• Haberler
  • Güncel
  • Kırsal Kalkınma Hibe Destekleri Hakkında Bilgi Verildi

Kırsal Kalkınma Hibe Destekleri Hakkında Bilgi Verildi

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nda (FTSO), düzenlenen toplantıda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından tarım, gıda, hayvancılık ve kırsal kalkınma alanındaki yatırımlara hibe desteği sağlayan IPARD III Programı hakkında sektör temsilcilerine bilgi verildi.

  • 532

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde 25 Nisan 2024 Perşembe günü TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü ve Muğla İrtibat Ofisince gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına FTSO Meclis Başkanı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Ramazan Dim, Türkiye Haller Federasyonu Başkan Yardımcısı Atabey Akgün, Fethiye Seydikemer Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak, üretici kooperatifleri yöneticileri ile FTSO üyesi işletmelerin yetkilileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Dim, “Bölgemiz her ne kadar turizm bölgesi olarak bilinse de bu bereketli topraklar ciddi bir tarım ve hayvancılık potansiyeline sahip. Kendi imkânlarıyla yaptıkları yatırımlarla hayranlık uyandıran işlere imza atan yatırımcılarımızı, AB tarafından desteklenen fonlardan sağlanacak hibe destekleri buluşturmak Odamızın temel görevi. Bu kapsamda Odamız ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz bilgilendirme toplantısında, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Aydın İl Koordinatörlüğü ve Muğla İrtibat Ofisi yetkilileri, ilgi sektörlere sağlanan destekler ve başvuru süreci hakkında detaylı bilgi verecekler. Özellikle bölgemizin de önemli sektörleri arasında olan su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile süt ve süt ürünleri, kırmızı et,  kanatlı eti, yumurta ve meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektörlerine yönelik desteklerin işleneceği toplantımızın faydalı ve verimli olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Toplantıda daha sonra söz alan TKDK Aydın İl Koordinatörü Arzu Akar, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı'nın Kırsal Kalkınma bileşeni olan IPARD’ın Türkiye’de 2012 yılında uygulanmaya başladığını belirterek, bugüne IPARD I ve IPARD II programıyla 42 ilde 25 binin üstünde projeye 45 milyar TL destek sağlandığını belirten söyledi. 2024-2027 yıllarını kapsayan IPARD III Programı ile birlikte bu desteklerin 81 ilin tamamında uygulanacağını kaydeden Arzu Akar, AB mali yardımı ve ulusal bütçeden kaynak aktarılarak ortaya konan IPARD Programıyla tarım, gıda, hayvancılık ve kırsal kalkınma alanlarındaki yeni işletmelerin kurulması ve mevcut işletmelerin modernizasyonunu yatırımlarına % 50 ile %75 arasında hibe desteği imkânı sağlandığını vurguladı. Akar, “Muğla Tarım ve Orman Menteşe İlçe Müdürlüğü binasındaki TKDK Muğla İrtibat Ofisi’nde görev yapan uzmanlarımız daha detaylı bilgilendirmede bulunmak için siz değerli yatırımcılarımızı bekliyorlar.” dedi.

Bilgilendirme toplantısında Muğla İrtibat Ofisi Uzmanı Murat Neslihanoğlu da IPARD III Programı kapsamında verilen destekleri ve koşulları hakkında detaylı sunum yaptı. Sunumun ardından Aydın İl Koordinatörü Arzu Akar ve Muğla İrtibat Ofisi Uzmanları, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Programa göre;  Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar” kapsamında, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kırmızı et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kanatlı eti ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, yumurtanın işlenmesi ve pazarlanması alanlarında sunulacak projelerin yapım işleri, makine-ekipman ile hizmet alımları ve görünürlük harcamalarına yönelik giderler desteklenecek. Başvurular, 9 Mayıs 2024 tarihine kadar yatırım yapılması planlanan şehirdeki TKDK İl Koordinatörlüğüne veya TKDK İl İrtibat Ofisine yapılabilecek.
 

Bakmadan Geçme