• Haberler
  • Siyaset
  • Milletvekili Ergun, 'THK bugün birçok sorunla boğuşmaktadır' 

Milletvekili Ergun, 'THK bugün birçok sorunla boğuşmaktadır' 

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve Muğla Milletvekili Metin Ergun, Türk Hava Kurumu'nun yaşadığı mali ve idari sorunlar hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'nin ayrı ayrı yanıtlamaları talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

  • 2237

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve Muğla Milletvekili Metin Ergun; Tarım Bakanlığı'nın 2020 Yılı için Orman Yangınları ile mücadelede kullanacağı uçaklar için yapacağı ihalelerden Türk Hava Kurumu'nun dışlanması, sadece bir Rus şirketinin ihaleye girebileceği şekilde ihalenin teknik şartnamesinin oluşturulması ve Türk Hava Kurumu'nun yaşadığı mali ve idari sorunlar hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ayrı ayrı yanıtlamaları talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve Muğla Milletvekili Metin Ergun, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) verdiği soru önergesinde;   Türk Hava Kurumu (THK) 1925 Yılında havacılığın askeri, siyasi, sosyal, ekonomik, turistik ve sportif önemini tanıtmak, benimsetmek ve milli havacılığa destek olmak, genel havacılık (havadan yangın söndürme, hava ambulansı, tarifesiz seferler) alanlarında Türk Milletine hizmet ve öncülük etmek amacıyla kurulduğunu hatırlattı.
 “THK bugün birçok sorunla boğuşmaktadır ve bu sorunlar ağırlaşarak artmaktadır” diyen Ergun; “THK'nın yaşadığı yönetim sorunları gerekçe gösterilerek kuruma 2019 yılının Ekim ayında Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi'nce kayyum atanmıştır. Basına yansıyan bilgilere göre, o tarihten beri kayyum tarafından yönetilen THK'nın sorunlarının giderek arttığı iddia edilmektedir. 

Bununla beraber, uzun yıllardan beri toplumda oluşan THK'nın sistematik olarak zayıflatılması ve pasifize edilmesinin amaçlandığı yönünde bir algı da giderek yaygınlık kazanmaktadır. Örneğin, THK'nın önemli gelir kalemlerinden birisi olan orman yangınları ile mücadelede, Tarım ve Orman Bakanlığı yangın söndürme konusunda düzenlediği ihalelere adeta THK'yı sokmamak ve mümkün olduğu kadar dışlamak gibi bir politika izlediği iddia edilmektedir. Orman yangınları ile mücadele kapsamında, 1 Mayıs-31 Ekim 2020 tarih aralığını kapsayan bir yıllık dönem için Bakanlığın Şubat ayında açmış olduğu uçak (sabit kanat) ihalesine THK'nın katılamadığı ortaya çıkmıştır. Bakanlığın söz konusu ihale için hazırlamış olduğu teknik şartnamenin THK'nın ihaleye giremeyeceği ve sadece Rus Beriyev Uçak Şirketi'nin girebileceği şekilde hazırlandığı yine basına yansıyan bilgiler arasındadır. 

Buna ilaveten, THK'nın borçları bahane edilerek kurumun sahip olduğu birçok uçak, ekipman ve taşınmazın satılabilmesi için ihale usulü ile satış sürecine başlandığı ifade edilmektedir. Son olarak 2 Nisan 2020 tarihli ve 31087 Sayılı Resmi Gazete'de 11 adet M-18 A/B Dromader uçağının ve depoda bulunun formlu/formsuz malzemelerinin satış ihalesinin 13 Nisan 2020'de gerçekleştirileceği duyurulmuştur. Aynı zamanda birçok THK çalışanının da işten çıkarıldığı da iddia edilmektedir. 
Bu kapsamda; 

Yukarıdaki bilgiler doğru mudur? 

Bu bilgiler doğru ise; geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangınlarında hayati önemi bir kez daha anlaşılan THK, en önemli gelir kalemlerinden birisi olan orman yangınları ile mücadele için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açtığı ihalelerden niçin dışlanmaktadır? 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı THK'nın içinde bulunduğu mali krizi gidermek, kurumun mevcut imkânlarını kullanmak ve geliştirmek için şimdiye kadar ne gibi tedbirler almıştır/alacaktır? 

Cumhurbaşkanlığı'nın, THK'nın borçlarını kapatabilmesi amacıyla varlık satışları için başlattığı ihaleleri askıya almak ve yürütme erki olarak bu kuruma destek olmak gibi bir planı var mıdır?” dedi.
Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun’un Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde de şu ifadeler yer aldı:

“Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2020 Yılında orman yangınları ile mücadele kapsamında 1 Mayıs-31 Ekim 2020 dönemi için Şubat ayında açılmış olan uçak (sabit kanat) ihalesine Türk Hava Kurumu (THK) katılamayacağı iddia edilmektedir. Kamuoyuna yansıyan iddiaya göre, ihalenin teknik şartnamesi sadece Rusya merkezli bir şirketin girebileceği şartları taşımaktadır, şartnamedeki maddeler gereğince THK ihale dışına çıkarılmıştır. Rusya merkezli bu şirketin CEO'su Yuriy Grudinin'in basına verdiği demeçte teknik şartnamedeki uçağın sadece kendi şirketlerinde olduğunu kamuoyuna duyurulmuştur. 


Bu çerçevede; 

1.    Yukarıda bahsi geçen basına yansımış iddialar doğru mudur? 

2.    Eğer doğruysa; Bakanlığınız, şimdiye kadar 2000'den fazla orman yangını söndüren ve ülkemizin milli kurumlarından birisi olan Türk Hava Kurumu'nun ihaleye katılımını dikkate almamış mıdır? 

3.    Bakanlığınızın, orman yangınları gibi oldukça stratejik bir konuda yerli ve milli bir kurum olan Türk Hava Kurumu'nun elindeki mevcut imkânları kullanmak ve bu kurumun geliştirilmesine katkıda bulunmak gibi bir politikası var mıdır?”


 

Bakmadan Geçme