• Haberler
  • Ekonomi
  • Kredi Kartı Kullanımı Patladı, 5 Kat Artış Yaşandı

Kredi Kartı Kullanımı Patladı, 5 Kat Artış Yaşandı

Yüksek kredi faizleri, vatandaşları alternatif çözümler aramaya yöneltti. Nakit ihtiyacını karşılamak isteyenler, faizi daha düşük olan kredi kartlarını tercih ediyor.

  • 445
Kredi Kartı Kullanımı Patladı, 5 Kat Artış Yaşandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bankacılık sektöründe özellikle taksitsiz kredi kartı kullanımı hızla artarken, 2024 yılının Ağustos ayında bu rakam 1 trilyon lirayı aştı. 2023 yılına kıyasla büyüme 5 kat arttı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri, tüketici kredilerinde yüksek faiz oranlarına rağmen yükselişin devam ettiğini, ancak bu artışı asıl tetikleyen unsurun taksitsiz bireysel kredi kartı kullanımı olduğunu gösteriyor.

2023 yılının Ocak ayında, taksitli bireysel kredi kartı hacmi 224,5 milyar lira seviyesindeyken, taksitsiz bireysel kredi kartı hacmi 226,6 milyar lira olarak kaydedilmişti. Ancak, bu süre zarfında taksitsiz kredi kartı kullanımında adeta bir patlama yaşandı ve hacim 5 kat artarak 1 trilyon lirayı geçti.

Vatandaş Alternatif Çözümler Arıyor
Konuyla ilgili görüş bildiren bir bankacılık kaynağı, yüksek kredi faizleri nedeniyle vatandaşın kredi kullanımından çekindiğini belirtti. Taksit sayısındaki azalmanın da etkisiyle kredi kartlarının taksitli kullanımına yönelimin azaldığını ifade eden kaynak, "Tatil, düğün, okul masrafları, ev tadilatı gibi ihtiyaçlar için vatandaşlar, karttan nakit çekim dahil çeşitli bankacılık ürünlerine yöneliyor" dedi.

Kredi Kartı Faiz Oranları İhtiyaç Kredilerine Göre Daha Düşük
Bireysel kredi kartlarındaki aylık faiz oranı (alışveriş ve nakit çekim faizi) yüzde 4,25, gecikme faizi oranı ise yüzde 4,55 olarak belirlenmiş durumda. Nakit çekim işlemlerinde ve kredili mevduat hesaplarında ise azami akdi faiz oranı yüzde 5,00, gecikme faizi oranı yüzde 5,30’a yükselmiş olsa da, ihtiyaç kredisi faizlerinin yüksek seviyelerde seyretmesi nedeniyle vatandaşlar nakit ihtiyaçlarını kredi kartları aracılığıyla karşılamaya devam ediyor.

Merkez Bankası verilerine göre, 2024 Ocak ayında ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 61 civarındayken, bu oran yıllık ortalama yüzde 75 seviyesindeydi. Mart ayında ise ihtiyaç kredi faizleri yüzde 86’ya kadar yükselerek yılın en yüksek seviyesini gördü.
 

Bakmadan Geçme