- Haberler
- Kültür Sanat
- KAYA HALISI GELECEK KUŞAKLARA AKTARILIYOR
KAYA HALISI GELECEK KUŞAKLARA AKTARILIYOR
Fethiye Kaymakamlığı Kültür Merkezi tarafından açılan Kaya Halısı Dokuma Kursunda eğitim alan kursiyerler, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatıyor.
Fethiye Kaymakamlığı Kültür Merkezi tarafından açılan Kaya Halısı Dokuma Kursunda eğitim alan kursiyerler, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatıyor. Halı desenleme ve halı dokuma konusunda eğitim alan 19 kursiyer, Fethiye yöresine ait Kaya Halısı ve Fethiye kilimi örneklerini dokuyor. Dokuma tezgahlarında kök boyası ile boyanmış ipleri halıya dönüştüren kadınlar, geleneksel el sanatları ürünlerini gelecek kuşaklara aktarıyor.
Kursun halı ve kilim öğretmeni Meryem Balıkçı, gazetecilere yaptığı açıklamada, mayıs ayına kadar sürecek kış dönemi kursuna bu yıl 19 kursiyerlerin katıldığını söyledi. Kursiyerlerle 240 saat halı desenleme, 344 saat ise halı dokuma dersleri verdiklerini belirten Balıkçı, kurs sonunda yapımı tamamlanan el sanatları ürünlerini satışa sunmayı hedeflediklerini ifade etti.
Balıkçı, 20 yıldır halı dokuduğunu, 3 yıldın bu yana da ilçedeki kurumların desteğiyle açılan kurslarda el sanatları geleneğini yaşatmaya çalıştığını vurguladı.
Kaya Halısının Orta Asya'da Türkmen halısı olarak bilindiğine dikkati çeken Balıkçı, "Bu halının hikayesi koyunun sırtından başlar. Koyundan elde edilen yün işlenerek ip haline getirilir. Daha sonra kök boyaları ile renk renk boyandıktan sonra dokuma tezgahlarında şekil bulur" dedi. Balıkçı, tamamen el işçiliği ve doğal kök boyaları ile yapılan halıların teknolojiye yenik düştüğünü, açtıkları bu kurs ile de geçmişten gelen bu geleneği ellerinden gediği kadar gelecek nesillere aktarmaya çalıştıklarını anlattı. Kursiyerlerin dokuduğu halılarda geçmişten gelen geleneksel desenleri kullanmaya özen gösterdiklerine değinen Balıkçı, şöyle konuştu:
"Atalarımızdan bu yana gelen motif ve desenlere dokuma tezgahlarına yeniden hayat veriyoruz. Bu kültürün yaşaması ve gelecek nesillere aktarılması çok önemli. Kursiyerlerimiz hem dokuma işini öğreniyor hem de çocuklarına birer kültür mirası bırakıyor. Kurs sonunda da burada dokunan halıları satışa yönelik bir sistemle değerlendirmeyi planlıyoruz." Kursiyelerden Hayriye Vural ise 2 yıldır katıldığı kurstan büyük keyif aldığını dile getirdi. Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatları ürünlerine hayat verdiklerini kaydeden Vural, "Bu kültürü yaşatmak bize ayrıca mutluluk veriyor. İlerleyen günlerde yaptığım ürünlerin satışını da düşünüyorum. Antikayı çok seviyorum bunları satın alamayınca yapmayı düşündüm ve bu kursa başladım" diye konuştu.
Bakmadan Geçme
Büyükşehir’in Süslemeleriyle Muğla Işıl Işıl
Muğla’da Yasa Dışı Maymun Besleyen Şahıs Yakalandı
Fethiye’de Yeni Yıl Hareketliliği, Hediyelik Eşya Satışları Arttı
Helikopter kazasında hayatını kaybeden ATT Selçuk Saykal'ın son görüntüleri
Muğla'nın 9 ilçesinde 2 günlük dev elektrik kesintisi Fethiye ve Seydikemer dahil
Volkan Demirel’den Şenol Güneş’e, 'Ölüye Saygısı Olmayanın Dirisine Saygı Duymam'