Kayaman, 'Sevgi varsa engel yoktur'

Gelecek Partisi Muğla İl Başkanı Selahattin Kayaman, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeni ile yazılı bir açıklama yaparak, 'Sevgi varsa engel yoktur' dedi.

  • 995
Kayaman, 'Sevgi varsa engel yoktur'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayaman yaptığı yazılı açıklamada, “Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında kabul edilen Dünya engelliler günü özel günlerden biridir. 1993 yılında engellilerin sorunlarını yeni tanımlama ve başlıklar halinde insan hakları meselesi kapsamında yorumlanmıştır. Engelli; işitme, görme, ortopedik, duyma, spastik veya zihinsel olarak bilinir. Demografik çalışmalarda toplumların ortalama  %10 nu engelli olarak görülmektedir. Ülkemizde bu oran %12.3, İngiltere ve Hollanda’da %26’lar seviyesindedir. Toplumun yaşlı nüfusuna %20’lik kronik hastalığı olan insanlarımızı da eklediğimizde, kabaca her dört kişiden birisi için aşırı özen gösterilmesi gereken hedef nüfus ortaya çıkmaktadır. Bu rakam ülkemiz için 10 milyon sınırındadır. Muğla’mızda kırk bin engelli bulunmakta, on bir de engelli derneği faaliyet göstermektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ulusal Engelliler veri tabanına göre kamu kuruluşlarına herhangi bir nedenle başvurmuş bireylerin beyanları esas alındığında toplam 1.600.000 bin kişi engelli kapsamındadır. Dünyada ki engelliler ise 700.000.000 milyonu geçmektedir” dedi.
ENGELLİ OLMAK SORUN DEĞİL
Kayaman, engelli olmanın sorun olmadığını belirterek, “Engelliye, engel olmak sorundur” dedi. Kayaman, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün toplumsal algıyı ve farkındalığı arttırarak engellilere yönelik, bu özel günün amacı toplumun her alanında engelli bireylerin haklarının ve refahının teşvik edilmesi engelli bireylerin durumu ile ilgili politik sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın her alanındaki farkındalığın arttırılması 3 Aralık tarihinde dünyada olduğu gibi ülkemizde ’de bu özel günün anlamını pekiştirecek çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bir yandan engelli hakları vurgulanırken diğer yandan engellilerin yaşadıkları zorlukların fark edilmesi için çalışılıyor engelli bireylerin aslında diğer bireylerle eşit haklara sahip olduklarının tüm toplum tarafından bilinir olması için uğraşılıyor. Engelli olmak sorun değil, engelliye engel olmak sorundur. Asıl engelliler onları göremeyenlerdir.  Yalnız bu gün değil her gün engellileri hatırlamak gerekir” ifadelerini kullandı. 
YASAL DÜZENLEME
Yasal düzenlemelere dikkat de çeken Selahattin Kayaman, “Engellilere bakan anne, baba, kardeş 15 yılda emeklilik hakkı kazanabilmesi için yasal düzenlemelerin yapılması, engellilere verilen bakım yardımının aile gelirine bakılmaksızın tam olarak ödenmesi ile 1. Derecedeki engellilerin anne, baba ve kardeşlerine iş imkânları sağlanmalıdır. Gelecek Partisi olarak engellilerin yanındayız. Engel olma destek ol! Sevgi varsa engel yoktur” diye konuştu. 
 

Bakmadan Geçme