'LGS'de özel ders alanlara ayrıcalık gösterildi'

LGS'de matematik sorularının uzun ve zor olduğunu belirten Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran 'Matematik testinde soruları böyle zorluk seviyesinde hazırlamak ve 8. Sınıf öğrencilerine yöneltmek özel okul öğrencilerine bir avantaj sağlamaya dönük müdür?' diye sorarak, 'Sınavda özel ders alabilen, uzaktan eğitimi çeşitli araçlarla takviye edebilenlere ayrıcalık gösterilmiştir' dedi.

  • 1402
'LGS'de özel ders alanlara ayrıcalık gösterildi'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Savran açıklamasında şunları belirtti: 'Gerçekleşen LGS ile 1.243.801 öğrencinin 174 bin 160’ ı; öğrencilerin yalnızca %14,1’ i merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleşebilecek. Merkezi sınavla öğrenci alan okulların toplam kontenjanının 70 bin 642’ si ise meslek liseleri ve imam hatip liseleri! Seçmeye, elemeye dayalı merkezi sınavlar eğitimin piyasalaştırılmasını hızlandıran, eşitsizlikleri daha da derinleştiren öğrencilerin eğitim hakkını elinden alan, istemediği okul türüne zorunlu bırakan bir araçtır.
Türkiye, salgının başladığı Mart 2020’den bu yana 14 aylık süre içerisinde kısa süreli okulların açık bulunduğu günleri saymazsak üç yarıyıl okullar kapalıydı ve bu süre içinde eğitim öğretim uzaktan eğitim yoluyla sürdürülmeye çalışıldı. Yüz yüze eğitimin gerçekleştirilemediği, fırsat eşitsizliklerinin derinleştiği, milyonlarca öğrencinin erişim olanağının bulunmadığı, okul terklerinin arttığı, uzaktan eğitimde sürekliliğin sağlanamadığı bir dönemde Merkezi, standartlaştırılmış sınav tercihi politik bir tercihtir.'
'SORULARIN ZORLUĞU BİR TERCİH MİYDİ?'
'Görevi eğitimin niteliğini arttırmak ve öğrencilerin eğitim hizmetine eşitçe erişimini sağlamak olması gereken bazı eğitim yöneticilerinin, “sınavda herhangi bir hedefi olmayan öğrencilerin sınava katılmamasını sağlamaya çalıştığına dair duyumlar sendikamıza ulaşmıştır.  Eğer iddialar doğruysa yapılan açıkça suçtur!
Tüm bu koşullar altında 2021 LGS’ye giren 8. sınıf öğrencileri son yılların en zor matematik soruları ile karşılaştılar. Hüsrana uğrayan öğrenciler sınavdan gözyaşları içinde ayrıldı. Uzmanlar bu tür sınavlarda kolaylık ve zorluk düzeyini belirleyen soruların her teste dengeli bir şekilde dağıtılmasını gerektiğini belirtiyorlar.
Matematik sorularının bu derece zorlu hazırlanması bir tercih miydi? Zorluk düzeyi sınavın kimler için yapıldığını mı gösteriyor? Biliyoruz ki özel okullarda okuyan, ekonomik düzeyi çok iyi olan az sayıdaki öğrencilerin dışında salgın döneminde bu sınava hiçbir öğrenci yeterince hazırlanamamıştır. Matematik testinde soruları böyle zorluk seviyesinde hazırlamak ve 8. Sınıf öğrencilerine yöneltmek özel okul öğrencilerine bir avantaj sağlamaya dönük müdür?'
'ÖZEL DERS ALANLARA AYRICALIK GÖSTERİLDİ'
'LGS ile varolan eşitsizlikler ve mağduriyetler normalleştirilmiştir. Matematik sorularının zorluğu ile de özel ders alabilen, uzaktan eğitimi çeşitli araçlarla takviye edebilenlere ayrıcalık gösterilmiştir. Bu durumun kabul edilebilir bir tarafı yoktur.Liselere geçiş için öğrencinin lehine planlamalar yapılarak Liselere Geçiş Sınavı kaldırılmalı öğrenciler bu cendereden kurtarılmalıdır.Her öğrencinin kendi ilgi ve becerisi doğrultusunda hangi alanda okuyacağını kendisinin belirleyeceği bir eğitim sistemi oluşturulmalıdır.
Öğrencilerimizin eğitim hakkı için, gençlerimizin yarınlara güvenle bakabilmeleri için tüm örgütlü gücümüzle mücadelemizi sürdüreceğimiz bilinmelidir.'
 

Bakmadan Geçme