Kaymakam ve Belediye Başkanı protokol imzaladı
Fethiye Körfezi'nin geçtiğimiz yıl renk değişikliğine neden olan etmenlerin ortadan kaldırılması için ilk adım olan Zirai İlaç Atık Biriktirme Noktaları Protokolü, Tarım ve Ormancılık İlçe Müdürlüğü adına Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner ile Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca tarafından imzalandı. İmza töreninde Zirai İlaç Atık Biriktirme Noktalarına ambalajlar Kaymakam Şahiner ve diğer yetkililer tarafından atılıp, farkındalık yaratıldı. Zira İlaç Atık Biriktirme Noktalarının Karaçulha, Çamköy, Esenköy ve diğer mahallere konulacağı öğrenildi.
Geçtiğimiz yıl alg patlaması nedeniyle Fethiye Körfezi’nde renk değişikliği meydana gelmiş, konuyla ilgili toplantılar ve açıklamalar yapılmıştı. Günlerce süren tartışmaların ardından Fethiye Belediyesi de Gazi Üniversitesi’nden bilim adamlarına araştırma yaptırmıştı. Araştırma sonucunda hazırlanan raporda zirai atıkların da kirletici unsur olduğu ileri sürülmüştü. Fethiye Kaymakamlığı’nın öncülüğünde yapılan toplantılarda kirleticilerin ortadan kaldırılması için kurumlar ve STK’ların işbirliği içerisine girmesi kararlaştırılmıştı. Tarım ve Ormancılık İlçe Müdürlüğü, Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile birlikte çalışarak; atık biriktirme noktaları oluşturulmasını kararlaştırdı. İlk planda 12 adet Zirai İlaç Atık Biriktirme Noktası oluşturulup; Kaymakamlık ve Fethiye Belediyesi arasında protokol imzalanması kararlaştırıldı.
Protokol imza töreni Fethiye Tarım ve Ormancılık İlçe Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. İmza törenine Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Muğla Tarım ve Ormancılık İl Müdürü Barış Saylak, Fethiye Tarım ve Ormancılık İlçe Müdürü Şaban Sarıkaya, AK Parti Fethiye İlçe Başkanı Turgay Öztürk, Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ve diğer yetkililer katıldı. Zirai İlaç Atık Biriktirme Noktaları Protokolü, Tarım ve Ormancılık İlçe Müdürlüğü adına Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner ile Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca tarafından imzalandı. Biriktirme noktalarına destek olan firmalara teşekkür belgeleri sunulurken, Fethiye Belediyesi’nin 10 adet daha konteynır sözü verdi. Bu arada töreni izleyen Kemal Sadi Yedekçioğlu isimli işletmeci 2 adet konteynırı da kendisinin yapacağını duyurdu.
PLANLAMALARIMIZI YAPTIK
Törende konuşan Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, “Geçtiğimiz yıl körfezde bir kirlilik yaşandı. Bununla ilgili Fethiye ve Muğla’da toplantılar yaptık. Kirliliğin önlenmesi adına kısa, orta ve uzun vadede alınması gereken kararlar görüşüldü; planlamalar yapıldı. Bu planlamalardan birisi de Fethiye Körfezi’ni kirletebilecek unsurlardan sayılan zirai atıkların atılmamasıydı. Bununla ilgili arkadaşlarımız, bizler ve Belediyemiz ortak bir çalışmaya imza attık. Konteynırları en yakın zamanda yerlerine koyacağız. Salgın döneminde de üretimin durmaması adına gerekli önlemler alındı. İlerleyen süreçte de tüm kurumlarımızla çiftçilerimizin emrindeyiz” ifadelerini kullandı.
KİRLİLİĞİN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz gibi bir yıl önce büyük bir sıkıntı ile karşı karşıya kalmıştık. Fethiye Körfezi’nde bir alg patlaması olmuş, bununla ilgili Sayın Kaymakamımız ve uzmanlar ile birlikte toplantılar yaptık; raporlar hazırladık. Gazi Üniversitesi’nden 7 bilim adamına yaptırdığımız araştırmada burada birtakım bulgulara rastlandı. Ziraat ile uğraşan arkadaşlarımız, bu açıklamalardan rahatsız olduğunu dile getirmişti. Bunlar bizlerin görüşü değildi. Aktarılan bilgiler doğrultusunda yerel ve ulusal basına açıklamalar yaptık. Körfezin kirliliğini önlemek adına Sayın Kaymakamımız, Tarım ve Ormancılık İl ve İlçe Müdürlerimiz ile Fethiye Belediyesi ortaklaşa bir çalışma ekibi kuruyoruz. Fethiye’yi korumak ve körfezdeki kirliliği önlemek adına bugün harekete geçtik. Bunun yanında diğer ilgili faktörlerle mücadelemize devam edeceğiz. Bakanımızla birlikte körfezin temizliği için var gücümüzle çaba göstereceğiz. Ortak işbirliğimizin Fethiye’ye hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
KÖRFEZ MASMAVİ OLMALI
Muğla Tarım ve Ormancılık İl Müdürü Barış Saylak açıklamasında, “Geçtiğimiz yıl Fethiye Körfezi’nde yaşanan görüntünün, kirletici etkilerinden birisi olarak görülen zirai ilaç ambalaj atıkları ile ilgili Fethiye İlçe Müdürlüğümüz etkin rol oynamıştır. Bizler de körfezin masmavi olması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Pandemi sürecinde tarımsal üretimin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu.