Milas, beyaz altında atağa kalkmak istiyor
Milas Ziraat Odası, ziraat mühendisleri tarafından Milas'ta pamuk üretiminde tespit edilen eksik ve hataları gidererek, pamukta verim ve kaliteyi artırmak için pamuk çiftçisine eğitim düzenledi. Beyaz altın olarak nitelendirilen pamuğun bir dönem Milas'ın ana tarım ürünlerinden biri olduğunu ifade eden Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, pamuk üretiminin atağa kalması, yerli üretimin artırılması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.
Milas Ziraat Odası Atatürk Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya; Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, Milas TARİŞ 152 No’lu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Halit Şenli, Milas Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu, pamuk üretimi yapan çiftçiler, sektör paydaşları katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan toplantı Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı’nın açılış konuşması ile devam etti.
PAMUK ÜRETİMİ DESTEKLENMELİ!
Beyaz altın olarak nitelendirilen pamuğun bir dönem Milas’ın ana tarım ürünlerinden biri olduğunu ifade eden Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Bir sanayi bir endüstri bitkisi olan pamuk, çiftçilerimizin kültürü, yaşam biçimi olmuştu. Geçmişte pamuk üreticiliği ciddi bir emekle yapılıyordu. Geçmişte pamuk çiftçiliği yapan çiftçilerimize saygıyla, minnetle anıyorum. Milas’ta geçmişte pamuk üretimi yapılan alan 55 bin dönümlerdeydi. Pamuk çiftçisi ise 2 bin 500 civarındaydı. Ancak pamuk üretimi şuan 3 bin dönüm alanlarda, 60’a yakın çiftçimiz tarafından yapılıyor. Bu rakamlar destekleme ile artırılabilir. Üretilen her bir kilogram pamuk, bu ülke için bir değerdir, döviz kaybının önüne bir settir.” dedi.
Toplantının amacının pamuk üretiminde kalite ve verimin artırılması olduğunu belirten Başkan Atıcı, toplantının geçtiğimiz yılki pamuk üretim döneminde MİZO’da görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Yusuf Ören ve Ziraat Mühendisi Abdullah Öz’ün sahada yaptığı tespitler ekseninde bir eğitim çalışması olduğunu kaydetti.
Türkiye’de 1980’li yıllardan bu yana pamukta ithalata yönelik bir eğilimin olduğuna dikkat çeken Başkan Atıcı, Türk çiftçilerinin ülkenin ihtiyacı olan pamuğu hatta ihracat için dahi ihtiyaç olan pamuğu üretebilecek kapasitelerinin bulunduğunu belirterek, “Dünya Ticaret Örgütü’nün belirlediği bir kriter var. Serbest piyasa şartlarında pamuk satılır alınır deniliyor. Ancak biz bu ihtiyacımız olan pamuğu dışarıdan alarak, kendi çiftçimizi üretemez hale getirdik. Bu deneyimli pamuk çiftçisi başka sektörlere kaydı. Türkiye’de 1 milyon 800 bin ton pamuğa ihtiyaç duyuluyor. Biz şuan bunun sadece yüzde 40’ını üretebiliyoruz. Yüzde 60 ihtiyaç duyduğumuz pamuğu ise ithal ederek, döviz kaybına uğruyoruz. Tablo buyken ithalatla pamuk çiftçisini yeniden ayağa kaldıramayız. Pamuğu yeniden atağa geçirmek için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Pamuk sevdalısı çiftçilerimizin devlet tarafından mutlak suretle desteklenmesi gerekiyor. Biz bu seferberliğin ateşini Milas’tan yakmak istiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu pamuk toplama makinesini Tariş Pamuk Kooperatifimiz ile yaptığımız işbirliğiyle çiftçilerimize sunduk. Şimdi daha kaliteli ve verimli bir üretim adına bu eğitim çalışmamızı yapıyoruz. Ben yeni üretim sezonunun tüm çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.
“Zor şartlarda üretmeye devam eden değerli çiftçilerimizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum” diyerek konuşmasına başlayan Milas TARİŞ 152 No’lu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Halit Şenli, “Pamuk konusunda çok dertliyiz. 2002’de Tariş camiasına girdim. O sene 9 milyon 243 ton pamuk almıştık. 2003 sezonuna yatırım yaptık. 34 makineydi, 54 makineye çıkarttık. Çok masraf yaptık. Daha sonra kötü gidişat bir başladı. Geçen sene 250 ton pamukla sezonu kapattık. Ama tüm olumsuzluklara rağmen pamuk üreten çiftçilerimizi desteklemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.
Milas Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu, “Biz göreve başladığımız zamanlarda, 2000’li yıllarda Milas’ta 2 bine yakın pamuk üretici sayımız vardı. Şuan bizim kayıtlarımızda pamuk üreten çiftçi sayısı 49. Biliyorsunuz ülkemizin 1 buçuk milyon ton civarında pamuğa ihtiyaç var. Biz bunun yarısını ithal ediyoruz. Biz inşallah pamuk üretimimizi artırmak için desteklemeler dahil olmak üzere, gerekli eğitim çalışmalarını hepsini yaparak pamuğu ayağa kaldıracağız. Biz kurum olarak çiftçilerimizin yanındayız.” dedi.
HATA VE EKSİKLER ÜZERİNE NOKTA ATIŞI BİR EĞİTİM
Konuşmaların ardından sunumlara geçildi ve Milas Ziraat Odası personeli Yüksek Ziraat Mühendisi Yusuf Ören, toplantıya katılan çiftçilere pamuk üretiminde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Pamuk için tarlanın hazırlanmasından, tohum seçimi, tohum miktarı, makineli hasada göre tohum ekiliş şekli, pamuk zararlılarıyla mücadele, pamuğun gelişim aşamasında uygulanması gereken ilaçlama ve gübreleme, pamuğun makineli hasada hazırlanması ve hasat olmak üzere birçok konu başlığında anlatım gerçekleştiren Ören, pamuk tarımında Milas özelinde yapılan hata ve eksiklikler hakkında da çiftçileri uyararak, sunum ardından eğitime katılan çiftçilerin sorularını yanıtladı.
Daha sonra MAY Tohum firmasından Halil İbrahim Sayar ve Özbuğday (Progen) firmasından Yusuf Gökçe’nin sunumlarıyla çiftçilere bilgi verildi.
Sektör temsilcilerinin de bir araya geldiği eğitim, istişare toplantısı sunumların ardından gerçekleştirilen fikir alışverişi ile sona erdi.