Köyde ev yaptırmak isteyenlere müjde!
Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle tarımsal amaçlı yapıların kapsamına 'bağ evi' de dahil edildi. Böylelikle evler için ruhsat zorunluluğu kaldırıldı. Fethiye Muhtarlar Derneği Başkanı Niyazi Canözü, 'Köy yerlerinde ki çıkan bu yasayı olumlu buluyoruz. Ancak şehir içerisinde de kesinlikle imar planlarının uygulanmasını bekliyoruz' dedi.
Geçen haftalarda resmi gazetede çıkan yasa ile tarımsal amaçlı yapıların kapsamına ‘bağ evi' de dahil edildi. Böylelikle evler için ruhsat zorunluluğu kaldırıldı. Bu haberi sevinç ile karşılayan Fethiye Muhtarlar Derneği Başkanı Niyazi Canözü, “köy yerlerine gelen yasayı olumlu buluyoruz ama Fethiye ve Muğla genelinde şehirlerde imar sorunu var. İnsanları kaçak yapıdan uzaklaştırmak için ilk önce şehir merkezlerinin imar planları yapılması gerekiyor” diye konuştu.
“ŞEHİR İÇERİSİNE İMAR BEKLİYORUZ”
Fethiye Muhtarlar Derneği Başkanı Niyazi Canözü “Bu konuyla ilgili geçen hafta çıkan yasa var. Şimdi bu yasa köy yerlerini bağlıyor diye biliyorum. Çıkan yasa bence olumlu bir yasa çünkü köy yerinde insanlarımız ekinini biçeceği yerde, amelesini koyabileceği, yemek yapabileceği bir yerde böyle bir yerin yapılması uygun diye görüyorum. Ancak bunlar daha detaylı ve farklı bir şekilde yapılabilirdi. Mesela Fethiye’de, Muğla’da bir imar sorunu var. Kaçak binaların önlenmesi için kesinlikle Muğla bölgesinde biz şehircilik bakanlığından imar istiyoruz. İmar yapılması gerekiyor yoksa siz devlet olarak bu kaçak bina yapımını önleyemezsiniz. Köy yerlerinde ki çıkan bu yasayı olumlu buluyoruz. Ancak şehir içerisinde de kesinlikle imar planlarının uygulanmasını bekliyoruz” diye konuştu.
MESAFE AZALTILDI
'Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'ne göre birden çok bina inşa edilen parsellerde, binalar arası asgari mesafe sınırı bitişik yapılar hariç 10 metreden 6 metreye düşürülmesine karar verildi. Bina azami yükseklikleri 6,50 metreden 7,50 metreye yükseltildi. İskan içerisinde olmayan bölgelerde 1500 metrekareden çok hisseli parsellerde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın onayı alınarak en çok 1 konut amaçlı yapı inşa etme olanağı 3'e yükseltildi. Yapıların komşu parsel sınırına 5 metre mesafe bırakma zorunluluğu 3 metre olarak belirlendi.
EMSAL SINIRI BULUNMAYACAK
Yönetmeliğe göre köy yerleşik alanı çevresinde belirlenecek azami mesafe 100 metreden 300 metreye yükseltildi. Çevre Düzeni Planları'nda bulunan ve kırsal yerleşim alanları için emsali 0,50 ile sınırlandıran maddenin kaldırılmasına karar verildi.
RUHSAT ZORUNLULUĞU OLMAYACAK
Tarımsal içim yapıların tanım kapsamı genişleterek bu tanıma "bağ evleri" ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu kapsamda olduğu saptanan diğer yapılar da eklendi. İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak. Köylerde bina çatılarında inşa edilen güneş enerji sistemleri yapı ruhsatından muaf olacak.