• Haberler
  • Güncel
  • KOSGEB DESTEKLERİ VE YARARLANMA ŞARTLARI FTSO'DA ELE ALINDI

KOSGEB DESTEKLERİ VE YARARLANMA ŞARTLARI FTSO'DA ELE ALINDI

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Aydın İl Müdürü ve Muğla İl Müdür Vekili Sadullah Dülger, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nı (FTSO) ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ile bir araya geldi. Ziyarette KOSGEB destekleri ve değişen mevzuatlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Görev süresi boyunca 1500 kişiye KOSGEB danışmanlık desteği verdiklerini belirten Başkan Çıralı, 'Üyelerimizi desteklerden maksimum şekilde faydalandırmak için elimizden gelen gayreti gösterdik, göstermeye devam edeceğiz.' dedi.

  • 1012
KOSGEB DESTEKLERİ VE YARARLANMA ŞARTLARI FTSO'DA ELE ALINDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

25 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen ziyarette FTSO Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, FTSO Genel Sekreteri Av. Ezgi Kullukçu, KOSGEB Fethiye Temsilcisi ve FTSO ARGE ve Proje Sorumlusu İrem Karacan da bulundu. Görüşmede Başkan Çıralı ve Müdür Dülger, KOSGEB destekleri ve değişen mevzuatlar hakkında bilgi alışverişi yaptı. Başkan Çıralı, Fethiye ve Seydikemer’den daha fazla FTSO üyesi ve KOBİ’yi desteklerden yararlandırmak için yürütülebilecek çalışmalar hakkında Müdür Dülger’den destek istedi. 

Başkan Çıralı, “Daha çok üyemizi ve girişimcimizi desteklerden yararlandırmak istiyoruz.”

Üyelerin ve girişimcilerin KOSGEB desteklerinden maksimum şekilde yararlanabilmesi için büyük çaba gösterdiklerini vurgulayan Başkan Çıralı, görev süresi boyunca 1500 kişiye danışmanlık hizmeti verildiğini söyledi. Genel olarak geleneksel girişimcilik desteklerinden yararlananların sayısının oldukça fazla olduğuna dikkati çeken Başkan Çıralı, ileri girişimcilik desteklerinden ise genel olarak imalat sektörünün yaralandığını kaydetti. 

Destekler hakkında bilgi almak isteyen tüm girişimcileri FTSO’ya davet eden Başkan Çıralı, “Destekler hakkında bilgi vermek üzere resmi olarak bir çalışanımız görevli, yoğunluk durumunda bu sayı 2’ye çıkıyor. Üyelerimizi ve girişimcilerimizi, destekler doğrultusunda sürekli olarak bilgilendiriyor, başvurularının takibini desteklerden yararlanana kadar yapıyoruz. Yeni işletme kuran tüm girişimcilerimizi, resmi işlemleri başlatmadan Odamıza gelerek destekler ve izlemeleri gereken yol hakkında bilgi almaya davet ediyoruz.” dedi. 

Müdür Dülger KOSGEB destekleri hakkında bilgi verdi

Başkan Çıralı’ya çalışmalarından dolayı teşekkür eden Müdür Sadullah Dülger, üyelerinin yüzde 90’ı KOBİ olan Odalarla işbirliği halinde çalışmaktan büyük memnuniyet duyduklarını vurguladı. FTSO ile uyumlu bir çalışma yürüterek birçok girişimciye destek imkânı sağladıklarının altını çizen Müdür Dülger, KOSGEB destekleri ve değişen mevzuatlar hakkında da bilgi verdi. Başlangıçta şahıs işletmesine 5 bin, sermaye şirketine 10 bin TL kuruluş desteği verildiğini belirten Müdür Dülger, “Senelik 25 bin TL’ye kadar istihdam desteği verilir. Geleneksel girişimcilik destekleri tarım, hayvancılık, eğitim ve sağlık sektörleri hariç, hizmet sektörüne bağlı tüm işletmeler, toptan veya perakende ticaretine bağlı tüm sektörler, turizm ve diğer kollara bağlı restoran, kafe, otel vs. için geçerlidir. İmalat destekleri ise geleneksel girişimcilik desteğine ek olarak makine teçhizat desteği alır. Teknoloji seviyesine göre 100 bin, 200 bin ve 300 bin TL destek alabilirler.” dedi. 

KOSGEB’den kredi faiz desteği

Aynı zamanda girişimcilikte kredi faiz desteklerinin de olduğunu aktaran Dülger, “Eğer işletmemiz bankadan kendisi kredi çekebilirse, KOSGEB de bunun faizine destek oluyor. Geleneksel girişimcilikte 3 sene toplamda 50 bin TL’ye kadar, kadın girişimci olması halinde 70 bin TL’ye kadar çektikleri kredilerde faizin ödemesine destek oluyoruz. Faiz destek puanı 10 ve 18 ay vadeli çekilen krediler için geçerli. İşletmelerimiz geleneksel girişimcilik destek programından yararlanmaya hak kazandıklarında bankaya gidip kredi için başvuruda bulunabildiler. Benzer şekilde imalatçılarımız için de kredi faiz desteği mevcut.” diye konuştu.

Destekler hakkında bilgi veren Müdür Dülger, “Şuanda yürürlükte olan, pandeminin tam kapanma dönemlerinde ilk kez açılan ve şuan 4’üncü döneminde olan ‘Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı var. İmalat, hizmet, ticaret sektörleri için geçerli olan bu programda 12 ay eleman istihdamı taahhüdü var. Mikro ölçekli işletmeler 125 bin TL, eğer işletme sahibi veya alacağı eleman kadın ise 135 bin TL maksimum 2 tane personel için destek alabilir. Küçük ölçekli işletmeler ise 5 kişiye kadar istihdam edebilir. Bu geri ödemeli bir destektir ve ödemeleri 2 sene sonra başlamaktadır. Faizsiz bir kredidir ve teminatsız, peşinatsızdır. 12 ay istihdam taahhüdünü veren ve bizim belirttiğimiz özelliklere sahip eleman çalıştıracak olanlar bu destekten yararlanabilir. Bu programın son başvuru tarihi 10 Ekim.” dedi.

Yurt içi fuar destekleri hakkında da konuşan Dülger sözlerini şu şekilde sürdürdü; “İhracat noktasında işletmelerin kapasitesinin artırılması noktasında yararlanabilecekleri yurtdışı pazar desteklerimiz bulunuyor. İşletmelerimiz ticaret kapasitesini geliştirme noktasında yüzde 50 destek oranıyla yurtiçi fuar desteğinden de yararlanabilir. TOBB’un fuarlar listesindeki fuarlara katılım sağlayan işletmeler için metrekare bazında boş stant alanı ile stant, yapı ve dekorasyon giderlerinin yüzde 50’sini destek kapsamına alıyoruz. Senelik fuarlar TOBB’ta yayınlanır. İşletmelerimiz gitmek istedikleri fuarları seçebilir ve gitmeden önce işletme geliştirme program başvurusunu yapabilirler.”
 

Bakmadan Geçme