Mehmet Şimşek: 'Enflasyon Düşecek'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, New York'ta yatırımcılarla bir araya gelerek 2024 hedeflerini paylaştı. Şimşek, gelecek yıl enflasyonun yüzde 20'nin altına düşeceğini belirtti.

  • 39
Mehmet Şimşek: 'Enflasyon Düşecek'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik eden Şimşek, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) ABD şubesi tarafından düzenlenen etkinlikte Orta Vadeli Program çerçevesinde alınan mesafeleri ve izlenecek politikaları sundu.

Bakan Şimşek, Türkiye’nin geçen yıl ciddi bir cari açığa sahip olduğunu ve alınan tedbirlerle cari açığın yaklaşık 57 milyar dolardan 20 milyar doların altına düştüğünü ifade etti. “Cari açık artık bir endişe kaynağı olmaktan çıktı,” diyen Şimşek, kalıcı bir çözüm için ilave tedbirlerin gerekeceğini vurguladı.

Temelleri Sağlamlaştırıyoruz

Şimşek, geçen yıl yaşanan rezerv yetersizliğinin de önemli bir sorun olduğunu hatırlatarak, bunun çözülmesi için çalışmalar yaptıklarını, net rezervlerde geçen hafta itibarıyla 95 milyar dolar civarında bir iyileşme kaydedildiğini bildirdi. Rezervlerdeki bu iyileşmenin, programa olan güvenin bir göstergesi olduğunu belirten Şimşek, dış finansmana erişimde de önemli bir iyileşme sağlandığını ifade etti.

Enflasyon ve Büyüme Hedefleri

Şimşek, Türkiye'deki enflasyonun hala yüksek olduğunu, bu yıl enflasyonun yüzde 40-42 arasında gerçekleşmesinin beklendiğini, gelecek yıl yüzde 20’nin altına, ardından da tek haneli rakamlara düşmesini öngördüğünü açıkladı. “Dezenflasyon süreci kalıcı bir şekilde başlamış durumda,” diyen Bakan, 2025'te enflasyonun güçlü bir şekilde düşeceğini söyledi.

Şimşek, iş insanlarına hitaben, "Stoklarınızdan fiyatlama politikanıza kadar hesabınızı buna göre yapın. Enflasyon iniyor," dedi. Büyüme ile enflasyon arasında ters yönlü bir ilişki olmadığını belirten Şimşek, geçici yavaşlamanın karamsarlık yaratmaması gerektiğini vurguladı.

Kayıt Dışılıkla Mücadele

Şimşek, geçen yıl aldıkları tedbirlerle bütçe açığını yüzde 5,2’ye çektiklerini, bu açığı daha da aşağı çekmeyi hedeflediklerini belirtti. Bütçe açığını azaltmak için vergi tedbirleri alacaklarını, ancak önceliklerinin kayıt dışı ekonomi ile mücadele olacağını ifade etti. “Kayıt dışılık, adaletsizlik ve verimsizlik demektir,” diyen Şimşek, her yıl tüm mükelleflerin denetime tabi tutulacağını açıkladı.

Yapısal Dönüşüm ve Dış Kırılganlıklar

Bakan Şimşek, bütçe disiplini sayesinde enflasyonu aşağı çekeceklerini ve cari açıkta muazzam bir düzelme sağlandığını belirtti. Bu gelişmeleri kalıcı hale getirmek için yapısal dönüşüm sürecinin başlatılacağını ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin doğalgaz ve petrol üretiminin cari açığı azaltacağını ve yeşil dönüşüm ile yeni sanayi politikalarının Türkiye'yi cari fazlaya taşıyabileceğini söyledi.

Bakmadan Geçme