'KELEBEKLER VADİSİ' İÇİN TOPLANDILAR

Doğal ve ekolojik zenginliğinin yanı sıra muhteşem doğa manzarasıyla da dünyanın göz bebeği Kelebekler Vadisi'nin 1. Derece Doğal SİT statüsünün düşürülmesinetepkiler devam ediyor. Konuyla ilgili Fethiye Mimarlar Odası'nda Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Sekreteri Birol Keski, Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Saygın Güngör ve CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay'ın da katılımıyla toplantı düzenlendi.

  • 2086
'KELEBEKLER VADİSİ' İÇİN TOPLANDILAR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye’nin cennet köşelerinden Kelebekler Vadisi’nin 1. Derece Doğal SİT statüsünün düşürülmesi tartışmaları beraberinde getirdi. Özellikle Salda Gölü ve Kaz Dağları’nda yapılmak istenen çevre katliamının ardından Kelebekler Vadisi’ni de talana açacak gelişme kamuoyunun tepkisini çekti. Fethiye’de, Kelebekler Vadisi’nde yaşanabilecek talana karşı CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay’ın da katıldığı bir toplantı düzenlendi. Fethiye Mimarlar Odası’nda yapılan toplantıda Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Sekreteri Birol Keski, Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Saygın Güngör bilgiler aktardı. Toplantıda; Mimarlar Odası Muğla Şubesi ve Fethiye Temsilciliği, Kelebekler Vadisi’nin 1. Derece Doğal SİT statüsünün düşürülmesinin bölgede yapılaşmayı başlatacağına dikkat çektiler. Mimarlar Odası Muğla Şubesi ve Fethiye Temsilciliği, Kelebekler Vadisi’nin turizm faaliyetine açılmasına karşı olduklarını belirterek, konunun takipçisi olacağını duyurdu.

 

Toplantının ardından Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi’nden yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Muğla İli, Fethiye İlçesi, Faralya Mahallesi, Hisar Mevkisi ve çevresindeki alanları kapsayan bölgede  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın  29.07.2019 tarih, 176367 sayılı kararı ile Doğal Sit  Alanları yeniden tescil edilmiştir.  Alınan kararda, mevcutta Hisar Mevkisindeki  ‘Tesbitli Köy Yerleşik Alanı’, daha evvel 3. Derece Doğal Sit Alanı kapsamında iken, ‘Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmiş,  Kelebekler Vadisini de kapsayan civar alanları ise daha evvel 1. Derece Doğal Sit Alanı kapsamında iken ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak tescil edilmişlerdir.

19.07.2012 tarih ve 28358 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren  ‘Korunan Alanların Tesbit, Tescil ve Onayına İlişkin Usül ve Esaslara Dair Yönetmelik’   hükümleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 05.01.2017- 99 sayılı ‘Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı’  uyarınca Nitelikli Doğal Koruma Alanı olarak tescil edilen alanlar içerisinde, balıkçı barınağı, ahşap iskele, alanın doğal yapısı ile uyumlu çadırlı kamp alanı, bungalov, bekçi kulübesi ve günü birlik faaliyetlerin yapılabileceği belirlenmiştir. Bu alanlarda  günübirlik faaliyetler, bungalov, çadırlı kamp alanı gibi kullanımların yapılabilmesi  için ‘Koruma Amaçlı İmar  Planları’nın yapılması ve ilgili Bakanlıklarda onaylanması  zorunludur. Bu sebeple, doğal sit alanlarında yapılan bu düzenlemeler bölgenin doğrudan imara açıldığı anlamı taşımasa da, bu alanlarda yukarıda açıklanan  türdeki yapılaşma baskısı artıracak, doğal güzelliklerin hızla tahrip olmasına ve ucu açık kapasitesi belirlenmemiş kullanım biçimlerinin ortaya çıkmasına sebep olacaktır.  Tabiatın ülkemize hediyesi olan bu alanların korunarak gelecek nesillere aktarılması en önemli sorumluluk olmalıyken, alana yüklenecek fonksiyon ve yapılaşma doğal dengeyi bozacaktır.  Kelebekler Vadisinin  büyük bölümünü nitelikli koruma alanına dönüştürülmesinin doğru bir karar olmadığı düşünülmekle birlikte, bundan sonraki süreçte yöre halkının, sivil toplum kuruluşlarının ve yerel idarelerin görüşlerinin alınarak korumaya yönelik kullanım biçimlerinin net bir şekilde belirlendiği koruma ve yönetim planı çalışmalarının bir an önce yapılarak spekülasyonlara imkan tanınmadan yapılaşma baskısının ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Kelebekler Vadisinde adı “bungalov” da olsa hiçbir şekilde yapı yapılmasına izin verilmemesi ve denetim mekanizmalarının daha etkin çalıştırılarak bölgenin talanına mahal verilmemelidir.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi bundan sonraki süreçte de konunun takipçisi olacak ve bölgenin en doğal haliyle gelecek nesillere aktarılabilmesi için mücadeleye devam edecektir.

Saygılarımızla.”

 

Kelebekler Vadisi’nin 1. Derece Doğal SİT statüsünün düşürülmesine CHP Muğla eski Milletvekili Nurettin Demir’de sert tepki gösterdi. Demir sosyal medya paylaşımında; “Yazıklar olsun. Çevre ve Şehircilik Bakanlığını hemen lav edilsin. Sanki Çevreyi korumak için değil talan etmek için kurulmuş. Yazıklar olsun! Fethiye Kelebekler Vadisi 1. Derece Sit Alanı özelliğinden çıkarılmış. Duyduk Duymadık demeyin” ifadeleri dikkat çekti.

Bakmadan Geçme