Mera Otlatma Ücretleri Düşürüldü
Her yılın başında Vali Yardımcısı başkanlığında toplanan İl Mera Komisyon toplantısı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşti.
Her yılın başında ve ayrıca yıl boyunca 2 haftada bir Cuma günleri toplanarak, meraların durumu ile ilgili görüşmelerde bulunan İl Mera Komisyonu, bugün Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan başkanlığında hayvancılık ile uğraşan üreticilerin yüzünü güldürecek yeni kararlar aldı. 2020 yılı için meralarda hayvan otlatma ücretleri görüşüldü. Otlatma ücretlerinde hayvan sahiplerinin desteklenmesi amacıyla büyük bir indirim kararı alındı.
Buna göre 2019 yılında 35 TL olan büyükbaş sığır otlatma ücreti 20 TL’ye, küçükbaş hayvan otlatma ücreti 7,5 TL iken 4 TL’ye düşürüldü. Katır ve eşek otlatma ücreti 8 TL, at otlatma ücreti ise 10 TL olarak belirlendi.
Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürü Engin Maraşlı’dan, meralarda otlatma ve meraların kullanımı konusunda edindiğimiz bilgilere göre; Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verileri dünya kara alanının %26'sının ve tarım alanlarının ise %70'inin 800 milyondan fazla insanın geçimine katkıda bulunan meralarla kaplı olduğunu öngörüyor. Meralar dünyadaki en yüksek tür zenginliğine sahip ekosistemler arasındadır çok çeşitli ekosistem hizmetleri sunarlar. Biyokütlelerinin %90'ının yer altında olduğu, birikim oranının yüksek, ayrışmanın yavaş olduğu meralar küresel karbon döngüsünde önemli bir rol oynarlar. Hayvancılıkta ana yem kaynaklarıdır. Suyun toprağa sızmasını ve böylece hidrolojik döngünün korunmasını kolaylaştırırlar. Birçok bölgenin peyzaj güzelliğine katkıda bulunurlar.Günümüzde meralar küresel düzeyde arazi kullanım değişikliği, aşırı otlatmaya bağlı erozyon, değişen tüketim tercihleri ile artan üretim baskısı ve iklim değişikliğinin baskısı altındadır.
İlçe genelinde yaptığımız eğitim ve toplantılarda yetiştiricilerimizin aşırı otlatmanın meralarımıza verdiği zararları anlatıyoruz ve aşırı otlatmadan kaçınmaları konusunda uyarıyoruz. - Su kaynaklarının oluşumu, gelişimi ve kalitesini etkilemesi yönüyle meraların önemi büyüktür. - Biyolojik çeşitliliği ve bitkisel gen kaynaklarının en önemli kaynağını oluşturmaktadır. - Sürekli bitki örtüsü ile yeryüzü ısınması ve sera etkisinin azaltılmasındaki rolleri nedeniyle, - Rekreasyonel ve turizm amaçlı kullanılmaktadırlar. bu katkıların büyük ekonomik boyutları nedeniyle meralar çok büyük öneme sahiptir.”dedi.