'Kapat demesi kolay, kapatalım ama bu esnaf ne yiyip ne içecek'

Pandemi nedeniyle aylardır kapalı olan esnaf, 'kademeli normalleşme' açıklamalarıyla birlikte dükkân açma umudunu 1 Mart tarihine bağladı. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Muğla'nın Menteşe İlçesi'nde bulunan esnafları ziyaret etti. Girgin, 'Kapat demesi kolay, kapatalım ama bu esnaf ne yiyip ne içecek.' dedi.

  • 993
'Kapat demesi kolay, kapatalım ama bu esnaf ne yiyip ne içecek'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milletvekili Girgin esnaf ziyareti sırasında FRT mikrofonuna yaptığı açıklamada, “Kapat demesi kolay. Kapatalım da bu esnaf ne yiyip ne içecek, kirasını, stopajını, vergisini nasıl ödeyecek. 'Kırk yıllık esnafım, kırk yıldır vergi veriyorum ama devlet bana kırk gün bakamadı' diye esnaf dertli. Bugünde Muğla'da ki lokantaların, kafelerin olduğu yerleri dolaştık. Esnaflarımız diyor ki artık biz tedbirlerimizi alalım bir an önce dükkânlarımızı açalım lokantalar, kahveciler, spor salonu işletenler, servisçiler, bardan dolayı işletmeyenler sonra kafeye dönüştürmeye uğraşanlar dertli. Kısacası esnafımız el uzatılmasını istiyor, destek verilmesini istiyor. Borç ertelemesi istemiyor. Doğrudan gelir desteği istiyor. Biraz önce bir esnaf kardeşimizde söyledi, biz tedbirlerimizi alalım aldıktan sonrada mekânımızı açalım. Eve ekmek götüremez hale geldik.” dedi.
“Günde 273 Esnaf İflas Ediyor”
Girgin açıklamasına şu şekilde devam etti, “Geçen gün de Sağlık Bakanı bir açıklama yaptı. Yerinde karar yöntemiyle 1 Mart'tan itibaren normalleşme başlayacak, esnaflarımız düşük, orta, yüksek riskli ve çok yüksek riskli bölümler halinde hangi kategoriye giriyorsa o il ona göre peyderpey bu mekânlar açılacak dedi. Şimdi Muğla'nın nüfusu 1 milyon 750. Fiili nüfus ise 2 milyon eğer 1 milyon esas alınır ise Muğla örneğin orta risk grubunda yer alır. Ama fiili nüfus esas alınırsa düşük riskli grup olarak esas alınır. Dolayısıyla daha fazla esnafımız mekânını açar. Esnaflarımız da tedbirlerinin alınarak bir an önce açılmasından yana çünkü bu ülkede günde 273 esnaf iflas ediyor. Esnaf çaresiz, esnaf bitmiş durumda. Yetkililere de çağrımız bu hesaplamaları yaparken ona göre fiili nüfusları esas alınsın.”

Menteşe İlçesi’nde bulunan Tarihi Arasta Çarşısı’nda bir senedir dükkânı kapalı olan kahvehane işletmecisi ise, “31 senelik esnafım yapacak bir şeyimiz kalmadı. Bir seneden beri kapalıyız, çok sıkıntılı durumdayız, eve ekmek götüremiyoruz. Çok zorlanıyoruz. Batmak üzereyiz. Son noktaya geldik.” İfadelerini kullandı.
 

Bakmadan Geçme