KÖRFEZ BİLMECESİ?
Fethiye Körfezi'nin renk değişiminin sebebi henüz netliğe kavuşmamışken derelerden çamur akmaya devam ediyor. Fethiye halkı her gün yeşil renge bürünen denizle güne başlarken, yetkililerin bu soruna biran önce çözüm bulmasını istiyorlar. Öte yandan turizmciler ise umutla başladıkları yaz sezonunda, Körfez'de oluşan renk değişiminin turizmi olumsuz yönde etkileyeceği endişesi taşıyor.
Masmavi sularıyla turizmin gözde yerlerinden Fethiye, körfezde yaşanan renk değişikliği halkı tedirgin ediyor. İlk olarak 25 Haziran’da sarı ve yeşile bürünen rengiyle gündeme gelen Fethiye Körfezi ile ilgili iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Özelikle Çalış bölgesi ve kıyı boyunca değişen Fethiye Körfezi’nin rengiyle ilgili ilk olarak 26 Haziran’da MUSKİ’nin yaptığı açıklamada, olay ‘Alg’ patlamasına dayandırılmıştı.
Renginin düzelmesi beklenirken her geçen gün daha da kötü hal alan Körfez’in renginin atık sudan kaynaklı değiştiği iddiaları üzerine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün atık su arıtma tesisinde ve körfezde incelemelerde bulundu.
İncelemelerin ardından Gürün, “Atık su arıtma tesisinin körfeze negatif etkisi yoktur. Renk değişimi derelerden gelen tarımsal ilaçlardan kaynaklanıyor” demişti.
Gürün’ün bu açıklamasının ardından Tarım ve Orman İl Müdürü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü de Fethiye Körfezinde incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelerin ardından il müdürleri de renk değişiminin sebebinin tarım ilaçlarından kaynaklanmadığını, atık su artıma tesisinden oluştuğunu dile getirdiler.
Fethiye Körfezi çözüm beklerken konuyla ilgili son açıklamayı da Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca yaptı. Karaca açıklamasından Körfezin temizliği ile ilgili ilerleyen günlerde STK ve Oda Başkanları ile Ankara’ya çıkarma yapacaklarını, gerekirse konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadar ileteceklerini ifade etti. Belediyenin bütçesi ile Fethiye Körfezi temizliğinin imkansız olduğuna bir kez daha dikkat çeken Başkan Karaca, hükümet desteği gerektiğinin altını çizdi.
Öte yandan Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, körfezin kirliliği ile ilgili balık çiftliklerine dikkat çekti. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Bizim akarsularımızın başında balık havuzları var. Bunlar yeterli arıtmayı yapıyorlar mı? Yok, inanmıyorum. Fethiye Ziraat Odası, rahmetli Osman Başkan ve İsmail Başkan zamanında bu balık havuzlarının çökertmesi filtresi konusunda çok uğraş verildi. Ama nedense ilden denetime gelindiği zaman çökertmeler ve filtreler çalışıyor, denetim bittikten sonra bu kalkıyor! Burada gelen fosfor nereye gidiyor. Hepsi bizim denize gidiyor. Yanıklarda, Murt Deresinin başında, Ören Çayının başında var. Benim önerim bütün devlet dairelerine belediyelere, yetkililere; tarafsız bir üniversiteden uzman kişiler Fethiye Körfezinde inceleme yapıp raporu açıklansın” dedi.
Fethiye Çalış-Der Başkanı Mete Ay; "Bildiğiniz gibi eski bir kanalizasyon ve arıtma sistemimiz var. Yer altında eski kanalizasyon borularının ciddi anlamda revizyona ihtiyacı var. Bunu nereden anlıyoruz. MUSKİ'nin evlere verdiği suyun çok üzerinde yoğunlukta su arıtmaya gelmektedir. Yani taban suları ve yağmur suları bu eski borulardan sisteme girerek kapasiteyi zorlamaktadır. Bunun için bu yer altı boruların kontrol edilerek revize ya da yenilenmesi gerekiyor. Ovacık bölgesinin de arıtmaya dahil edilmesi ile kapasite artırımı yapılması gerekiyordu bu zaten yapılacak. Bildiğiniz gibi arıtmamız Biyolojik arıtma yapan bir arıtmadır. MUT deresine arıtmadan çıkan suyu vermeyerek her ne olursa olsun derin deşarj yapılmalıdır. Bir an evvel Şövalye Adası, Çiftlikköy, Kargı, Bunun gibi kanalizasyona bağlı olmayan bölgelerin projelendirilip merkezi arıtmaya bağlanması gerekiyor. Fethiye körfezine derelerden inanılmaz derecede mil, kil, kum ve kimyasal atıklar karışmakta. Bu da Fethiye körfezinin doğal dengesini bozarak yok olmasına neden oluyor. Böyle giderse 15 yıl sonra körfezde yürüyecek hale geleceğiz. Bu Körfezi doldurup balçık yığını hale getiren derelerde Üniversitelerden destek alınarak proje oluşturulması ıslah çalışması yapılması bu kum ve milin gelişinin engellenmesi gerekiyor. Bunu Devlet Su İşleri’nin yapabileceğine inanıyorum. Fethiye körfezinin vakumlu temizlik araçlarıyla temizlenmesi, tabandaki çamurun alınması artık kaçınılmaz bir gerçektir. En kısa sürede yapılması körfezi ve Fethiye'yi rahatlatır. Özellikle yüksek sezon dediğimiz yaz ortasında 5 yıldızlı otellerin ve kanalizasyona bağlı olmayan bölgelerdeki büyük sitelerin arıtmaları ciddi anlamda kontrol edilmelidir. Yıllar önce kart sistemine geçilen günübirlik teknelerin bol olduğu sezonda özellikle kanun koyucunun kanuna uyulup uyulmadığını kontrol etmesi, uyulmadığı takdirde gerekirse cezai yaptırım ile önlem alması da şart olmuştur. Doğa ve tabiatın önemini farkındalığını insanları eğiterek arttırabiliriz. Bugünü değil geleceğimizi kurtarmanın yolunun da eğitimden geçtiğini düşünüyorum. Fethiye'mizin ve Çalış’ımızın yaşanabilir, ziyaret edilebilir bir İlçe olması için bizlerde sivil toplum örgütü olarak ellimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Turizme gelince Turizmciler bu yıl beklentilerinin çok altında kaldılar. Tabi Türkiye'deki ekonomik tablo Türk vatandaşlarını ciddi manada etkiledi. Avrupa pazarı da beklentilerin çok altında kaldı. Turizmciler her sezon öncesi ciddi hazırlıklar yapıyor. Büyük beklentiler içine giriyor. Fakat her geçen gün değişen dünya konjonktürü ülkemiz turizmini de ciddi anlamda etkiliyor." dedi.
"FETHİYEMİZ ELDEN GİTMEDEN"
"En büyük endişem ise insan odaklı olumsuzlukların Fethiye’mize verdiği zararlar. Özellikle eğitimsizlikten kaynaklanan çevresel sorunların Fethiye'yi hem yaşanabilir hem de ziyaret edilebilir bölge olmaktan çıkarması. Bunun için bir şeyler yapmak gerekiyorsa bunu bilim ve ilim gücüyle yürütülmesi gerekiyor. Maalesef iş işten geçtikten sonra bilim insanlarına ve üniversitelere Nerde yanlış yaptık diye soruyoruz. Bana göre dünyanın en güzel ilçesinde yaşıyor. Deniz, kum, güneş ve doğal güzelliklerimiz ile turizmde çeşitlilik yapmaya çalışarak turizm savaşı veriyoruz. Bu kadar güzelliğin bir arada olduğu ve içinde yaşadığımız, bir parçası olduğumuz Fethiye'mize sahip çıkarak yarının önlemlerini almamız artık elzemdir gereklidir. Fethiye'miz elden gitmeden yerel yönetim ve merkezi yönetimlerle birlikte adımlar atmalıyız. Önümüzdeki 5 yılın değil, 50 yılın altyapı ve üstyapı planlarını yaparak hayata geçirmeliyiz. Maalesef bu yalnızca Fethiye'nin değil Türkiye’nin bir sorunu gibi geliyor bana. İşte hepimiz gerek iktidarı gerek muhalefeti gerek sivil toplum örgütleri ve turizmciler olarak bu sorunların çözümünde sorumluluk almalı günü değil geleceğimizi kurtarmak için adım atmalıyız."
KÖRFEZE ÇAMUR AKMAYA DEVAM EDİYOR
Fethiye Körfezi’yle ilgili açıklamalar peşi sıra gelirken körfeze ise çamur akmaya devam ediyor. Fethiye’deki alışveriş merkezi önünden akan dereden çamur akması vatandaşı isyan ettirdi. Çamur akan dereyi çeken vatandaşlar, sosyal medyadan görüntüleri paylaştı. Görüntüler hem isyan ettirdi hem de yürekleri sızlattı.
HALK ÇÖZÜM BEKLİYOR
Körfezdeki renk değişimiyle ilgili iddialar bir birini kovalarken bölge halkı, turizmciler ve esnaf çözüm bekliyor. Bilmeceye dönen körfezdeki renk değişimi ile ilgili yapılan açıklamaların hiçbirinde çözüm yolu anlatılmaması ise dikkat çekiyor. Yapılan haberlerin altına sosyal medyadan yorum yapan vatandaşlar, tedirginlik yaratan renk değişimi sorununun bir an önce çözüm bulunması gerektiğini dile getirdiler.
Konuyla ilgili AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, sosyal medya hesabı üzerinden şu ifadelere yer verdi:
“Fethiye Körfezimizde yaşanan görüntü ve kötü kokuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla görüşmeler yaparak manzaranın giderilmesi için çalışmalar başlatıyoruz. Fethiye halkımızın ve turizmin zarar görmemesi için üzerimize düşeni yapacağız.”
İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun da geçtiğimiz günlerde soru önergesi vererek Fethiye Körfezini meclise taşımıştı.
Öte yandan 31 Mat seçimleri öncesi Fethiye’ye gelerek körfezde incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yeniden Fethiye’ye gelip incelemelerde bulunması bekleniyor.