Muğla'da Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Antik Kent

Muğla, zengin tarihiyle öne çıkan, hem Ege hem de Akdeniz bölgelerini kucaklayan özel bir ilimizdir. Anadolu'nun yerlisi Karyalılardan Helenlere, Medlerden Perslere kadar pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Muğla, 103 ören yeriyle tarihin izlerini yaşatan bir açık hava müzesidir. Bu yazıda, Muğla'ya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret etmeniz gereken 5 antik kenti sizler için derledik.

  • 364
Muğla'da Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Antik Kent
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Lagina Antik Kenti

Muğla’nın Yatağan ilçesinde yer alan Lagina Antik Kenti, "Leyne" olarak da bilinir. Tarihi M.Ö. 3000’lere kadar uzanan bu kent, kutsal alanı ve mitolojik hikayeleriyle dikkat çeker. Lagina, kesintisiz bir yerleşim merkezi olmuş ve pek çok yapıyı barındırmıştır. Anıtsal giriş kapısı, kutsal yol, sunak yeri ve Dorik Stoaların yanı sıra, Hekate Tapınağı bu alanın öne çıkan yapılarındandır.

Tapınağı süsleyen frizlerde Zeus’tan Amazon-Grek savaşlarına kadar pek çok hikaye betimlenmiştir. Bu şaşalı yapıları ve Hekate’nin büyülü atmosferini deneyimlemek için Lagina’yı mutlaka ziyaret edin.

Muğla'da Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Antik Kent

Herakleia Antik Kenti

Milas-Söke çevresinde, Beşparmak Dağları’nda bulunan Herakleia Antik Kenti, "Latmos" olarak da bilinir. Doğal güzellikleri ve tarihiyle büyüleyici bir atmosfere sahiptir. Helenistik Dönem’de deniz ticareti sayesinde zenginleşen bu kent, Anadolu’nun ilk aile tablosunu sembolik dille resmettiği figürleriyle dikkat çeker.

Bu resimler, Paleolitik Çağ’dan Neolitik Çağ’a geçişi simgelerken, savaşı değil barışı yüceltmesiyle Avrupa’daki örneklerden ayrılır. Anadolu’da benzersiz olan bu tarihi resimleri yakından görmek için Herakleia’yı listenize ekleyin.

Muğla'da Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Antik Kent

Letoon Antik Kenti

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Letoon, M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuş bir dini ve politik merkezdir. Tapınaklarının zeminleri artan su seviyeleri nedeniyle günümüzde su altında kalmıştır. Kentte, Apollon, Leto ve Artemis’e adanmış üç tapınak yan yana yer alır.

Leto Tapınağı’nda bulunan Grekçe, Aramice ve Likçe yazıtlar, antik çağların büyülü atmosferini hissettirir. Helenistik Dönem’den kalma tiyatro, tapınakların güneybatısındaki su çeşmesi ve kilise de antik kentin zengin geçmişine işik tutar. Şayet büyülü bir yolculuk yapmak isterseniz Letoon sizi bekliyor.

Muğla'da Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Antik Kent

Stratonikeia Antik Kenti

Muğla-Bodrum yolu üzerinde bulunan Stratonikeia, M.Ö. 3. yüzyılda kurulmuş bir antik kenttir. Geç Bronz Çağı’ndan günümüzü kadar kesintisiz yerleşim merkezi olan Stratonikeia, Helenistik, Roma, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerine ait eserleriyle dikkat çeker.

Bu kente adım attığınızda Anadolu’nun en büyük gymnasium’unu, kentin merkezinde yer alan bouleuterion’u (kent meclisi) ve antik tiyatroyu görebilirsiniz. Osmanlı Dönemine ait taş döşeli yollarında yürüyerek farklı dönemlerin izlerini hissedeceksiniz.

Muğla'da Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Antik Kent

Knidos Antik Kenti

Ege ve Akdeniz’in kesif maviliklerinin buluştuğu Tekir Burnu’nda yer alan Knidos, Karya bölgesinin önemli liman kentlerinden biridir. Dağlık arazisi nedeniyle teraslar üzerine kurulmuş olan kent, ana kara ve ada kısımlarından oluşur.

Knidos’da Akropol, nekropol, Demeter Kutsal Alanı, Afrodit ve Dionysos Tapınakları gibi yapıları görebilirsiniz. Kentteki 7 kilise kalıntısı ve tiyatrodan geriye kalan duvar kalıntıları da bölgeye zengin bir tarihi doku kazandırır. Eğer Ege’nin tarihi zenginliğini yerinde hissetmek istiyorsanız, Knidos sizi büyüleyecek.

Muğla'da Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Antik Kent

Bakmadan Geçme