Mete '90 bin TL kimin cebine aktarılıyor'

Ak Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete Muğla'da pandemi döneminde yolcuların şoförle temasını ortadan kaldırmak amacı ile kullanılmaya başlayan geçici kentkart ile ilgili açıklama yaptı.Mete yaptığı açıklamada Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından pandemi döneminde uygulamaya konulan geçici kentkart sisteminin vatandaşın cebinden her gün 90 bin TL'nin bir yerlere aktarıldığını iade ederek kaldırılması gerektiğini söyledi.

  • 1357
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Mete '90 bin TL kimin cebine aktarılıyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ak Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete pandemi nedeni ile Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından şehiriçi dolmuşlarda kullanılmaya başlanan geçici kentkart sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.Kadem Mete yaptığı açıklamada “Saygıdeğer Muğlalı hemşerilerim,Gün geçmiyor ki Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin yeni bir yanlışıyla karşılaşmayalım. Bugünkü konumuz “Kentkart” uygulaması. Biz bu yanlışları dilimiz döndüğünce sizlerle paylaşıyoruz ve ümit ediyoruz ki Büyükşehir bu yanlışlarından bir an önce vazgeçsin.
Kentkart, bilindiği üzere Muğla sınırları içerisinde toplu taşıma araçlarından faydalanıyor iseniz satın aldığınız ve size her bir seyahatte 25 kuruş gibi avantaj sağlayan bir sistem. Yani nakit para ödemek yerine satın aldığınız bu kartı kullandığınızda her bir seyahatte 25 kuruş gibi bir avantajınız oluyor. 
Pandemiden önce ister Kentkart’la ister nakit para ödeyerek bu seyahatleri gerçekleştirebiliyor idiniz. Hıfzıssıhha Kurulu pandemi döneminde bir karar alarak nakit dolaşımı engelledi. Bunun sebebi de şoförlerle yolcular arasındaki teması ortadan kaldırmaktı. Onun yerine Büyükşehir Belediyesi UKOME aracılığıyla geçici Kentkart denilen bir ek sistem daha getirdi. Asıl daimi Kentkart’ın haricinde geçici Kentkart. Çünkü siz Muğla’da yaşamıyorsunuz, tatile geldiniz veya kısa süreli bir seyahat için Muğla’dasınız; toplu taşıma aracına bindiniz, nakit para ödemeye kalktığınızda “Affedersiniz, nakit para alamıyoruz ama size geçici bir Kentkart satabiliriz,” diyerek şoför esnafı size bu elimde gördüğünüz geçici Kentkart'ı satıyor. 
Bu kartın kendisinin fiyatı 1,5 TL. Şimdi, toplu taşıma araçlarında sürekli Kentkart kullandığınızda her bir seyahatte 25 kuruş avantaj elde ettiğinizi söylemiştim. Yani 4 liraya gittiğiniz yere, nakit para ödeyerek 4 liraya gittiğiniz yere, sürekli Kentkart’ınız varsa 3 lira 75 kuruşa gidiyor idiniz. Ama eğer geçici Kentkart kullanıyor iseniz 4 liranın üzerine 1,5 lira da bu karta veriyor ve 5,5 liraya seyahat etmek zorunda kalıyordunuz. 
Hıfzıssıhha Kurulu bu kararını, yani nakit parayla dolaşımını engelleyen kararını bir süre sonra geri çekti. Çünkü gördü ki geçici Kentkart’la da seyahat etmek isteyenler yine sonuçta önce bir para veriyorlar, Kentkart’ı satın alıyorlar, paralarının üstünü yine şoförden alıyorlar, yani temas yine devam ediyor. Dolayısıyla bu yasağı oradan kaldırdı. 
Şoför esnafımız önceden kullandıkları, nakit alışverişte kullandıkları “şoför kart sistemi”ne geri dönmeyi beklerken ki Hıfzısıhha Kurulu’nun da bu yasağı kaldırmasından dolayı, Büyükşehir Belediyesi bu geçici Kentkart uygulamasına ısrarla devam ediyor. Peki, bunda sakınca ne? Şöyle izah edelim: 
Şimdi, öncelikle yaz aylarında yaklaşık olarak 1 milyon misafir ağırladığımız bu kentte sürekli burada ikamet etmedikleri için, sürekli Kentkart almak yerine geçici Kentkart alan günlük yaklaşık 60 bin kişi söz konusu. Ortalama olarak. Yani 1,5 lirayla çarptığınızda 90 bin TL her gün bu kart para bedeli olarak Muğla’da yaşayanlardan tahsil ediliyor. Peki, bu kartın bedeli sizce kaç paradır? Yani maliyeti kaç paradır? Herhangi bir çip sistemi olmayan bu kartı 15 kuruştan, 10 kuruştan, bilemediniz maksimum 20 kuruştan toplu olarak basmak mümkün. 
Bunları kim satıyor? Kentkart, UKOME aracılığıyla şoför esnafına, şoför esnafı da yolcuya satıyor. Para kimin cebinden çıkıyor? Yolcunun cebinden çıkıyor. Günlük olarak 90 bin TL. Kimin cebine aktarılıyor, kimler tarafından aktarılıyor, işte işin püf noktası burada. 
Bu paranın bir kısmını Kentkart, bir kısmını da Büyükşehir tahsil ediyor. Yani her gün çöpe atılan yaklaşık 60 bin karta çevreci gözüyle mi bakmak istersiniz yoksa vatandaşın cebinden her gün boşuna alınan 90 bin TL’nin kimlere ne amaçla aktarıldığına mı dikkat çekersiniz, sizin takdirinize bırakıyorum.
Bu, 2018 yılında açılan ve halen devam eden Kentkart soruşturmasının ayrı bir bölümü. Orada daha farklı kokular vardı. O konuda ciddi sayıda kişi de sanık olarak mahkemelere gidip ifade vermeye devam ediyor. Şu anda mahkemelik olduğu için o konuya girmiyorum. 
Bu konu daha yeni. Geçici Kentkart uygulaması. Ve bununla her gün bu kadar yani 90 bin TL vatandaşın cebinden alınıp ‘bir yerlere’ aktarılıyor. Ben bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşlarımızı aydınlatacak bir cevap vermesini sabırsızlıkla bekliyor, daha bu Kentkart’la ilgili çok konuşacağımızı düşünüyorum. Teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bakmadan Geçme