• Haberler
  • Güncel
  • Karayiğit, 'Çiftçimiz de tüketicimiz de mağdur durumda'

Karayiğit, 'Çiftçimiz de tüketicimiz de mağdur durumda'

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, sebze ve meyve fiyatlarından dolayı hem çiftçilerin hem de tüketicilerin mağdur olduğunu belirtti. Başkan Karayiğit, mikrofonlarımıza çeşitli açıklamalarda bulundu.

  • 777

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, yaptığı açıklamada “Üretici fiyatlardan dolayı mağdur durumda, aynı şekil tüketici de mağdur durumda. Aradaki fiyat uçurumu domates halde 10 lira – 18 lira arası oynuyor. Kasa, ambalaj, nakliye maliyetleri oluyor.

Senelerdir beklenen haller yasası hala gündeme çıkmadı. Her sene sezon başında bekliyoruz ama çıkmıyor. Haller yasası çıktığında kısmen de olsa bunun önüne geçeceğiz. Bundan 2 ay önce sizin de bildiğiniz gibi narenciye de bir akım oldu. Narenciyeyi satanlar sattı ama şu 1.5 aydır hiçbir kıpırtı yok. Dalında duruyor. Çiftçiler diyecek ki girdi fiyatlarımız durmuyor. 18-40 bin lira bandında çıktı. 100 gram ilaç 1000 liranın üzerinde, sulama fiyatları hepsi çok arttı. Narenciye bu şekilde zarar oluyor. Limon ağırlıklı bölgemiz Dalaman, Köyceğiz, Ortaca’da söküm yok ama sökmeyi düşünmeyi çiftçilerimiz var. Toplantıda bu konuları biz bildiriyoruz. Tarım ve ekonomi bakanlığına bildiriyoruz ve sorun çözülür mü bekliyoruz. Bizim işimiz buradaki sorunları Ankara’ya taşımak. Bu sorunlar her gün Ankara’ya iletiliyor merak etmesin çiftçilerimiz. Ekim ve Kasım’da yağmur çok göremedik. Bu iklimler kayıyor herhalde. Yağmur yağmadığı zaman çiftçilerimizin arpa buğday ekimleri gecikiyor. Narenciyedir ayvadır nardır zeytindir bu tür şeyler toprağı ne kadar sularsanız sulayın çıkmaz, yağmur görmesi lazım. Ben seralara bastığım su Yanıklar’da 1/3’e düştü ben bile 61 yaşımda böyle bir şey görmedim. Allah yardımcımız olsun. Geçen seneye göre zeytinyağı fiyatlarımız bu sene 200-250 lira arasında değişiyor. Yeşil ve siyah zeytin fiyatları düştü. Bu aralar zeytin fiyatları 20-50 lira arasına düştü. Zeytin bu sene yok. Ürünler az olmasından dolayı zeytinyağı fiyatları yüksek seyredebilir.”

“BEN ÇİFTÇİLİĞİN ÇEKİRDEĞİNDEN YETİŞTİM, BANA ÇİFTÇİLİK Mİ YAPIYOR BİLECEK DİYORLAR!”
Başkan Karayiğit, “Ben buradan sizlerin vasıtasıyla çiftçilerimize seslenmek istiyorum. Ben Kenan Karayiğit, Ziraat Odası Başkanıyım ve geçen günlerde size açıklamalarda bulunduk. O gün domates fiyatları 15-22 lira arası demiştim. Biz de domates 15 liraya domates satılırsa çiftçimiz para kazanmaz demiştik. Çiftçimiz 20 lira bandına satarsa para kazanır dedik. Biz bunları söylerken her şeyden haberimiz var, 40 senedir seracılık yapıyorum bir şeyleri biliyoruz ki konuşuyoruz. Bazı çiftçilerimiz Kenan başkan çiftçilik mi yapıyor da bilecek demişler. O arkadaşları açık oturuma davet ediyorum. Ben çiftçiliğin çekirdeğinden yetiştim. Ben babamı kaybettim 13 yaşında traktörün üstüne çıktım. Hale çağırsınlar geleyim. Geçen gün hale gittim ve ben çiftçimin yanındayım ama bana Kenan başkan çiftçilikten ne anlar derlerse o arkadaşlar yanlış konuşuyordur. %80’i odamıza kayıtlı değildir. Sadece senelik 110 lira aidat ücretimiz var o çok geliyorsa bir yazı yazar burayı feshederiz gider o arkadaşlar Seydikemer’e bağlanır. Bana laf atan o arkadaşları görün bak odamıza kayıtlı değildir” dedi.

Bakmadan Geçme