Muğla'da orman yangınlarıyla mücadele toplantısı gerçekleştirildi
Orman yangınları açısından birinci derecede hassas bölgeler arasında yer alan Muğla'da, 2025 yılı orman yangınlarıyla mücadele hazırlık toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda, yangına hassas bölgelerin haritalandırılması, erken uyarı sistemleri, izleme teknolojilerinin kullanımı, orman köylerinde bilinçlendirme çalışmaları gibi kurumlar tarafından yapılacak çalışmaların yanı sıra; vatandaşları da yakından ilgilendiren bir dizi yeni kararlar alındı.
Buna göre; orman içi ve kenarındaki tarlalarda anız, bağ, bahçe ve zeytinliklerde ot, çalı vb. yakmanın Orman Kanunu’nun 76. maddesi gereği yasak olduğu belirtildi. Bu konuda çiftçilerin eğitilmesi, kritik yerlerde, ormana bitişik hububat tarlalarında hasadı müteakip yanıcı maddelerden arındırılmış 10 metrelik mineral toprağın açığa çıkarıldığı koruyucu şeritler oluşturulacak. Bu uygulama Kaymakamlıklar ve Tarım Müdürlükleri tarafından takip edilecek.
Zeytinliklerde hasat sonrası anız yakılmaması ve teknik olarak toprak işlemesi mümkün olan zeytinliklerin altlarının sürülmesi için mahalle halkına eğitimler verilecek. Kırsalda biçer-döver gibi tarım araçlarıyla çalışanların, yanlarında en az 2 tonluk su tankeri ve 2 adet 6 kg’lık yangın söndürücü bulundurmaları zorunlu olacak.
Yaz aylarında il dışından gelen arıcı ve çobanların kimlik tespiti muhtarlar, jandarma ve ilgili kurumlar tarafından yapılacak, bu kişilere yangın eğitimi verilecek. Ayrıca yanlarında en az 6 kg’lık 2 adet yangın söndürme tüpü bulundurmaları sağlanacak.
Bakmadan Geçme





