CHP'li Özcan'dan Sanatçılarla İlgili Soru Önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Suat Özcan Kültür Bakanlığı'na önemli sorular yöneltti. Bakan'a yöneltilen soruların cevaplarıyla toplu gösterilerden gelir kazanan kültür ve sanat emekçilerinin sorunlarının çözülmesi hedefleniyor.

  • 1387
CHP'li Özcan'dan Sanatçılarla İlgili Soru Önergesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla  Milletvekili Suat Özcan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması istemiyle  TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Dünyada Covid-19 olarak bilinen korona virüs hastalığı 2019 sebebiyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel pandemi ilan edildiğini, bu kararın ardından ülkemizde de vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla bazı tedbirler alındığını ve bu tedbirlerin başında tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonlarının faaliyetlerinin geçici süre askıya alındığını söyleyen Özcan, “ Pandemi sebebiyle toplu gösterilerle gelir edinen kültür ve sanat emekçileri zor durumda, kültür ve sanatın yaşaması ve yaşatılması için  bir an önce çözüm alternatiflerini hayata geçirmemiz gerekiyor “ dedi.

KÜLTÜR VE SANAT EMEKÇİLERİNİ DESTELEYECEK FON

Milletvekili Özcan önergesinde, olağanüstü şartlarda kültür ve sanat emekçilerini desteleyecek bir fonun olup olmadığını sormakla birlikte, gösteriler başlayana değin emekçilerin asgari yaşamsal koşullarının nakdi yardımla desteklenip desteklenemeyeceği konusunu Bakanlığın gündemine getirdi.

KDV, GELİR VERGİSİ VE STOPAJ VERGİLERİNDEN MUAFİYET

Korona virüsü salgınının sanatsal faaliyetleri sürdürmeyi uzun süre kesintiye uğratması halinde birçok tiyatronun, galerinin ve toplu gösteri merkezinin salgının doğurduğu ekonomik krizi aşıp yollarına devam edemeyeceğine, toplulukların dağılabileceğine, salonların kapanmak zorunda kalabileceğine vurgu yapan Özcan, Bakan Ersoy’a toplu gösteri merkezlerinin KDV, gelir vergisi ve stopaj gibi vergilerden muaf olup olmayacağını sordu.

ORTAK AKIL: BELEDİYELERLE İŞ BİRLİĞİ VE ÇÖZÜM ORTAKLIĞI

Ortak akıl ve eylemlerin her zaman olduğu gibi olağanüstü dönemlerde de aktif olması gerektiğini belirten Özcan, “Yerel sanatçıların, sanat derneklerinin, devam eden festivallerin ve sanat galerinin desteklenmesi için belediyelerle bir iş birliği ya da çözüm ortaklığı yapılması düşünülmekte midir?” diye Bakan’a soru yöneltti.

PERSONEL MAAŞ, SGK PRİMLERİ İLE SALON KİRALARININ GEÇİCİ SÜRE DEVLET TARAFINDAN ÖDENMESİ

Kültür ve sanat etkinliklerinin ticari değil kamusal oluşumlar olduğunu belirten Özcan,” Böylesi olağanüstü dönemlerde sanatın ve sanatçının desteklenmesi çok önemli, sanatın yaşamasını istiyorsak sanatçıyı olağanüstü dönemlerde de yaşatmalıyız” diyerek Bakan Ersoy’a personel maaş, SGK primleri ile salon kiralarının geçici bir süre devlet tarafından mümkün olup olmadığını sordu.

Sorulara verilecek cevapların çok önemli olduğunu söyleyen Özcan, “Bu olağanüstü durumu ve salgını hep beraber aşmamız gerekiyor. Bu süreç boyunca birçok meslek erbabı gibi kültür ve sanat emekçilerinin de korunması ve desteklenmesi gerekiyor.  Bakanlığın vereceği cevaplar nasıl bir kültür ve sanat politikamızın olduğunu da bize gösterecek” dedi.

Bakmadan Geçme