerimizi gerekli mercilere hatta Ankara’ya hep birlikte iletmeyi öneriyorum.” şeklinde konuştu.  

Muğla ekonomisinin tüm sorunları görüşüldü

Toplantıda Muğla milletvekilleri, Milas Kaymakamı, Muğla Odaları ve Borsası başkanları tek tek söz aldı. Muğla Milletvekilleri Muğla’nın sorunlarının çözümü noktasında tüm çabayı sarf edeceklerini ifade ettiler. 

36. Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısı aile fotoğrafı çekimi ile sona erdi. 
 

Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısı Yapıldı
Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısı Yapıldı
Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısı Yapıldı
Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısı Yapıldı
Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısı Yapıldı

Bakmadan Geçme