KENT KONSEYLERİ TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI

Muğla Kent Konseyleri toplantısı sonuç bildirgesi açıklandı. Muğla Kent Konseyleri toplantısının sonuç bildirgelerinden olan 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz ulaşım hakları ile ilgili açıklama yapıldı.

  • 921
KENT KONSEYLERİ TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Datça Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde çevrimiçi olarak Marmaris, Menteşe, Bodrum, Fethiye ve Milas Kent Konseyleri olmak üzere 6 kent konseyi katılım sağladı. Sonuç bildirgesinde 65 yaş üstü vatandaşların ulaşımda yaşadıkları sorunlar ile ilgili önerilerde bulunuldu. Bildirgede şu ifadelere yer verildi;
“65 yaş üstü vatandaşlarımızın ulaşımda yaşadığı sorunların devam ettiği ve bu konuda ayrımcılığa uğradıklarına yönelik yoğun şikayetlerin geldiği başta Datça Kent Konseyi olmak üzere kent konseyleri tarafından dile getirildi. 65 yaş üstü ücretsiz ulaşım tüm ülkede uygulanmasına rağmen, Muğla’da bu kadar büyük boyutta sıkıntı yaşanmasında şoför esnafı ile 65 yaş üstü vatandaşlarımızı sorunun iki ayrı tarafıymış gibi gösteren söylemler ve düşüncelerin de etkili olduğu; oysa şoför esnafının yaşadığı sorunların temel nedeninin 9 Temmuz 2019’da Menteşe Kent Konseyi tarafından düzenlenen ulaşım forumunda şoför esnafı tarafından da dile getirildiği üzere, tüm ülkede yaşanan olağanüstü pahalılık sonucu girdi, bakım, sigorta vs maliyetlerindeki aşırı artış ve akaryakıttan alınan yüksek ÖTV olduğu, bunun yanında Muğla’da toplu ulaşımın %80 oranında özel sektör eliyle sürdürülmesinin önemli faktörlerden biri olduğu konusunda ortaklaşıldı. Çözüm önerisi olarak, daha önce de önerdiğimiz üzere; toplu taşıma esnafına taşıdığı ücretsiz yolcu sayısına bakılmaksızın araç başına yapılan 1000TL’lik katkının ücretsiz taşınan yolcu oranına göre dağıtılması, toplu taşıma esnafının kullanıdığı akaryakıttan alınan ÖTV’nin denizcilikte olduğu gibi sıfırlanması, Muğla’da toplu ulaşımda %80’e % 20 olan özel sektör/kamu oranının kamu lehine arttırılması gerektiği ve şoför esnafının yaşadığı sıkıntılardan 65 yaş üstü vatandaşları sorumlu tutan söylemlerle mücadele edilmesi önerildi. Bodrum ve Fethiye Kent Konseyleri tarafından bu konuda ayrı bir çalışma grubu kurulması önerisi de kabul edildi.”
Ayrıca Muğla Kent Konseyleri toplantısı sonuç bildirgesinde aşağıda yer alan maddelerde görüşüldü.
“-Kent Konseyi olmayan ilçeler ile görüşme gündemine geçildi. Bu sorunu belediye başkanları ile görüşerek değil, yerelde güçlü olan STK’lar ile görüşme sağlanarak çözüme ulaşılacağı görüşü ön plana çıktı. 2 Kasım 2019’da yapılan Muğla Kent Konseyleri toplantısında alınan karar üzerine dönem sözcülüğünü yapan Menteşe Kent Konseyi tarafından belediyelere yazılan yazılara cevap gelmediğinden bu belediyelere tekit edilerek cevabi yazı istenmesi kararlaştırıldı.
-Kent Konseylerinin bütçe ve kimlik sorunlarıyla ilgili gündeme geçildi. Bu konu hakkında Türkiye Kent Konseyleri Platformu, Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ege Kent Konseyleri Birliği ile iletişime geçilmesi kararlaştırıldı.
-Kaçak yapılaşma ile mücadele konusunda Bodrum Kent Konseyi son zamanlarda ulusal basında ses getiren çalışmalarını aktardı. Sonuç olarak bu konuda belediyelerin yapacağı çalışmalara destek verilmesi kararlaştırıldı.
-MUÇEV konusunda ise pandemiden önce gerçekleştirmeyi planladığımız basın açıklamasının tarihinin yeniden belirlenerek gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır.”
 

Bakmadan Geçme