Karayiğit, 'Çiftçimiz bilinçli üretim yapmaktadır'

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, her hafta Cuma günü kurulan Üretici Pazarında denetlemelerde bulundu.

  • 719
Karayiğit, 'Çiftçimiz bilinçli üretim yapmaktadır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Karayiğit bir ıspanak tezgahında, son günlerde Türkiye genelinde yer alan ıspanaktan kaynaklanan zehirlenme vakalarına yönelik açıklamalarda bulundu ve kameralar önünde ıspanak yedi. Karayiğit, İstanbul ve Tekirdağ’da onlarca vatandaşın zehirlenmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Ispanak tarlasının bir kenarında yabancı otlar var. Kenardaki otlardan karışmış, içinde de tek tük çıkmış. İşçiler bunu toplarken büyük ihtimalle karıştırmış” ifadelerini kullandı. 
ÜRETİCİLERİMİZE KEFİLİM
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit açıklamasında, “Yaklaşık 16 yıldır Ziraat Odasında yöneticilik ve başkanlık yapmaktayım. Tarım Kredi Başkanlıklarında görev yaptım ve hala da yapmaktayım. Bunun yanı sıra ekmeğini çiftçilikten kazanan bir vatandaşım. Ispanakta bu tür zehirlenme vakasına hiç rastlamadım. Ispanak günlük veya en fazla iki gün içerisinde üretilen bir sebze. Bizim çiftçimiz artık çok bilinçli bir şekilde işini yapıyor. Yani tarlada ıspanağa tarlada ilaç atıp da pazara getirmez. Üreticimin bu şekilde çalıştığına ben kefilim. Çiftçimiz ve üreticimiz artık her türlü üretim konusunda bilinçlendirildi. Bakanlık da zaten bu konuda açıklamalarda bulundu. Biraz da tüketicinin dikkat etmesi gerekiyor. Pazardan veya manavdan aldığı bir sebzeyi veya meyveyi yıkamadan ve temizlemeden direkt olarak sofraya koyarsa önüne geçilmesi zor olan sıkıntılar yaşanabilir. Ben zehirlenen vatandaşlarımızın ıspanaktan kaynaklanan bir sebepten dolayı zehirlendiklerine inanmıyorum. Bakanlığımızın açıkladığı görüşteyim” dedi.
İHRACAT RAKAMLARINI AÇIKLADI 
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, 2019 yılı ilk on ayı ihracat rakamlarını açıklarken, dört yıl önce Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından bir türlü eski ihracat rakamlarına ulaşılamadığını söyledi. Fethiye ve Seydikemer ilçelerinden daha önceki yapılan ihracat sayılarının 150-160 bin tona ulaştığını söyleyen Karayiğit, son dört yıldır bu rakamların eski rakamlara bir türlü ulaşamadığını söyledi.
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Bu yılın ilk 10 ayına bakıldığı zaman Fethiye ve Seydikemer İlçelerinden ihracat edilen yaş sebze ve meyve rakamlarında yine düşüş var. En azından bu rakam bizim istediğimiz rakamlarda değil. Bu bölgelerden daha önceki yıllarda 150-160  bin ton seviyelerinde ihracat oluyordu. Bu rakamlar iki üç yıl önce yaşanan uçak krizi sonrası değişti ve rakamlar git gide düşmeye başladı. O süreçten sonra ne yazık ki ihracat rakamları bir türlü kendini toparlayamadı” diye konuştu.
2019 Ocak ayı itibari ile Fethiye ve Seydikemer ilçelerinden 1 Kasım tarihine kadar 83 bin 629 ton yaş sebze ve meyvenin farklı ülkelere ihracat edildiğini söyleyen Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Yaş sebze ve meyvenin yetiştirildiği önemli merkezlerden Fethiye ve Seydikemer ilçelerinden 82 bin 339 ton domates, 250 ton limon, 325 ton nar, 293 ton biber, 185 ton kabak ve 133 ton hıyar ihracat edilmiştir. En fazla ihracat yapılan ülkeleri de açıklayan Karayiğit, bu bölgelerden en fazla ihracat yapılan ülkenin Rusya olduğunu belirterek, “Rusya’yı sırası ile Belarus, Ukrayna, Romanya, Polonya ve uzak doğu ülkeleri takip ediyor” dedi.

ÜRETİCİMİZ ZOR DURUMDA
İhracat sayılarına bakıldığında ciddi bir sıkıntının gözlemlendiğini de ifade eden Karayiğit, “Ne yazık ki üreticilerimiz ciddi sıkıntılar içerisinde. Her ne kadar ihracat rakamlarındaki sayıların düşüşü uçak krizi ile birlikte olsa da, en büyük neden bana göre üreticinin yaşadığı girdi çıktı olayları. Çünkü daha önce dört ile beş dönüm sera yapan bir üretici artık ekonomik sıkıntıların boy göstermesi nedeni ile artık en fazla iki dönüm yapabiliyor günümüz şartlarında. Çünkü artık alınan gübre ve ilaçların fiyatları çok uçuk rakamlara ulaşırken, üreticinin yapmış olduğu mahsul 8 sene önceki aynı fiyatlara satılıyor. Bu konuda biz Muğla’daki Ziraat Odaları olarak her iki ayda bir toplantı yapıyor ve alınan kararları Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Merkezimize gönderiyoruz. Ve genel merkezimizde bu raporları yetkili mercilere ulaştırıyor. Açıkçası bu konuda yetkililerimiz bir an önce girişimlerde bulunmalıdır” ifadelerini kullandı.

  
    
 

Karayiğit, 'Çiftçimiz bilinçli üretim yapmaktadır'
Karayiğit, 'Çiftçimiz bilinçli üretim yapmaktadır'
Karayiğit, 'Çiftçimiz bilinçli üretim yapmaktadır'
Karayiğit, 'Çiftçimiz bilinçli üretim yapmaktadır'

Bakmadan Geçme