KARAYİĞİT, 'ÇİFTÇİLERİMİZ BİLİNÇLİ ÜRETİM YAPMAKTADIR'
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün'ün, 'Körfezdeki renk değişimi zirai ilaç kalıntılarından kaynaklanmaktadır' açıklamasına karşılık 'Çiftçilerimiz 10 yıldır bilinçli üretim yapıyor. Laboratuvar analizlerinde ürünlerimiz tamamen kalıntısız çıkmaktadır. Hepsi bilinçli bir şekilde üretim yapıyor. Bu tür yaklaşımlar çiftçilerimize haksızlıktır' dedi.
Son günlerin en çok tartışılan konularından birisi de Fethiye Körfezi’ndeki renk değişimi… Geçtiğimiz günlerde Fethiye’de muhtarlar ile bir araya gelen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, bunun nedenini zirai ilaç kalıntılarını olarak açıklamıştı. Ardından üreticiler Başkan Gürün’e tepkilerini dile getirmişti. Karayiğit, çiftçilerin bilinçli bir şekilde üretim yaptığını ve ilgili kurumlar tarafından düzenlenen eğitim çalışmalarına eksiksiz katılıklarının altını çizdi.
Konu hakkında açıklamada bulunan Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Gürün, geçtiğimiz günlerde Fethiye’de muhtarlar ile bir araya geldi. Körfezdeki kirlilik nedeniyle açıklamalarda bulundu. Bunun nedenleri arasında çiftçilerimizin zirai ilaç kalıntıları olduğuna da değindi. Şunu özellikle belirtmek isterim, bu Fethiye Körfezi’nde yeni bir oluşum değil. Yılların birikintisi… Derelerimizin hepsi körfeze akıyor. Bunların başında Murt Deresi var. Geçtiğimiz yıllarda bu derenin içi ve etrafı beton ile kaplandı. Çökertme ünitesi yapılmadığı için bütün çamur olduğu gibi denize gidiyor. Tabanı toprak olsaydı bazı yerlerde doğal çökertmeler oluşabilirdi. Yapılan hatalardan birisi bu” ifadelerini kullandı.
“ÜRÜNLERİMİZ YÜZDE YÜZ KALINTISIZ”
Fethiye’de üretilen ürünlerin analizlerden tamamen temiz çıktığına değinen Karayiğit, “Ülkemizde yaş sebze ihracatında il olan Antalya birinci, ilçe olan Fethiye ise ikinci sıradadır. Laboratuarlarda yapılan ilaç kalıntısı incelemelerinde ürünlerimiz yüzde yüz kalıntısız çıkıyor. 10 yıldır çiftçilerimiz bu konuda bilinçlendi. Artık her seranın önünde bir çukur var. Herkes kendi atığını bertaraf ediyor. Çiftçilerimizi suçlamayalım. Hepsi bilinçli bir şekilde üretim yapıyor. Çevre konulu yapılan eğitimlere tüm üreticilerimiz eksiksiz olarak katılmaktadır. Çiftçimiz üretmezse Türkiye değil dünya aç kalır. En zor şartlar altında bile üretmeye devam ediyorlar” dedi.
“ÇİFTÇİLERİMİZİN KALINTISI DEĞİL”
Açıklamasını sürdüren Karağit, “Körfezdeki renk değişimin nedenleri arasında gösterilen azot ve fosfor, bizim çiftçimizin kalıntısı değildir. Denizdeki yatlar ve turizm tesislerinin de atıkları var. Renk değişimi alg patlamasından meydana gelmiştir. Burada birilerini suçlamanın anlamı yok. Ama mutlaka Fethiye Körfezi’nin temizlenmesi gerekiyor. Yerel seçim sürecinde 250 milyon TL veya 125 milyon TL’ye körfezin temizleneceği belirtildi. Çiftçilerimiz çevre konusunda hassastır. Ülkemize en büyük ekonomik girdiyi sağlayan çiftçilerimizdir. Bu tür yaklaşımlar çiftçilerimize haksızlık olur. Benim önerim tarafsız bir üniversiteden uzmanların gelip, akarsular ve körfezdeki suların tahlilini yapıp hazırlanan raporu kamuoyuna açıklamasıdır. Bu konuda meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları olarak elimizi taşın altına sokmaya hazırız” diye konuştu.
Muğla’da değişik bakanlıkların il müdürlüklerinin açıkladığı raporlara göre renk değişiminin arıtma tesisinden kaynaklandığı bildirildi.